Στην Κύπρο έχει και η Ελλάδα συμφέροντα: Η Αθήνα πρέπει να είναι προετοιμασμένη με πολλά σενάρια σε περίπτωση “λύσης”

File PHOTO: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Άν και διαφωνώ κάθετα με την ατυχή δήλωση του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη περί Ελλήνων επισκεπτών που αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως να είναι το χωριό τους, εντούτοις για την οικονομία της συζήτησης ας αποδεχθώ τη λογική Αναστασιάδη, δηλώνοντας όμως ότι στην Κύπρο δεν έχουν μόνο οι άλλοι (Τούρκοι και Βρετανοί) συμφέροντα να υπερασπιστούν. Έχουν και οι Έλλαδίτες και μάλιστα ζωτικής φύσεως συμφέροντα, που οφείλουν να προστατεύσουν.

Γι’ αυτό με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού – όπου ελπίζω πως δεν θα μετακινηθεί από αυτή τη θέση και θα ακολουθήσει στο ακέραιο τη γραμμή του Υπουργού του των Εξωτερικών κ. Κοτζιά – ότι αν πάμε τελικά σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Ελλάδα δεν θα παίξει τις κουμπάρες.

Επειδή όμως – και σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αναστασιάδης – το Κυπριακό Ζήτημα είναι κυρίως θέμα που θα το αποφασίσει ο Κυπριακός λαός, και επειδή βλέπουμε πως ο διεθνής παράγοντας καθώς και ο Κυπριακός λαός θέλει με κάθε τρόπο «λύση» (το κόστος άραγε το έχουν μετρήσει), η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη με πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα.

Διότι ακόμη και αν δεν περάσει αυτήν την εποχή η πρόταση «λύσης», αύριο ή σε ένα με δύο χρόνια, μια νέα «λύση» τύπου Ανάν θα έρθει πάλι στο προσκήνιο. Κάποια στιγμή, με το καλό ή με τη βία (συνηθισμένη άλλωστε στη Μεγαλόνησο η βίαιη επιβολή «λύσεων») μια «λύση» θα επιβληθεί. Και πως να μην επιβληθεί, όταν η διπλωματική δεινότητα του κ. Αναστασιάδη κατάφερε να δημιουργήσει προηγούμενο με την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ισότιμη συστατική κοινότητα με τους Τουρκοκυπρίους.

Έτσι, η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να δεί πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα στο νησί.

Η πρότασή μου είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει το δικαίωμα διατήρησης βάσης στο νησί, ανάλογης νομικής ισχύος με τις Βρετανικές βάσεις σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι. Μια βάση με έξοδο στη θάλασσα, κυριαρχικά δικαιώματα επί του χερσαίου, εναέριου και θαλάσσιου χώρου, και στην οποία θα σταθμεύουν μόνιμα Ελλαδικές δυνάμεις. Σε αυτό το στόχο η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεννοηθεί στενά με το Ισραήλ στα πλαίσια των αμυντικών συμφωνιών που διατηρούν, προκειμένου να επιβληθεί αποτελεσματικά μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η αμυντική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα του Αιγαίου. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις συνομιλίες για την «λύση» του Κυπριακού, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει δυναμικά προς αυτή την προτεινόμενη κατεύθυνση.

  • Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.