Άλωση της Πόλης επιχειρεί ο νεοσουλτάνος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan as he speaks during his Justice and Development Party (AK Party) and Nationalist Movement Party (MHP) local election campaign rally in Izmir, Turkey, 17 March 2019. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*

Οι δημαρχιακές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επαναλαμβάνονται την Κυριακή, 23 Ιουνίου. Τον Μάρτιο, το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ έχασε την Πόλη, μαζί με τη Σμύρνη και την Άγκυρα.

Η επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) είναι θρίαμβος για τον υποψήφιό του, Εκρέμ Ιμάμογλου, και μία τεράστια απειλή για τον Ερντογάν, τον πρώην δήμαρχο της Πόλης, που δεν είχε ηττηθεί σε εκλογές από το 1994.

  • Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου αντικατέστησε τους επικεφαλής 13 εφορευτικών επιτροπών λόγω «παρατυπιών» κατά την εκλογική διαδικασία της 31ης Μαρτίου, και πίεσε την εκλογική Αρχή να ακυρώσει τις εκλογές.

Ο Μπουλέντ Γκουλτεκίν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, γράφει ότι «έγινε πραξικόπημα κατά της θέλησης του λαού». Επίσης ότι «το ΑΚΡ οδήγησε τη χώρα στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής καταστροφής».

Η οικονομία είναι σε ύφεση, η τουρκική λίρα κατρακυλά και η ανεργία είναι στο 15% – ρεκόρ δεκαετίας. Και τι κάνει ο Ερντογάν; Παρά το γεγονός ότι η Πόλη «περηφανεύεται» για τους μιναρέδες της ο Ερντογάν αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερους.

  • Θα εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τέμενος της Τουρκίας, για 63.000 πιστούς. Υπολογιζόμενο κόστος: 100 εκατομμύρια δολάρια. Όλα καλά για αντιπερισπασμό αλλά όχι πολύ σχετικά με την πολιορκούμενη τουρκική οικονομία. Οι ειδικοί προλέγουν ότι ο Ερντογάν θα καταπιεί την περηφάνια του σύντομα και θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητιανεύοντας.

Είναι τοις πάσι γνωστό στην Τουρκία ότι το σύμπλεγμα Ερντογάν (οικογένεια και κολλητοί), λεηλατεί συστηματικά επιχειρήσεις. Ο δε δημοσιογράφος που θα δημοσιεύσει σχετικά θα κατηγορηθεί ως τρομοκράτης και θα φυλακιστεί. Το χειρότερο είναι ότι, ενώ συμβαίνουν αυτά, η συμμορία προτρέπει τον κόσμο να είναι καλοί μουσουλμάνοι.

Ο Χακάν Γιαβούζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ευθέως ότι η στροφή προς τον ισλαμισμό του ΑΚΡ αποτελεί αναγκαίο προκάλυμμα για τη νομή της περιουσίας του κράτους από τους κομματικούς «κλεπτοκράτες».

Η μερίδα του λέοντος από τη λεηλασία του χρήματος περιέρχεται στην οικογένεια του Ερντογάν και γι’ αυτό ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι η τυχόν έκπτωση από την εξουσία θα είναι μοιραία για τον ίδιο και τους δικούς του.

Για χρόνια το ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη διοχέτευε χρήματα σε συντηρητικά ιδρύματα συνδεόμενα με την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα σαν να ήταν ιδιωτικός κουμπαράς. Περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια εξαφανίσθηκαν πέρυσι με τη μέθοδο αυτή.

Σήμερα κινητικοποιείται για να αποδυναμώσει οικονομικά τον δήμο. Συγχρόνως άρχισε εκστρατεία απαξιώσεως του Ιμάμογλου που τον θέλουν να συνεργάζεται με «τρομοκράτες» και να είναι Πόντιος Έλληνας.

Με δικαιολογία το πραξικόπημα, δεκάδες χιλιάδες αθώοι Τούρκοι έχουν συλληφθεί και φυλακισθεί. Ο στρατός, τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα, οι εκπαιδευτικοί, η αστυνομία και η δημόσια υπηρεσία έχουν παντελώς ευνουχιστεί.

Η μετάλλαξη της Τουρκίας από ένα αυταρχικό κοσμικό κράτος σε ένα θρησκευτικής εμπνεύσεως ημιδικτατορικό σύστημα στο οποίο κεντρική εξουσία και δημόσια διοίκηση ενοποιούνται και ταυτίζονται, χρειάστηκε 18 χρόνια για να επιτευχθεί.

Έτσι δρομολογούνται οι δικτατορίες. Για όσους πιστεύουν ότι το πολιτικό Ισλάμ και η δημοκρατία είναι αντιφατικές έννοιες, έχουν ως αλάθητο τεκμήριο τον Ερντογάν.

  • Η εκλογική καταιγίδα που προμηνύεται θα κατολισθήσει την Τουρκία στην άμεση δικτατορία. Οι επαναληπτικές εκλογές έχουν προσλάβει διαστάσεις αντιπαραθέσεως του Ιμάμογλου με τον Ερντογάν. Ας αναμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Το πιο αδύνατο σημείο της απροκάλυπτης ισχύος του Τούρκου Προέδρου είναι η ροπή του προς τον πλουτισμό. Αυτός και η οικογένεια του αποτελούν θέμα διάχυτου κουτσομπολιού για τις ατασθαλίες τους σε βάρος του δημοσίου.

Το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο ασκητικό Ισλάμ και την οικειοποίηση δημοσίων αγαθών, όταν εμφανίζεται σε περιόδους οικονομικών προβλημάτων όπως η σημερινή, οδηγεί σε απρόβλεπτες ατραπούς.

  • Εκτός από την προσπάθεια να ελέγξει την οικονομία, ο Ερντογάν εφρόντισε να προωθήσει το όραμα της περιφερειακής δυνάμεως αρχικώς με τη σταδιακή απεξάρτηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, δηλαδή από το δυτικό στρατόπεδο και τη σύσφιγξη των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με τη Ρωσία με κορυφαία πράξη την αγορά των S-400, ενέργεια απαγορευτική για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Αγορά συγχρόνως αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως στη Φινλανδία και στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Όμως στις περιπτώσεις αυτές οι δύο αυτές χώρες ήταν εκτός στρατοπέδων.

  • Σε αντίθεση με αυτές, η Τουρκία ανήκει –μέχρι σήμερα– στο Δυτικό στρατόπεδο και με την παράδοση των S-400 οι Ρώσοι μηχανικοί θα έχουν πρόσβαση στα μυστικά των F-35.

Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της η Τουρκία αναγκάζεται σήμερα, εκούσα ή άκουσα, να στηρίξει το Ιράν μαζί με τη Ρωσία κατά των συμφερόντων της Δύσεως. Πόσο ακόμη θα υποχωρεί η Δύση;

*Δικηγόρος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.