Ανατρέπεται και η ευρωπαϊκή πολιτική της Κύπρου έναντι της Τουρκίας; Ο “κυπριακός ρεαλισμός”…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην 'Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα με τον Αλέξη Τσίπρα. Φωτογραφία Andrea Bonetti

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

To αξίωμα του Θουκυδίδη για τις διακρατικές σχέσεις, με διαχρονική επίδραση στη διαμόρφωση στρατηγικών από σύγχρονους αναλυτές και πολιτικούς, εφαρμοσμένο στην Κύπρο σήμερα εξυπακούει ότι ο συμβιβασμός της λύσης θα αντανακλά τους συντελεστές ισχύος των αντιπάλων στην άμυνα, οικονομία, διεθνείς συμμαχίες κ.ά.

Το μάθημα για τον αδύνατο είναι πως ο ασφαλέστερος τρόπος για επίτευξη συμβιβασμού είναι η ενίσχυση και αξιοποίηση συντελεστών ισχύος. Στην Κύπρο, οι αυτοαποκαλούμενοι «ρεαλιστές» κινούνται ανάποδα από τον ιστορικό ρεαλισμό του Θουκυδίδη και το ομολογούν.

Πρόσφατο δείγμα του “κυπριακού ρεαλισμού” υπήρξε η ανάλυση αρμόδιου για τον Πολιτικό Σχεδιασμό στο ΔΗΣΥ που υποδεικνύει ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας! Να επιδιώκεις λύση για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και ταυτοχρόνως λύση που εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας για έλεγχο όλης της Κύπρου, είναι δείγμα του “κυπριακού ρεαλισμού”.

Τα πράγματα όμως γίνονται … “ανεξήγητα” στην ευρωπαϊκή μας πολιτική έναντι της Τουρκίας. Το 2006 η ΕΕ ομόφωνα επέβαλε στην Τουρκία το πάγωμα 8 ενταξιακών κεφαλαίων που συνδέονται με την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θέτοντας ουσιαστικά προϋπόθεση την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εξομάλυνση των σχέσεων και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2009, λόγω της άρνησης και τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος προχώρησε στο πάγωμα άλλων 5 κεφαλαίων.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πολλές φορές, τόνισε τη δέσμευσή της να απαιτεί την εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας, που είναι και ευρωπαϊκές, για να προχωρήσει η διαδικασία. Μάλιστα, προσέθεσε ως προϋπόθεση και την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τον Μάρτιο 2016, στην κοινή τους δήλωση ΕΕ-Τουρκία, με την υπογραφή του Κύπριου Προέδρου, “σημείωσαν με ικανοποίηση τις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης”. Τις τελευταίες βδομάδες η Κομισιόν προχωρεί στις εργασίες για αναβάθμιση και η Τουρκία δηλώνει ενθουσιασμένη αλλά αρνείται να εφαρμόσει οτιδήποτε από τις υποχρεώσεις της για την Κύπρο, προχωρεί στην ισλαμοποίηση και εποικισμό των κατεχομένων, σε πρωτοφανείς προκλήσεις στο Αιγαίο και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους λαούς που διαβιούν εντός Τουρκίας.

Επισημαίνουμε ότι ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με Τουρκία περιλαμβάνει και τον τομέα της ενέργειας, που είναι παγωμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία! Η παθητική στάση του Προέδρου πρέπει να αλλάξει. Μετά από χρόνια ανάπτυξης, η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο κόκκινο με τον Νεοσουλτάνο να επιχειρεί διάφορες κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν όσα για μήνες τεκμηριώναμε.

Πλέον υπάρχει αποκλεισμός του τουρκικού κράτους και επιχειρήσεων για δανεισμό από αγορές του εξωτερικού, μαζί με άλλα αρνητικά. Όσες μάχες να κερδίσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία αναβάθμισης που ουσιαστικά παραχωρεί δεκάδες δις στην Τουρκία. Υπήρξαν πολλές διαχρονικές θέσεις ή δεσμεύσεις που ανατράπηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και πάντοτε υπάρχει κάποια … επικοινωνιακή αιτιολόγηση για τους αφελείς και πρόθυμους χειροκροτητές. Αν όμως, αυτό το ευρωπαϊκό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ανατραπεί, οι ζημιές για την Κύπρο δεν θα είναι αναστρέψιμες. Το θέτουμε με την προσδοκία να επικρατήσει σύνεση για αλλαγή.

Παρεμπιπτόντως, θα ήταν ενδιαφέρον να εξηγήσει κάποιος από τον “κυπριακό ρεαλισμό”, πως η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας (που εξυπακούει ασύλληπτα ποσά), εξυπηρετεί τους δικούς μας στρατηγικούς στόχους. Φυσικά, αν επιδίωξη είναι να υπηρετούμε τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη με τον σχεδιασμό της Κομισιόν, έχει χαθεί κάθε αίσθηση ρεαλισμού και πλέον επικράτησαν θεωρίες … επαναπροσεγγιστικών σεμιναρίων. Υ.Γ. Την βδομάδα που πέρασε διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο εκδήλωση με την Αίγυπτο για στενότερη συνεργασία με την ΕΕ μέσω της Κύπρου. Όσα και να χτίζουν τέτοιες εκδηλώσεις, όταν η Κυβέρνηση τα χαλά, καταλήγουμε στο μηδέν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.