Άνευ σημασίας τα προεκλογικά προγράμματα: Η ζωή με τις συνεχείς ανατροπές της καθημερινότητας, τα μετατρέπει σε κείμενα άνευ σημασίας και ουσίας

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ*

Είθισται σε κάθε προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις που τους υποστηρίζουν, να εκδίδουν και να κυκλοφορούν προεκλογικά προγράμματα.

Πρόκειται για πολυσέλιδα έγγραφα, με θέσεις πολιτικής για πολλά θέματα τα οποία οι υποψήφιοι υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν όταν ο λαός τους αναδείξει στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, πρόκειται για έγγραφα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν γράμμα κενό, αφού το περιεχόμενό τους ελάχιστα υλοποιείται. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την πιο πάνω διαπίστωση. Σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων, υπήρχαν υποσχέσεις και πολλά «θα» για την επίλυση π.χ. του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο εξελίχθηκε σε μία απίστευτη βαρβαρότητα.

Ο μ. Δημήτρης Χριστόφιας στο προεκλογικό του πρόγραμμα αναφέρει πως, αμετάθετός του στόχος είναι η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον αμετάθετο πολιτικό του στόχο και το ΓΕΣΥ το έκαναν οι νεοφιλελεύθεροι του ΔΗΣΥ επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν εκατοντάδες. Τα πάντα ρει. Το ρηθέν απόφθεγμα από τον Ηράκλειτο, πρέπει να είναι κυρίαρχο στην εκπόνηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Όπως επίσης και το παν μέτρο άριστο.

Χορτάσαμε από τέτοια πολυσέλιδα έγγραφα. Κουραστήκαμε και να τα διαβάζουμε και να τα αρχειοθετούμε. Δεν χρειαζόμαστε άλλα. Η ζωή στο τέλος της ημέρας με τις συνεχείς ανατροπές της καθημερινότητας, τα μετατρέπει σε κείμενα άνευ σημασίας και ουσίας. Από προεκλογικά προγράμματα προς υλοποίηση καταντούν μουσειακά εκθέματα σε σκονισμένες βιβλιοθήκες. Προσωπικά, έχω αρκετά τέτοια εκθέματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού με τις ανατροπές που έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών, έδειξε και απέδειξε πως δεν μπορείς να υποσχεθείς τίποτε. Ομοίως και οι γεωπολιτικές αναταράξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (και στη γύρω περιοχή μας) έδειξε πως την ώρα της οποιασδήποτε απροσδόκητης κρίσης, η χώρα χρειάζεται να διαθέτει ικανό, εύστροφο, ευέλικτο, τίμιο και αδιάφθορο ηγέτη που θα δίνει λύσεις ωφέλιμες και ποιοτικές. Από μόνος του βέβαια ένας τέτοιος ηγέτης δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει δίπλα του ένα σοφό, ικανό και νούσιμο κοινοβούλιο που θα λειτουργεί προσθετικά και όχι αφαιρετικά.

Δυστυχώς, η κυπριακή βουλή στην περίπτωση του κουρέματος των καταθέσεων του 2012 – 2013, λειτούργησε αφαιρετικά και άφησε με τη συμπεριφορά της ένα τεράστιο λεκέ στο κοινοβουλευτικό κοστούμι. Αυτά προς υπενθύμιση, γνώση και αποφυγή.

Η Κύπρος έχει αυτή την ώρα προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να δεσμεύει όλους τους υποψηφίους και όλα τα κομματικά επιτελεία. Πρόκειται για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που η χώρα ετοίμασε και υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτικής που ετοιμάσθηκε με τη συνεισφορά όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και το οποίο αφορά, τόσο την παρούσα, όσο και την επόμενη διακυβέρνηση. Αφορά την επόμενη γενιά.

Η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου θα βοηθήσει την Κύπρο (υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων) να αντλήσει πόρους ύψους €1,2 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί ευλογία για τον τόπο και κανένας υποψήφιος δεν έχει δικαίωμα να το αγνοήσει.

Γι’ αυτό, όλοι ας βάλουν στην άκρη τις δικές τους προεκλογικές κουβέντες, ας περιορίσουν την πολιτική πολυλογία και φλυαρία και ας επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο Σχέδιο ενώνοντας δυνάμεις.

Και να ξέρουν όλοι πολύ καλά πως, δεν δικαιούνται να χάσουν ούτε και ένα ευρώ, γιατί αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, η ιστορία θα είναι αμείλικτη και θα τους χαρακτηρίσει ως ανεπαρκείς και ανίκανους.

*Ο Χρίστος Καρύδης είναι οικονομολόγος – δημοσιογράφος

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *