Αφελείς και συνένοχοι

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

«Υπήρξαμε για πολλά χρόνια αφελείς», ήταν η δημόσια παραδοχή του Εμμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία. Ο Ταγίμπ Ερντογάν εδώ και χρόνια κόβει και ράβει επιμελώς το κοστούμι του ηγεμόνα ενός αναδυόμενου ισλαμικού τόξου στο υπογάστριο της Ευρώπης, με την ανοχή αλλά και με τη γενναιόδωρη στήριξη αρκετών ευρωπαίων ηγετών.

Αλλά δυστυχώς… «Υπήρξαμε για πολλά χρόνια αφελείς». Η παραδοχή θα έπρεπε να γίνει από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών που εξέθρεψαν έναν άξιο διάδοχο της ναζιστικής απειλής για τους λαούς τους. Τα ευρωπαϊκά κράτη έδωσαν στην Τουρκία την ελευθερία να εμπορεύεται τις πιο σκοτεινές ιδεολογίες του πλανήτη καταβροχθίζοντας όλα τα καρότα και αποφεύγοντας όλα τα μαστίγια στο δρόμο της.

Το μακελειό στη Γαλλία, που υποκινήθηκε εν πολλοίς από τις ρητορικές επιθέσεις του Τούρκου ηγέτη, επιβεβαιώνει και μια άλλη πτυχή που υποτιμήθηκε. Αυτή της ισλαμικής συσπείρωσης εναντίον της Ευρώπης με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο. Το κοστούμι είναι πια έτοιμο και ο Ερντογάν το φοράει δημοσίως, επομένως η αφέλεια δεν αποτελεί ελαφρυντικό για κανέναν. (σημ. θα μετρήσουμε ενδεχομένως τον Δεκέμβρη ποιοι θα διατηρήσουν συνειδητά την «αφέλεια» τους απέναντί της).

Ο βρώμικος ρόλος της στη Συρία, η σφαγή των Κούρδων και των Αρμενίων, οι παράνομες ενέργειες της στη Λιβύη, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι απειλές πολέμου και τα γεωτρύπανα στη Μεσόγειο, η επίθεση στον Έβρο και η απροκάλυπτη απειλή ότι «θα γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες», δεν στάθηκαν ικανά εμπόδια για την ευρωπαϊκή της πορεία έως τώρα. Το επιχείρημα «να μην την εγκαταλείψουμε στον σκοταδισμό» έφερε τον σκοταδισμό στο κατώφλι μας.

«Αφελείς» όμως δεν υπήρξαν μόνο οι ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην Τουρκία. Υπήρξαμε κι εμείς, ως Κύπρος και Ελλάδα, επενδύοντας σε έναν μακροχρόνιο αγώνα για εξευρωπαϊσμό της. Από το1999 στο Ελσίνκι μέχρι σήμερα, οι ηγέτες μας δίνουν ένα ρεσιτάλ ματαιοπονίας αλλά και συνειδητής παραπλάνησης, ώστε να στήνονται εικονικές διπλωματικές νίκες για εσωτερική κατανάλωση.

Μας αρκούσε μισή εξαγγελία μιας υποψίας για καλή θέληση για να πανηγυρίσουμε. Καταντήσαμε να διαβάζουμε σημάδια προόδου του επιπέδου «ο Τσαβούσογλου έξυσε το αριστερό του γόνατο και μετά σήκωσε το δεξί του φρύδι» για να προκαταλάβουμε κινητικότητα στο Κυπριακό και θετικές εξελίξεις, αίροντας εμπόδια από τον δρόμο της στην Ευρώπη.

«Υπήρξαμε για πολλά χρόνια αφελείς». Καθίσαμε ήσυχα σε μια γωνιά να χειροκροτάμε αμήχανα την προέλαση της Τουρκίας στην Ευρώπη, ελπίζοντας να εκτιμηθεί η καλή μας θέληση και να ανταμειφθεί με κανένα πολιτικό μπισκοτάκι για να το ταΐσουμε στην επόμενη προεκλογική.

Από τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε Γερμανία και κάθε Γαλλία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς τις δικές μας. Κι αν δεν είναι ήδη αργά, να συνταχθούμε με τους νέο-αφυπνισθέντες συμμάχους της Ευρώπης ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή που γνώρισε ο σύγχρονος δυτικός κόσμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *