Αν «επιβιώσει», θα επανεκλεγεί; Ο Πρόεδρος Τραμπ, η έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας και ο «σκιώδης πρόεδρος»  των ΗΠΑ

US President Donald J. Trump participates in a signing ceremony at the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA. EPA, SHAWN THEW

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεκινήσει. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως συνηθίζεται, δεν παρουσιάζεται δεύτερος υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της χώρας και ο οποίος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του για δεύτερη τετραετή θητεία.

  • Αυτή τη φορά, όμως, τα όσα συμβαίνουν με την προεδρία Τραμπ, η έρευνα για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2016 και ο έλεγχος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς από τη νέα χρονιά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις.

Στην περίπτωση που ο Αμερικανός ηγέτης ή μέλη της οικογένειάς του βρεθούν ένοχοι για κάποιες από τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενδεχομένως να αναγκαστεί να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία. Γι’ αυτό, ήδη καταγράφονται διάφοροι «μνηστήρες» για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ανάμεσα στα ονόματα που φημολογούνται είναι του γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος επανειλημμένα άσκησε κριτική στις επιλογές Τραμπ και της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία παραμένει στη θέση της έως αύριο. Όπως υποστηρίζεται από μερίδα αναλυτών, η Χέιλι επέλεξε να παραιτηθεί λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών της, προσβλέποντας σε εξελίξεις που θα οδηγήσουν τον Τραμπ εκτός προεκλογικής κούρσας. Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, μετά τον Τραμπ, οι τρεις δημοφιλέστεροι Ρεπουμπλικανοί σε αρκετές πολιτείες της χώρας είναι οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ, Μιτ Ρόμνεϊ και Μάρκο Ρούμπιο.

  • Υπάρχει και η άποψη ότι ειδικά ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι Μορμόνος και στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές εξελέγη γερουσιαστής στη Γιούτα (στην πολιτεία που χαρακτηρίζεται ως η βάση των Μορμόνων), να διεκδικήσει ξανά έτσι κι αλλιώς το χρίσμα του κόμματός του και να αναμετρηθεί με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με μιαν από τις επικρατούσες απόψεις, αν ο πρόεδρος Τραμπ καταφέρει να «επιβιώσει» μέσα από την έρευνα του Μόλερ για τη Ρωσία και τις καινούργιες έρευνες σε βάρος του που θα ξεκινήσει η Βουλή, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για οποιονδήποτε Ρεπουμπλικανό ή Δημοκρατικό υποψήφιο να του ανατρέψει την πορεία προς την επανεκλογή. Και όπως υποστηρίζει μερίδα Αμερικανών αναλυτών, ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι μια νέα νίκη Τραμπ, αλλά ένας ακόμη θρίαμβος του Πούτιν, ο οποίος θεωρείται από αρκετούς ο «σκιώδης πρόεδρος» των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *