Άγχος οπαδών της όποιας λύσης  για τα οδοφράγματα της ομαλοποίησης με την κατοχή

Η σημαία της ντροπής στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Δυο νέα οδοφράγματα συμφώνησαν να ανοίξουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, το πρώτο  στη Δερύνεια και το δεύτερο στο Απλίκι.

Η διάνοιξη τους είχε τοποθετηθεί χρονικά την 1η Ιουλίου, πλην όμως ο στόχος δεν επιτεύχθηκε καθώς η τουρκική πλευρά εγείρει συνεχώς προβλήματα και νέα ζητήματα. Στη Δερύνεια, για παράδειγμα, ο τουρκικός στρατός αρνείται να μετακινήσει το φυλάκιο του με αποτέλεσμα να εφάπτεται του δρόμου διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Κατά πόσο, τελικά, θα ανοίξουν τα οδοφράγματα αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να αξιοποιήσει το θέμα των οδοφραγμάτων θέλοντας να αναδείξει δική του δήθεν χωριστή οντότητα.

Χθες ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους,  Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Μπαϊράκ», ανέφερε ότι οι «αρχές» στα κατεχόμενα λαμβάνουν μέτρα για το θέμα της μετανάστευσης και τελωνειακά ζητήματα στα δύο σημεία διέλευσης, όπως και για άλλα θέματα, και η διαδικασία συνεχίζεται.

  • «Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για αυτά τα θέματα. Ως ‘κυβέρνηση’ αποδίδουμε σημασία στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με το άνοιγμα και των δύο σημείων και το υποστηρίζουμε», είπε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.

Κοντολογίς για το κατοχικό καθεστώς τα σημεία διέλευσης είναι «μεθοριακοί σταθμοί», που χωρίζουν «δυο κράτη». Η υπόθεση με τα ανοίγματα οδοφραγμάτων ήταν μια λανθασμένη πολιτική εξαρχής.

  • Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως δεν ήταν «ρήγματα» στον τείχος του διαχωρισμού που πέτυχε, αλλά εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί τη λογική της ομαλοποίησης με την κατοχή. Σιγά-σιγά, θα γίνεται αποδεκτή η κατοχική πραγματικότητα. Πήγαινε- έλα σε δυο «περιοχές», δυο «διοικήσεις».  Και στο τέλος θα εδραιωθεί και στη συνείδηση ο διαχωρισμός.

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί αναγνωρίζοντας τα κατοχικά δεδομένα αλλά ανατρέποντας τα. Με την ακολουθούμενη πολιτική δεν πρόκειται να γίνει τούτος ο στόχος εφικτός. Για να γίνει τούτο πρέπει να εγκαταλειφτεί η πολιτική της πεπατημένης που έχει κατορθώσει να εδραιώσει την κατοχή και επιχειρεί τεχνηέντως να συμφιλιώσει την κοινωνία με τις… πραγματικότητες.  Επί του παρόντος τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει καθώς οι διαχειριστές του Κυπριακού ανακάλυψαν πως η… σωτηρία μας είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Την ίδια ώρα, οι οπαδοί της όποιας λύσης αγχώνονται να ανοίξουν οδοφράγματα, να ξεκινήσουν συνομιλίες έστω κι εάν αποτύχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *