Αναζητείται επειγόντως όραμα για το μέλλον της Κύπρου*

Τα φυλακισμένα μνήματα που βρίσκονται τα μνημεία των ηρώων της ΕΟΚΑ Φωτογραφία philenews

ΜΙΑ ακόμη σύναξη των αποδήμων πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Οι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό συγκεντρώθηκαν ένα ακόμη καλοκαίρι στην ιδιαίτερή τους πατρίδα για να ενημερωθούν και να ενημερώσουν. Για να συντονιστούν και να δώσουν το στίγμα των επόμενων βημάτων του αγώνα που διεξάγουν ακούραστα από το 1974 και εντεύθεν. Ακούραστοι οι ομογενείς λειτουργούν, οι πλείστοι, πέρα και πάνω από σκοπιμότητες. Έχουν το δύσκολο έργο να ενημερώσουν σε ξένες χώρες για την Κύπρο και να προσπαθήσουν να πείσουν κέντρα λήψης αποφάσεων, στις χώρες που διαμένουν. Να πείσουν για τον δίκαιο αγώνα μας, για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση. Δηλαδή, ως θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Μια διάσταση του εθνικού θέματος που είναι ξεχασμένη από τους διαχειριστές του Κυπριακού εδώ και δεκαετίες.

ΓΙΑ αυτό δεν είναι εύκολο το εγχείρημά τους. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις και εδραιωμένες θέσεις που επαναλαμβάνονται από τις διάφορες κυβερνήσεις ως κλισέ. Και σε αυτό υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και στη Λευκωσία. Ουδείς δεν μπορεί να είναι βασιλικότερος του Βασιλέως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, παρουσιάσθηκε και φέτος επικριτικός για συμπεριφορές και νοοτροπίες της πολιτικής ηγεσίας. Διαμένοντας μακριά και μη έχοντας καμία ανάμιξη στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια, νομιμοποιείται και να είναι επικριτικός και να ασκεί έντονη κριτική. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, σε παρέμβασή του, υπέδειξε στους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, που ήταν παρόντες στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του Συνεδρίου Αποδήμων, ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους.

  • Ο εποικισμός είναι ένα πρόβλημα που και οι ίδιοι οι Τ/κ εγείρουν και θέλουν η «κυβέρνησή» τους να το αντιμετωπίσει, είπε ο κ. Κρίστοφερ.
  • «Με όλο τον σεβασμό, υπάρχει έλλειψη οράματος στις θέσεις σας και έλλειψη αναγνώρισης της γεωπολιτικής θέσης. Μιλάτε ακόμα λες και είναι 1974, ακόμα μιλάτε για τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977». Δεν έχουν ισχύ στον σημερινό κόσμο, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ.
  • «Έχετε έλλειψη ηγεσίας και οράματος για το μέλλον. Αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να πολεμήσει για ελευθερία και δικαιοσύνη. Προτείνω να συναντηθείτε και να επαναξιολογήσετε τις θέσεις σας», κατέληξε στο σχόλιό του.

ΤΟ έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις (και της Κυβέρνησης περιλαμβανομένου) να αφουγκράζονται τις ανησυχίες, τις αγωνίες αλλά και τις ιδέες που έχουν οι απόδημοι. Αυτοί γνωρίζουν περισσότερο τι ισχύει στη χώρα που διαμένουν και πώς πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις. Οι απόδημοι είναι οι εκφραστές της θέλησης και της βούλησης του λαού για απαλλαγή από την κατοχή και την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει, μόνο γι’ αυτό ενδιαφέρονται και πρέπει να αγωνίζονται. Τα υπόλοιπα ενδιαφέρουν μόνο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, τα κόμματα, τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

 

  • Άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *