Αλέκος Παναγούλης: Αγάπησε την Κύπρο, που του πρόσφερε καταφύγιο όταν ήταν κυνηγημένος από τους στρατοκράτες των Αθηνών

Ο Αλέκος Παναγούλης μετά τη σύλληψη του από τη χούντα. Φωτογραφία ΕΡΤ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΣΣΟΥ

Την Πρωτομαγιά του 1976 και με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις της χουντοκρατίας, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη.

  • Ο κορυφαίος μαχητής του αντιχουντικού αγώνα, ο άνθρωπος που αποτόλμησε να αποπειραθεί να σκοτώσει τον εκφραστή της δικτατορίας Γεώργιο Παπαδόπουλο, χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, αλλά υπό περίεργες συνθήκες που μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Ο Αλέκος Παναγούλης μπήκε από νωρίς στον αγώνα για ανατροπή της χούντας. Λιγότερο από 16 μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας στην κοιτίδα της δημοκρατίας, είχε έτοιμο σχέδιο δολοφονίας του Παπαδόπουλου. Έτσι στις 13 Αυγούστου 1968 παγιδεύει με εκρηκτικά τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε ο δικτάτορας, αλλά για κάποια δέκατα του δευτερολέπτου η αυτοκινητοπομπή αποφεύγει την έκρηξη. Ο Παναγούλης συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια που όμως δεν τον λύγισαν. Έμεινε όρθιος μπροστά στους βασανιστές του και ατρόμητος ενώπιον του στρατοδικείου όπου παρουσιάστηκε. Η απολογία του ήταν ένα σοκ για τους στρατοδίκες:

  • «Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας».

Το αποτέλεσμα της δίκης δεν εξέπληξε κανέναν. Μάλλον αναμενόμενο ήταν. Καταδίκη σε θάνατο, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε για τον ήρωα Παναγούλη που αρνήθηκε να σκεφτεί καν να υποβάλει αίτηση χάριτος. Η παγκόσμια κατακραυγή απέτρεψε την εκτέλεσή του κι έτσι ευτύχησε να ζήσει και να δει την απαλλαγή της Ελλάδας από τη χούντα, αλλά δυστυχώς και την εθνική καταστροφή στην Κύπρο.

Την Κύπρο που αγάπησε και του πρόσφερε καταφύγιο όταν κυνηγημένος από τους στρατοκράτες των Αθηνών έφτασε στο νησί μας. Με κυπριακό διαβατήριο, που του παραχώρησε ο φίλος του Κύπριος φοιτητής Χριστάκης Ζόππος από τη Γεροσκήπου, φτάνει στην Κύπρο και φιλοξενείται για μέρες στο σπίτι του Χαράλαμπου Ζόππου, πατέρα του Χριστάκη.

Ακολούθως έρχεται σε επαφή με Κύπριους αντιστασιακούς και μετακομίζει στη Λευκωσία. Ανδρέας Παναγιώτου, Νίκος Σιαφκάλης, Τάκης Χατζηδημητρίου, Βάσος Λυσσαρίδης, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης πρόσφεραν άσυλο, βοήθησαν και κάλυψαν τον Αλέκο Παναγούλη σε όλο αυτό το διάστημα που τον κυνηγούσε η ελλαδική και κυπριακή ΚΥΠ.

  • Με εντολή του Προέδρου Μακαρίου, ύστερα από μεσολάβηση του Βάσου Λυσσαρίδη, παραχωρούνται στον Παναγούλη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι μπορεί να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, όπου οργανώνει καλύτερα την αντιστασιακή του δράση και σχεδιάζει την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου. Σ’ αυτά του τα σχέδια έχει και πάλι βοήθεια από την Κύπρο.

Με την πτώση της χούντας και την επικράτηση της δημοκρατίας ο Αλέκος Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής. Υπό την ιδιότητά του αυτή επισκέπτεται το καλοκαίρι του 1975 την Κύπρο και παίρνει μέρος στις πρώτες ετήσιες εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της εισβολής της Τουρκίας στο νησί.

Έχοντας στόχο να αποκαλύψει τα παρασκήνια της επιβολής της δικτατορίας στην Ελλάδα, του πραξικοπήματος στην Κύπρο αλλά και τα αρχεία της διαβόητης ΕΣΑ, ο Αλέκος Παναγούλης εργάζεται μεθοδικά και συγκεντρώνει πολύτιμα έγγραφα και στοιχεία, κάτι που προκαλεί πανικό στα απομεινάρια της χούντας και τους κάθε λογής  συνεργάτες της. Έτσι οι ύποπτες συνθήκες του θανάτου του στο τροχαίο δυστύχημα της 1ης Μαϊου 1976, σε ηλικία μόλις 37 ετών, έχουν συνδεθεί με τον αμείλικτο πόλεμο που είχε κηρύξει εναντίον των βασανιστών του ελληνικού λαού, αλλά και των ενόχων της κυπριακής τραγωδίας.

Ο Αλέκος Παναγούλης δικαίως έχει πάρει την πρώτη θέση στην πυραμίδα των αντιστασιακών αγωνιστών κατά της επάρατης χούντας. Τον ήρωα Παναγούλη τιμά σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο ο ΔΟΒΕ (Διαλόγου Όμιλος Βήμα Ευθύνης).

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο αδελφός του ήρωα, βουλευτής Στάθης Παναγούλης, στο πρόσωπο του οποίου θα τιμηθεί η οικογένεια Παναγούλη για τη συμβολή της στον αντιχουντικό αγώνα. Όπως είναι γνωστό, ένας ακόμα Παναγούλης, ο Γιώργος, χάθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας και η εξαφάνισή του θεωρείται έργο της χούντας. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Στάθης Παναγούλης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΔΟΒΕ Ξένιος Ξενόπουλος και ο Ανδρέας Μολέσκης, διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *