Αφρίν: Είναι μια πρώτη ήττα των Κούρδων της Συρίας αλλά δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος του πολέμου

Turkish-backed Free Syrian Army soldiers celebrate after capturing the city of Afrin from Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces, northern Syria, 18 March 2018. Turkish President Recep Tayyip Erdogan on 18 March said the Turkish military and allied Syrian militias of the Free Syrian Army had taken complete control of the city of Afrin, the capital of the Kurdish enclave of the same name in northwest Syria. EPA/AREF TAMMAWI

Του Χρίστου Α. Θεοδούλου

Τελευταία είμαστε μάρτυρες της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Αφρίν της Β. Συρίας. Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της Άγκυρας στην ουσία σαν εισβολή στη χώρα. Οι τουρκικές δυνάμεις επενέβησαν στην Αφρίν με πρόσχημα την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

Στην ουσία όμως είναι τους Σύρους Κούρδους που πολεμούν, φοβούμενοι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική οντότητα στο έδαφος της Συρίας με τη δυνατότητα διασύνδεσης της με το κουρδικό στοιχείο της τουρκικής επικράτειας. 

Ο τούρκικος στρατός έχει μαζί του επίσης τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προς το καθεστώς του Άσσαντ, ήτοι τον «ελεύθερο Συριακό Στρατό», στη διαμάχη της εναντίον των Κούρδων.

Μετά από περίπου δύο μήνες προσπάθειας η Τουρκία κατόρθωσε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 να καταλάβει την Αφρίν μέσα σε θριαμβευτικούς λόγους του Ερντογάν, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι η τουρκική σημαία βρίσκεται στην Αφρίν.

Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι είναι μια πρώτη ήττα των Κούρδων της Συρίας αλλά δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος του πολέμου και της διαμάχης της Τουρκίας με τους Κούρδους.

Οι ΗΠΑ βοηθούσαν τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία λέγοντας ότι οι δυνάμεις αυτές πολεμούν την τρομοκρατία. Παρόλα αυτά προς το παρόν δεν βοήθησαν τους Κούρδους στην Αφρίν. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε ότι περίπου 30.000 γυναικόπαιδα εγκαταλείπουν την Αφρίν και η τραγωδία συνεχίζεται.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Παρόλες τις θριαμβολογίες του Ερντογάν το θέμα δεν τελείωσε εδώ. Οι Κούρδοι θα συνεχίσουν να πολεμούν την Τουρκία, η δε Συρία θεωρεί την πράξη της Τουρκίας σαν εισβολή στο έδαφός της. Υπάρχει επίσης και «διχογνωμία» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας.

Η Τουρκία τώρα, όπως έκανε και με την Αλεξανδρέττα, λέει ότι θα δώσει την Αφρίν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της. Με άλλα λόγια ότι θα την κρατήσει η ίδια. Από την άλλη μεριά αυτό είναι έδαφος της Συρίας. Είμαστε λοιπόν στην αρχή μιας μεγάλης διαμάχης που το μέλλον θα δείξει πως θα λήξει. Από την άλλη μεριά η Τουρκία έκανε ακόμα μια νέα εισβολή και ακόμα μια τραγωδία. Η οποία συνεχίζεται.

*Δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *