Διάσκεψη στην Ουάσιγκτον για τα εθνικά θέματα από το HALC και την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή

Ο Εντι Ζεμενίδης του HALC με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν. Φωτογραφία via Twitter, @HellenicLeaders

Την 5η επέτειο της ίδρυσής της γιορτάζει αυτή την εβδομάδα η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (Congressional Hellenic Israel Alliance – CHIA), με διήμερο εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, στις 7 και 8 Μαΐου.

Η CHIA είναι μια ομάδα αμερικανών βουλευτών ελληνικής και εβραϊκής καταγωγής, η οποία ιδρύθηκε το 2013 από τους βουλευτές Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς, με τη συνεργασία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο- Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) και με στόχο την προώθηση της στενότερης συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Η “Συμμαχία” στα 5 αυτά χρόνια κατέστη μία από τις πλέον δραστήριες ομάδες του Κογκρέσου, συσφίγγοντας παράλληλα ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, για μια ακόμη χρονιά το HALC και η AJC θα πραγματοποιήσουν κοινές δραστηριότητες στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και από κοινού προώθηση θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο κοινότητες και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες που προωθούνται στο Καπιτώλιο για την απαγόρευση των πωλήσεων αμερικανικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, αλλά και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Εκτός από το ψήφισμα που έχουν εισαγάγει στη Γερουσία τρείς Αμερικανοί γερουσιαστές για την απαγόρευση την πώλησης F-35 – εάν η Τουρκία συνεχίσει να κρατά φυλακισμένο τον πάστορα Αντριου Μπράνσον και επιθυμεί να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400- , η Βουλή των Αντιπροσώπων επιθυμεί επίσης να βάλει φρένο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, μέχρις ότου η αμερικανική κυβέρνηση υποβάλλει στο Κογκρέσο έκθεση η οποία θα αναλύει την επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του που φιλοξενεί η εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News, o εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, ανέφερε ότι στα 5 χρόνια από την ίδρυσής της, η «Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο» έχει προωθήσει νομοσχέδια, έχει στείλει επιστολές στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει βοηθήσει στην οργάνωση επισκέψεων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και έχει προωθήσει ακροάσεις επιτροπών του Κογκρέσου για σημαντικά θέματα.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η CHIA ήταν ανεκτίμητη στην αναμόρφωση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητά μας. Από καιρό υποστηρίζουμε ότι οι φιλελληνικές πολιτικές είναι καλές για τα αμερικανικά συμφέροντα. Μελετώντας αυτές τις φιλελληνικές πολιτικές σε περιφερειακό πλαίσιο, η CHIA έκανε το επιχείρημα αυτό ισχυρότερο», είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Το άλλο μεγάλο επίτευγμα της CHIA, συνέχισε, είναι να εμπνεύσει ένα πολύ ενεργό κίνημα φιλελληνισμού.

Στόχος της φετινής διάσκεψης της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας, είπε ο κ. Ζεμενίδης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, σημειώνοντας ότι λαμβάνουν μέρος πάνω από 100 συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρη την Αμερική, το ήμισυ εκ των οποίων ηλικία κάτω των 40 ετών.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, συνέχισε ο κ. Ζεμενίδης, είναι να βελτιώσουμε ποιοτικά τις προσπάθειές μας για διαφώτιση των μελών του Κογκρέσου.

«Προωθούμε μια ατζέντα που περιέχει τρία νομοσχέδια. Πρώτο, τη νομοθεσία για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Δεύτερον, ένα ψήφισμα για την ενθάρρυνση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ χωρών της περιοχής, ανάλογες με αυτές που έχουν Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ. Τρίτον, τις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες για απαγόρευση των πωλήσεων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Αυτές οι προσπάθειες δεν θα λήξουν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Θα συνεχιστούν με επαφές που θα έχουν τα μέλη μας με τα γραφεία των πολιτικών τους στις πόλεις τους, αλλά και τους συνεργάτες των πολιτικών στην Ουάσινγκτον».

Η φετινή διάσκεψη περιλαμβάνει επίσης και συζητήσεις (πάνελ) με εμπειρογνώμονες από δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον, νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη άλλων ομάδων πίεσης, που θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη των οργανισμών να αποκτήσουν μία ευρύτερη αντίληψη των θεμάτων που προωθούν.

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Ισραήλ) θα λάβει χώρα η πρώτη κοινή επίσκεψη νεαρών μελών του HALC και της AJC κάτω των 40 ετών, στην Αθήνα, τη Λευκωσία και στην Ιερουσαλήμ.

ΚΥΠΕ – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.