Αναστασιάδης – Ακιντζί: Από Δείπνο σε Δείπνο… δειπνούντες αχόρταγα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Λάζαρου Μαύρου

ΕΝΟΨΕΙ  του προγραμματισθέντος για αύριο βράδυ Δευτέρας 16ης Απριλίου 2018 Δείπνου Αναστασιάδη – Ακιντζί – Σπέχαρ (ΟΗΕ), χρήσιμη ίσως είναι η… μνημόνευση του προηγούμενου Δείπνου βράδυ τής Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου 2016 των Αναστασιάδη – Ακιντζί – Έιντε (ΟΗΕ) και των έκτοτε… δειπνησάντων με τα επιδόρπια τους: 

– ΤΟΤΕ, για πρώτη φορά μετά την τουρκική Εισβολή – Κατοχή του 1974, η Τουρκία πέτυχε αιφνιδίως να εισπράξει τη διαδικασία της Πενταμερούς Διάσκεψης (των «Τριών Εγγυητριών Δυνάμεων Τουρκίας, Βρετανίας, Ελλάδος με τις Δύο Κοινότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων») που παλαιόθεν απαιτούσε για τη διαπραγμάτευση της «λύσης του Κυπριακού».

– ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ το ναυάγιο των συνομιλιών 28ης Ιουνίου έως 7η Ιουλίου 2017, στο Grans-Montana της Ελβετίας:

– Παρ’ ότι ο κ. Αναστασιάδης προσέφερε 5.7.2017 στους Τούρκους τις «null and void» (δηλαδή «άκυρες και μη υποβληθείσες») προτάσεις του για την παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου στην τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, η Τουρκία απέρριψε κάθε ιδέα κατάργησης της ως «Εγγυήτριας» και απόσυρσης των στρατευμάτων της απ’ την Κύπρο.

ΜΕΤΑ το Δείπνο της 1ης Δεκ. 2016, της αιφνίδιας αποδοχής της Πενταμερούς, το κύριο επιχείρημα (και οι «ευσεβείς πόθοι») ήταν ότι, με εκείνη τη διαδικασία θα επιτυγχανόταν είτε «να λυθεί το Κυπριακό», είτε «να εκτεθεί διεθνώς η Τουρκία και να υποστεί το ανάλογο κόστος για την αδιαλλαξία της».

– ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ του Grans-Montana 7.7.2017 και την μετέπειτα Έκθεση Γκουτέρες, έως σήμερα – μετά από εννέα μήνες – είναι πασίγνωστο ότι ούτε η «λύση» επετεύχθη, ούτε την Τουρκία κατόρθωσαν να εκθέσουν οπουδήποτε. Αντίθετα:

– ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ μετά το Ναυάγιο στο Grans-Montana, Σεπτέμβριο 2017, στην ομιλία του ενώπιον της 72ας συνόδου της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη ο κ. Αναστασιάδης, έσπευσε να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα (και την… Τουρκία, βεβαίως) ότι, «στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών»!!!

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ μετά τη διακηρυγμένη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ άρνηση του κ. Αναστασιάδη να εκθέσει διεθνώς την Τουρκία, και μόλις ο ίδιος πέτυχε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον παρελθόντα Φεβρουάριο, η Τουρκία τον «αντάμειψε» με την εισβολή του πολεμικού της στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τη βίαιη πολεμική εκδίωξη του βυθοτρυπάνου «Σάιπεμ 12000» της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία είχε αδειοδοτηθεί απ’ την κυπριακή κυβέρνηση για την αναζήτηση υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΚΕΙΝΗ η πολεμική εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την εκτράχυνση των επικίνδυνων πράξεων πολεμικών απειλών της Τουρκίας από τον Έβρο, τα Ίμια, το Καστελλόριζο, το Αιγαίο ως τις νότιες θάλασσες της Κρήτης, οδήγησαν στο επίτευγμα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, να «εκτεθεί», έν τινι μέτρω, η Τουρκία,

(α) στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο της Ε.Ε. 24η Φεβρουαρίου 2018 και

(β) στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας 27η Μαρτίου 2018.

ΑΝΤΙ ΟΜΩΣ να επιδείξει οποιεσδήποτε συμπεριφορές συμμόρφωσης, η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας εαυτήν, κλιμακώνει ανυποχώρητα τις απειλές της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Με επίδειξη αποθράσυνσης κιόλας, εξαιτίας της αναγόρευσής της ως «μεγάλου παικταρά», έναντι ΗΠΑ και Ρωσίας, μετά και την στρατιωτική εισβολή της στο κουρδικό Αφρίν της Συρίας. Απειλώντας να πράξει τα «ανάλογα» κι εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, στο Αιγαίο, την ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ η Τουρκία ανέθεσε έναν συγκεκριμένο ρόλο: Την οιονεί επανέναρξη «διακοινοτικών συνομιλιών». Για εξουδετέρωση των όποιων «πιέσεων» της ΕΕ 24ης Φεβρουαρίου Βρυξελλών και 27ης Μαρτίου Βάρνας. Με την κατά προτεραιότητα:

– ΠΡΟΒΟΛΗ της τουρκικής απαίτησης, πριν από κάθε άλλη διαδικασία διαπραγματεύσεων και πριν από οιανδήποτε «λύση του Κυπριακού», για, είτε:

(α) ΤΗΝ παράδοση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της νυν Κυπριακής Δημοκρατίας επί της κυπριακής ΑΟΖ, στην «ισότιμη» τουρκική συγκυριαρχία, είτε:

(β) ΤΗΝ απονέκρωση – εγκατάλειψη του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ και των αδειοδοτημένων εταιρειών στα Κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ από την εξαγγελία και μόνο του Δείπνου η Τουρκία, ως απάντηση στις πιέσεις Βρυξελλών και Βάρνας της Ε.Ε. είναι ήδη προφανές: Αφού επαναρχίζει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις συμμόρφωσης πάνε στις… ελληνικές καλένδες.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ από το «μενού» του Δείπνου και ποια επιδόρπια, θα μαθευτεί από… μεθαύριο!

*Αρθρογράφος στην Κυριακάτικη Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *