Ανοίγματα της Άγκυρας στην Ε.Ε. με τουρκικές πάντα προδιαγραφές και μέλλον αβέβαιο…

File Photo: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) poses with European Council President Donald Tusk (R) and European Commission President Jean-Claude Juncker (L) in Brussels, Belgium. EPA, FRANCOIS LENOIR, POOL

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει η τουρκική οικονομία, έσπρωξαν την Άγκυρα σε ανοίγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ενεθάρρυνε πολλούς Ευρωπαίους, που προσβλέπουν σε αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό στο ψυγείο.

Βεβαίως, μια αναθέρμανση των σχέσεων προϋποθέτει και κάποιες κινήσεις από την Τουρκία και προσαρμογή της στις υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφιο για ένταξη κράτος. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει. Η Τουρκία εξαρχής θεωρεί την ενταξιακή της πορεία αλά κάρτ. Επιλέγει τι θα εφαρμόσει ( που όπως αποδεικνύεται δεν είναι πολλά) και συνεχίζει την προώθηση των στρατηγικών της σχεδιασμών.

Είναι σαφές πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διαφοροποιεί τους σχεδιασμούς της. Τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο μιας συμφωνίας όσο και στα ενεργειακά. Στόχος παραμένει ο πλήρης έλεγχος του νησιού.

Στις Βρυξέλλες, η γραφειοκρατία που ενίοτε δεν εμβαθύνει ή δεν θέλει να κάνει τούτο, διατύπωσε την εκτίμηση πως η Άγκυρα θα επιλέξει ηπιότερη στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όπως συναφώς αναφέρει ανταπόκριση του «Φιλελεύθερου» από τις Βρυξέλλες ( του Παύλου Ξανθούλη), η τουρκική πλευρά απάντησε στις εκτιμήσεις αυτές, που διατυπώθηκαν σε σημείωμα εμπειρογνώμονα της Κομισιόν.

  • Η Άγκυρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε, ότι η πολιτική της στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, «δεν είναι καν προς συζήτηση».

Επανέλαβε δε το γνωστό παραμύθι ότι δήθεν «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν περιφρονούν απλώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά επίσης διεκδικούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού».

Η τελευταία αναφορά ότι οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τουρκικές περιοχές συνιστά προετοιμασία του εδάφους για τις καταδρομικές αποστολές που ετοιμάζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, η στάση αυτή ξεκαθαρίζει και το τοπίο αναφορικά το Κυπριακό σε ενδεχόμενες εξελίξεις.

  • Είναι προφανές ότι η Τουρκία όποια ανοίγματα και να κάνει δεν πρόκειται να θυσιάσει στρατηγικές επιδιώξεις και επεκτατικά σχέδια. Ο έλεγχος της Κύπρου και η αρπαγή του φυσικού αερίου έχουν προφανώς μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες προσεγγίσεις με τις Βρυξέλλες.

Άλλωστε η Τουρκία γνωρίζει πως προοπτικές ένταξής της στην Ένωση δεν υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *