Ακόμα κι αν δεν αλλάξει το όνομά της!  Επείγει η απάλειψη των χωριστικών και ρατσιστικών στοιχείων της όποιας λύσης!

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες… Credit UN Photo, Manuel Elías

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Την παραμονή της αναχώρησης για την τελευταία Γενεύη, σημειώναμε από αυτή τη θέση πως «…Όταν οι δυο συνομιλητές  μαζί με τις πολυμελείς ομάδες και τους πολλούς συνοδούς τους επιστρέψουν στην Κύπρο, είναι σίγουρο πως η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια. Αν η Τουρκία και ο εδώ τοποτηρητής της επιμένουν στα δύο κράτη (ή οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε αυτή την προοπτική) και η προσπάθεια οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ναυάγιο, θα βγουν άραγε πάλι κάποιοι να δηλώσουν πως η πλευρά μας δεν ήταν έτοιμη για λύση;».

Δεν ξέρουμε πόσο το κυβερνών κόμμα θα αξιοποιήσει τη μη αποδοχή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ακόμα κι αν δυστυχώς δεν είναι έτσι που προσκλήθηκε) των απαράδεκτων και προκλητικών απαιτήσεων της κατοχικής πλευράς ούτε και ποια εξήγηση θα δοθεί για τη μη υπογράμμιση του άμεσου τερματισμού των προκλήσεων στην ΑΟΖ και το Βαρώσι (κι επ΄ αυτών υπάρχουν ψηφίσματα). Δεν αποκλείεται, στις τρεις βδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, κάποιοι να υποστηρίξουν πως ο Πρόεδρος «δεν ήταν βοηθητικός στην αναζήτηση προοπτικής για τη συνέχεια», αν εκτιμήσουν πως αρκετοί ψηφοφόροι θα ήταν έτοιμοι να στηρίξουν μια τέτοια θέση. Ακόμα κι αν υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα, είναι ξεκάθαρο πως «η κατάσταση δεν είναι η ίδια».

Πυθιακή ήταν η αναφορά του Γενικού Γραμματέα που, ενώ έδειξε να ξέρει τα στοιχειώδη για τη Γεωμετρία, δεν έπεισε πως έχει κατανοήσει τις εκ του ρόλου του δικές του υποχρεώσεις. Δεν είναι πάντα δίκαιη ούτε ηθική η επιλογή της «μέσης» απόστασης που, στην περίπτωση, ούτε μέση δεν ήταν! Ο ίδιος είχε καλέσει τη συνάντηση και είχε καθορισμένο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το πλαίσιο και τη βάση της συζήτησης στην προοπτική αναζήτησης λύσης. Δεν νοείται να κάνει το ίδιο λάθος με όσους δείχνουν να διαβάζουν μηχανιστικά και αποστηθίζουν επιλεκτικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε κάθε ψήφισμα είναι σαφής και συνολική η αναφορά στα προηγούμενα, τα πρόσφατα μα και τα παλαιότερα: «…Επαναβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ψηφίσματα για την Κύπρο…».

Με αυτή την ευκαιρία, διερωτώμαστε για άλλη μια φορά πώς και η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει πάντα την ευαρέσκειά της για κάθε ψήφισμα που εν πολλοίς αποτελεί προϊόν βρετανικής συνταγής, λιγότερο κακό από ένα αρχικό συχνά απαράδεκτο σχέδιο –αυτό κι αν είναι βρετανική πονηριά! Αν, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας ήθελε να δείξει ουδετερότητα,  η μόνη απόδειξη θα ήταν η προσήλωση στους όρους εντολής του που τέθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με αυτό δεν σημαίνει πως υποστηρίζουμε την, όπως έχει μέχρι τώρα συζητηθεί, «βάση των συνομιλιών» και τις συγκλίσεις που έχουν προκύψει που επιβεβαιώνουν τη χωριστική και ρατσιστική της φύση!

Μήπως αιφνιδιάστηκε ο Γενικός Γραμματέας από την «ξαφνική» τουρκική αδιαλλαξία; Aδιανόητο να μην είχε ενημέρωση από την ειδική του αντιπρόσωπο που είχε και πρόσφατα διαδοχικές επαφές με όλα τα μέρη. Μα και ο ίδιος δεν μπορεί να μην είχε ακούσει, όπως όλοι εμείς, πως σκοπός της κατοχικής πλευράς ήταν να θέσει στο τραπέζι τα δυο κράτη. Και ουδόλως είναι αθώα η εξήγηση που έδωσε πως σε μια άτυπη συνάντηση μπορούν να πέσουν και διάφορες νέες ιδέες. Mα τότε, ήταν μέγα λάθος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έθεσε (έστω και στην απουσία τής υπό βρετανοτουρκική απαγόρευση Ευρωπαϊκής Ένωσης) το ελάχιστο, ότι αυτό που «διεκδικούμε» είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πως θέλουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, όπως το είχε υποσχεθεί στο Κραν Μοντανά ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες.

Η αναφορά πως το γεωμετρικό παράδοξο του τετραγωνισμού του κύκλου είναι δυνατό στην πολιτική δεν παραπέμπει κατ΄ ανάγκη σε επιστροφή τής τουρκικής πλευράς (σημ.: σκοπίμως δεν γίνεται αναφορά σε τουρκοκυπριακή πλευρά μια και ο εμφανισθείς ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ούτε τους εκπροσωπεί ούτε έχει ανεξάρτητη άποψη από την Άγκυρα) στη «συμφωνημένη βάση συνομιλιών». Στα μυαλά κάποιων πιθανόν ο τετραγωνισμός να παραπέμπει στην αποδοχή των δυο κρατών, ιδέα που κακώς αφέθηκε να πέσει στο τραπέζι που δεν βρέθηκε κάποιος να το αναποδογυρίσει…

Η επόμενη πενταμερής είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία ενόσω παραμένει η επιμονή στα δυο κράτη. Ας ξεφύγουμε από την επιφανειακή προσέγγιση με διάφορους παράγοντες να επικαλούνται (ορθά) πως με συνομιλίες θα λυθεί το Κυπριακό, παραγνωρίζοντας (λανθασμένα) ότι τούτο το σκηνικό ουδεμία σχέση έχει με συνομιλίες. Την ίδια ώρα, ναι, θέλουμε λύση, απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και της κοινωνίας, αυτό όμως δεν διασφαλίζεται (ούτε καν επιδιώκεται) με την, όπως έχει δρομολογηθεί, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συχνά, οι όποιες συζητήσεις και τοποθετήσεις δείχνουν πως δεν έχουμε επαρκώς κατανοήσει ότι η συγκεκριμένη συνταγή στηρίζεται σε πλείστα χωριστικά, σε εθνοτική βάση, στοιχεία μονιμοποιώντας τον γεωγραφικό διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για την απάλειψή τους, ακόμα κι αν δεν αλλάξει το όνομά της!

 ktsimillis@cytanet.com.cy

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *