Απαγωγή για το Σεράϊ… Ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Οσμάν ανοίγουν χαραμάδα στο παράθυρο της ελπίδας. Η νύχτα (μας) μυρίζει γιασεμί…   

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κυριάκου Τσιμίλλη  Τούτο εδώ το νησί, τέρμα στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης (και στην είσοδο των πετρελαίων), όταν ο αποικιακός λέων έχασε όλα του τα δόντια (εκτός από δυο  – τις δυο «κυρίαρχες» βάσεις του), πήγε να αναπνεύσει. Nωρίς όμως αισθάνθηκε ασφυκτική την ανάσα της Τουρκίας. Πρώτα «εγγυήτρια» και μετ΄ού πολύ κατοχική! Πολύ τής άρεσαν κι οι δυο της ρόλοι, τόσο που τώρα επιμένει να τους διατηρήσει συνδυασμένους – 2 σε 1, και σε συσκευασία δώρου για την «ειρήνη». Όταν όμως αισθανθεί ενοχλητική την αμφισβήτηση από ιθαγενείς, εξοργίζεται και δείχνει έμπρακτα τον αυταρχισμό της.

Αν πρόκειται για δημοσιογράφους και μάλιστα απ΄αυτά τα αγύριστα κεφάλια που δεν φοβούνται φυλακίσεις, διωγμούς, βομβιστικές επιθέσεις και τρομοκρατικές επελάσεις στα γραφεία τους, δεν το ανέχεται. Κι αν το υποτελές στον σουλτάνο καθεστώς (μάρτυράς μας η Δ΄Διακρατική) δεν επαρκεί να φιμώσει τους Κύπριους αγωνιστές στα κατεχόμενα, η Υψηλή Πύλη δίνει εντολή να τους μεταφέρουν σηκωτούς στο Σεράϊ… Να ζήτησε άραγε παρέα ο «τρομοκράτης» αμερικανός πάστορας Μπράνσον; Χάθηκαν τόσες δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, τους δικούς μας θέλει τώρα;

Η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή και δικτατορία ενώ γίνεται προσπάθεια για προέκταση του ισλαμικού σουλτανάτου. Το να παλεύεις σε τέτοιες συνθήκες για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης είναι αγώνας ενάντια στην ίδια την κατοχή!

Αν η όποια «δίκη» γινόταν στα κατεχόμενα, η Τουρκία θα έχει πάλι το πάνω χέρι. Δεν παύει, όμως, τούτη η προγραμματιζόμενη απαγωγή να σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη για την οποία ούτε η Ευρώπη ούτε τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να νίψουν (πάλι) τα χέρια τους. «Πώς θα με προστατέψει η Ευρώπη;» ρωτούσε εναγωνίως πριν λίγες βδομάδες στις Βρυξέλες ο Σενέρ, ο βραβευμένος Ευρωπαίος Πολίτης της χρονιάς. Ούτε μπορεί μια τέτοια ακραία φασιστική ενέργεια να αποτραπεί με ευχολόγια «να επιδείξουν όλα τα μέρη καλή θέληση και διαλλακτικότητα». Eίναι δυνατόν να θέλουν τέτοιες «εγγυήσεις» οι Τουρκοκύπριοι;

  • Mήπως ο Ακκιντζί θα επιδιώξει μια «ηρωϊκή» κίνηση προσβλέποντας έτσι να επανακτήσει μέρος της χαμένης του αξιοπιστίας, κερδίζοντας ταυτόχρονα πόντους για το κατοχικό καθεστώς; Να πει δηλ. πως «εμείς είμαστε κράτος και έχουμε δικαιοσύνη και μηχανισμούς» και πως «μπορούμε και μόνοι μας να τον (κατα)δικάσουμε»!

Στο μεταξύ αμήχανοι ήταν εκεί στον ΟΑΣΕ όταν έφτασε το διάβημα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ο υπάλληλος διόρθωνε συνεχώς (βάζοντας σε παρένθεση) την ορολογία, μουρμουρίζοντας για τη μη συμμόρφωση προς το «γλωσσάριο». Το διάβημα μιλούσε για τον κίνδυνο να οδηγηθεί στα τουρκικά μπουντρούμια («φυλακή») ένας Κύπριος πολίτης επειδή αρθρογραφούσε ενάντια στην κατοχή («προσβλητικός ο όρος, κι ας μην συμφωνήθηκε ακόμα άλλος») και τον κατοχικό στρατό («τουρκικός στρατός») που ελέγχει τις κατεχόμενες περιοχές («το βόρειο μέρος της Κύπρου») από τον καιρό της εισβολής («της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρισης») και εγκατέστησε ένα ψευδοκράτος («αυτό δεν το συμφωνήσαμε»). Το υπόμνημα μιλούσε και για άλλα «δύσκολα» και «δυσανάγνωστα», π.χ. για τους πρόσφυγες (αλλά και «εκ Τουρκίας πρόσφυγες») και κλεμμένες περιουσίες («επηρεαζόμενες»).

Η Κυβέρνηση θα κάνει (ελπίζουμε) κι άλλα διαβήματα και καταγγελίες και σε περισσότερο κατάλληλους αποδέκτες. Εμείς όλοι, όμως, τι θα κάνουμε στο μεταξύ για να προστατέψουμε τους συμπατριώτες μας που αγωνίζονται, σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από εμάς, και για μας; Πόσους ανειλικρινείς φέρνουν αλήθεια σε δύσκολη θέση! Ακόμα κι αυτό είναι μέρος της συγκλονιστικής αγωνιστικής προσφοράς τους!

Ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Οσμάν ανοίγουν χαραμάδα στο παράθυρο της ελπίδας. Η νύχτα (μας) μυρίζει γιασεμί…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *