Αφήνει στον αναπνευστήρα το Κυπριακό, δίνει δεύτερη ευκαιρία για συνομιλίες, αλλά κάποια στιγμή θα βγάλει την πρίζα

File Photo: Secretary-General António Guterres speaks at an event where he honoured Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India. UN Photo, Deepak Malik

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συνεχίσει τις προσπάθειες του στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα σαφώς και υποβαθμίζει το στόχο που είχε θέσει ως προτεραιότητα στέλνοντας την τελευταία περίοδο στην περιοχή την Τζέιν Χολ Λουτ: Να διαμορφώσει ένα έγγραφο με «όρους αναφοράς». Να διαμορφωθεί, δηλαδή, η βάση των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση που υπέβαλε ο Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είναι πρόδηλο ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει ζωντανή την προοπτική, όχι, όμως, επ΄ άπειρον.

  • Θα κρατήσει στον αναπνευστήρα το Κυπριακό, αλλά κάποια στιγμή θα βγάλει την πρίζα. Προσφέρει, δηλαδή, ευκαιρία μη κηρύσσοντας αδιέξοδο, κάνει έκκληση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις με εκατέρωθεν κινήσεις προς τα πίσω, εγκατάλειψης κόκκινων γραμμών, για να επιτευχθεί ο στόχος.

Είναι σαφές πως μέχρι να διαμορφωθούν οι συνθήκες επανάληψης της διαδικασίας, προτεραιότητα είναι η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας. Καλεί δε, επί τούτου, τους εμπλεκόμενους να βρουν λύσεις ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  • Είναι σαφές πως τα ΜΟΕ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συνολική συμφωνία, αν και αυτός ο κίνδυνος υπάρχει εάν υλοποιούνται μέτρα χωρίς διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαιώνει πως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι. Ανέφερε πως «για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία».  Για το θέμα της ημερομηνίας υποβολής του πλαισίου υπήρξε μια συζήτηση. Η Λευκωσία επιμένει πως αυτό που ισχύει είναι μεν το πλαίσιο, αλλά με τις επεξηγήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Γκουτέρες έστειλε παράλληλα και ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους: Επισήμανε ότι «η ευρεία υποστήριξη για έναν ορίζοντα ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας». Δηλαδή, δεν ευνοεί ατέλειωτες και μακρόχρονες συζητήσεις.  Αναφέρεται, επίσης, σε «προβλέψιμο ορίζοντα», παραπέμποντας σε χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνοντας πως «η αμετάβλητη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», σπεύδει να κάνει έκκληση για συμβιβασμούς, εκατέρωθεν υποχωρήσεις: «Μια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο μέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *