Άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου: Ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί χωρίς να κοπεί, αναμένοντας αποτελέσματα γεωτρήσεων

SNMCG2 exercising with Turkish Navy photo http://defencematters.org

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συντηρεί το κλίμα αμφισβήτησης και των εντάσεων η Άγκυρα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ασκήσεις, οι έρευνες στην περιοχή, το τεντωμένο σχοινί με Ελλάδα και Κύπρο θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της, ενώ εκτιμάται πως το κλειδί για το επόμενο βήμα από πλευράς της Άγκυρας είναι τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων.

Μέχρι τότε, σημείωναν ξένοι διπλωμάτες, όλοι απεύχονται να μη γίνει κάποιο λάθος και προκληθεί θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν προσωπικά παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας τους υπουργούς του, των Εξωτερικών και Άμυνας, να ανεβάζουν τις στροφές της ρητορικής των απειλών. Σε Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, κλιμακώνονται και διευρύνουν το πεδίο των ενεργειών τους, περιλαμβάνοντας και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Ξένοι διπλωμάτες σημείωναν με νόημα πως ο Ερντογάν έχει «ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου», γι’ αυτό και χρειάζονται ψύχραιμοι χειρισμοί και χαμηλοί τόνοι.

  • Την ίδια ώρα, τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή παρακολουθούν και τρίτες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, που έχουν συμφέροντα με τις έρευνες για φυσικό αέριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την παρουσία στην Κύπρο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Ιανουαρίου, θα συζητηθούν σε διμερές επίπεδο ζητήματα που αφορούν και την ενεργειακή ασφάλεια. Το Παρίσι ενδιαφέρεται να συζητήσει τα θέματα αυτά και τα συνδέει με τη (μόνιμη) γαλλική παρουσία. Επί τούτου φαίνεται να έχουν γίνει ήδη σκέψεις εκατέρωθεν.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα έλθει στο νησί για τη σύνοδο των EuroMed 7. Πρόκειται, ως γνωστό, για τη σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Η Άγκυρα, έχοντας στραμμένη σε αυτή τη φάση την προσοχή της στη Συρία, θεωρεί κομβικής σημασίας την εμπλοκή της στις ενεργειακές διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο μπορεί να γίνει με την εμπλοκή της στα θέματα του φυσικού αερίου, είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε απευθείας. Τόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, διατηρούν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, προτιμούν να υπάρξει μια συνεννόηση, ομαλοποίηση της κατάστασης, οι έρευνές τους και η αξιοποίηση ωστόσο του αερίου δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Μια συμφωνία στο Κυπριακό πριν την εξόρυξη φυσικού αερίου θα εξυπηρετούσε τους τρίτους εμπλεκόμενους, η Τουρκία ωστόσο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται προτάσσοντας την αξίωσή της για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Μέσα στα πλαίσια της τακτικής της, η Άγκυρα φαίνεται να επιχειρεί και μέσω τρίτων να περιληφθεί το θέμα της ενέργειας στις συζητήσεις για το Κυπριακό, στοχεύοντας τη μετατροπή του σε δικοινοτικό ζήτημα και ταυτόχρονα πετυχαίνοντας την επιδίωξή της για συναπόφαση στα θέματα της ενέργειας. Μια τέτοια εξέλιξη θα εξουδετέρωνε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έδινε ουσιαστικά το πάνω χέρι στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της διαπραγματευτικά στο Κυπριακό, αυτό όμως μπορεί να γίνει αφότου υπάρξουν αποτελέσματα και θα είναι καλά. Οι συζητήσεις, εκτιμάται, θα γίνονται σε άλλη βάση.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ο τρόπος αντίδρασης της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ανακαλύψεων από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Δεν είναι, όμως, μόνο από το θαλασσοτεμάχιο 10 που αναμένονται τα αποτελέσματα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Αναμένεται νέος κύκλος γεωτρήσεων σε περίπου 10-12 μήνες, πέντε τον αριθμό. Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» την Πρωτοχρονιά, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα της κοινοπραξίας ENI Cyprus Limited – KOGAS Cyprus Limited, δίνοντας παράταση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 στα δικαιώματα για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν αποκτήσει από τον Ιανουάριο του 2013 για τα τεμάχια 2, 3 και 9. Σημειώνεται συναφώς ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον της γαλλικής ΤOTAL για ισχυρή συμμετοχή της στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα για τα τρία τεμάχια. Τούτο ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία της γαλλικής εταιρείας με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, όπου έχουν πλέον ισχυρά κοινά συμφέροντα στο κοίτασμα «Καλυψώ». Οι εταιρείες αυτές διεκδικούν από κοινού το θαλασσοτεμάχιο 7.

Είναι πρόδηλο ότι για την Τουρκία το θέμα της ενέργειας και του αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι κομβικής σημασίας. Η μη εμπλοκή της θα συνιστά ακύρωση των γεωπολιτικών της σχεδιασμών. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να αφήσει την πορεία των ερευνών να προχωρήσουν χωρίς αυτή. Μηνύματα στέλνει συνεχώς, το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει στο κρίσιμο σημείο, όταν θα υπάρχει συνολική εικόνα για τα αποθέματα και σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα συμφέρονται είναι πολλά, διαφορετικά και σημαντικά για τους μεγάλους παίκτες και δεν πρόκειται να τα διακινδυνέψουν. Οι επόμενοι μήνες, πάντως, θα είναι καθοριστικοί για τα επόμενα βήματα στα ενεργειακά, ενώ στο βάθος θα υπάρχει και το Κυπριακό, ακόμη κι εάν δεν διασυνδεθούν τα δύο ζητήματα.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ

Ξένοι, κατά κύριο λόγο, κύκλοι συντηρούν το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν εξετάζεται σοβαρά από κανένα σε αυτή τη φάση. Ούτε από τις εταιρείες, ούτε από εμπλεκόμενες χώρες, όπως το Ισραήλ. Κι αυτό επειδή πρωτίστως εμπεριέχει σοβαρό ρίσκο λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και του γεγονότος ότι ο ηγέτης της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται απρόβλεπτος παράγοντας. Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφερθεί πως ξαφνικά το θέμα επανέρχεται χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις για υλοποίηση αυτού του σεναρίου. Ξένοι παράγοντες προβάλλουν το σενάριο αυτό ως κίνητρο για να συνεργασθεί η Τουρκία στο Κυπριακό, τη στιγμή που καμία από τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν το εξετάζει. Το επιδιώκει η Τουρκία γι’ αυτό και το διατυπώνουν δημόσια και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα υπάρξει συμφωνία για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο. Εκτιμάται ότι στη συμφωνία θα καθορίζονται και χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του έργου. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με την κοινοπραξία που εμπλέκεται και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα. Η επιλογή της Αιγύπτου για μεταφορά αερίου αποτελεί και πολιτική κίνηση, καθώς είναι πρόδηλο ότι στη Λευκωσία θεωρούν βασικό εταίρο το Κάιρο. Συντηρείται και αναβαθμίζεται μια συνεργασία που θεωρείται και χρήσιμη και αποτελεσματική.

Το σενάριο για μεταφορά αερίου στην Αίγυπτο θα γίνει παράλληλα με τις άλλες επιλογές. Η Λευκωσία καλοβλέπει το θέμα της κατασκευής τερματικού στο Βασιλικό. Επί τούτου υπάρχει και η εξαγγελθείσα πρόθεση της ExxonMobil να προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού στην περίπτωση που θα είναι σημαντικές οι ανακαλύψεις της στο θαλασσοτεμάχιο 10. Η κυπριακή Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν αναμένει μόνο από το «10» για το θέμα του τερματικού. Θεωρεί πως μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορα άλλα κοιτάσματα, μεγάλα ή πολλά μικρά μαζί. Συνεπώς, είναι σαφές πως ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν πολλά σενάρια. Το ένα είναι αυτό της Αιγύπτου που φαίνεται ότι θα προχωρήσει προσεχώς, άλλο είναι της κατασκευής τερματικού, ενώ και αυτό με τον αγωγό EastMed για τον οποίο η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το 2019. Η υλοποίησή του εξαρτάται πρωτίστως από την Ε.Ε. και η απόφαση θα έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς το εγχείρημα αυτό κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικό είναι, ενώ θεωρείται και οικονομικά ασύμφορο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *