Απλά και καθαρά για το Κυπριακό και το καταφύγιο που βρίσκουν στην ονοματολογία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Χρύση Παντελίδη
Απλά και καθαρά για να καταλαβαινόμαστε. Να μη χανόμαστε σε έννοιες τις οποίες ο καθένας εννοεί διαφορετικά. Τι σημαίνει «διζωνική», τι σημαίνει «δικοινοτική», τι σημαίνει «ομοσπονδία» και τι «πολιτική ισότητα» στο πλαίσιο του Κυπριακού;

Αυτά που εννοεί η τουρκική πλευρά αλλά και αυτά που τελικά συζητά ή δέχεται ο κ. Αναστασιάδης και οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Δεν είναι θέμα τίτλου. Είναι θέμα περιεχομένου. Και το περιεχόμενο που δέχεται ή προωθεί η τριάδα Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού, δυστυχώς, οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάργηση και θέτει τον κυπριακό Ελληνισμό σε πορεία πλήρους υποταγής στην Άγκυρα.

Το 2006, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πέτυχε με την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την επιστολή Γκαμπάρι, της 15ης Νοεμβρίου, να θέσει σε προτεραιότητα την ουσία, ώστε να ξεκαθαριστεί το περιεχόμενο των όρων και να δημιουργήσει μια σαφή νέα βάση διαπραγμάτευσης και λύσης. Δυστυχώς, τα τελευταία 9 χρόνια, διαπιστώνουμε το περιεχόμενο που δέχονται ή που επιδιώκουν οι κύριοι Χριστόφιας και Αναστασιάδης. Με το δικό τους περιεχόμενο λοιπόν, διαφωνούμε. Και διαφωνούμε διότι το δικό τους περιεχόμενο είναι λάθος.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν θέλουμε τη δήθεν λύση που προκύπτει απ’ όσα δέχονται οι κύριοι Χριστόφιας και Αναστασιάδης.

Ας σταματήσουν να κρύβονται πίσω από λέξεις δυσνόητες και, κυρίως, πίσω από λέξεις για το περιεχόμενο των οποίων δεν υπάρχει συναντίληψη.

Ας μη βρίσκουν καταφύγιο στην ονοματολογία και ας απαντήσουν εάν η λύση που οι Νίκος Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού δέχονται:

>>   Έχει οποιαδήποτε σχέση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών;

>>   Έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε υπάρχουσα και λειτουργούσα δοκιμασμένη ομοσπονδία στον κόσμο;

>>   Στηρίζεται στους κανόνες της δημοκρατίας, όπως αυτή λειτουργεί στις χώρες της Ε.Ε. της οποίας είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε μέλη;

>>   Βασίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, που θα είναι μία και μοναδική και όπου η ψήφος του Ελληνοκύπριου πολίτη θα είναι ισοδύναμη με τη ψήφο του Τουρκοκύπριου πολίτη, του Μαρωνίτη, του Αρμένιου και του Λατίνου;

>>   Αποκαθιστά τα παραβιασμένα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών χωρίς διακρίσεις βασισμένες στην εθνική καταγωγή ή άλλες διακρίσεις;

>>   Σέβεται εμπράκτως το δικαίωμα επιστροφής, το δικαίωμα περιουσίας, εγκατάστασης και ελεύθερης διακίνησης;

>>  Δημιουργεί ένα ασφαλές κράτος για τους πολίτες του χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα.

>>  Αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς ασάφειες και επιφυλάξεις.

>>  Προνοεί αποχώρηση των εποίκων.

>>   Οδηγεί σε είναι ένα κράτος ελεύθερο, εδαφικά ακέραιο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό το οποίο θα υποβάλλει και θα εμπνέει τον σεβασμό και την αφοσίωση όλων των πολιτών του σ’ αυτό και θα είναι απαλλαγμένο από καταστροφικές ξένες επιρροές και επεμβάσεις.

Δυστυχώς, οι απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω είναι καταθλιπτικά αρνητικές. Και εμείς δεν πρόκειται να είμαστε συνοδοιπόροι σε μια πορεία οικοδόμησης ενός πύργου της Βαβέλ του οποίου η κατάρρευση θα είναι βεβαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *