Από… κεκτημένη ταχύτητα, ο χορός της υποταγής κινείται στους ήχους του Άιντε…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που χανόμαστε στη μετάφραση, ώσπου να αναμένουμε την επόμενη, ούτε και η πρώτη φορά που πιάνουμε την ιστορία χωρίς τα προηγηθέντα της.

Έτσι και με το… σίριαλ των ημερών για το τι έγινε στην Πενταμερή του Κραν Μοντάνα, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017.

Αλλά:

Είχε προηγηθεί η Πενταμερής του Γενάρη του 2017, στην οποία και αποκαλύφθηκε ο στόχος του Ε. Άιντε. Θέλοντας να χειραγωγήσει τις συνομιλίες, ώστε να μείνει εκτός συζήτησης θέμα αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι πουθενά δεν υπάρχει αναφορά του ΟΗΕ σε κατοχικές δυνάμεις.

Δραματική ήταν η παρέμβαση του Ν. Κοτζιά. Ενώπιον –και– του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, εξέθεσε τον Άιντε, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1983 που ζητούσαν με σαφήνεια την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

  • Ήταν μια δύσκολη στιγμή για τον Άιντε ενώπιον –και- του προϊσταμένου του να εμφανίζεται ότι αγνοεί τις βασικές αρχές του Κυπριακού: Την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή με την παρουσία του τουρκικού στρατού.

Δεν τού… χαρίστηκε ο Κοτζιάς. Τόνισε στον Άιντε που τά είχε χαμένα: «Είσαι υπάλληλος του ΟΗΕ, δεν είσαι μεσολαβητής και πρέπει να τηρείς με ευλάβεια τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Πρέπει να αντιληφθείς ότι πρέπει να φύγει ο κατοχικός στρατός».

Και όταν –ξαναβρίσκοντας τη μιλιά του– ο Άιντε επανέλαβε –ενώπιον και του Γκουτέρες, που προτίμησε την… ουδέτερη σιωπή!– ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, ο Ν. Κοτζιάς τού ενεχείρισε ένα αντίγραφο, λέγοντας: «Πάρε μία απόφαση να την έχεις!»

Τραγική ειρωνεία: Δυο χρόνια αργότερα από εκείνην την αποκάλυψη ότι ο Άιντε «έθαβε» ολόκληρες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ματαιοπονία και ψευδαίσθηση δεν είναι η αναμονή από τον Άιντε να «ξεθάψει» μαρτυρία για λεχθέντα και σημειωθέντα στις 4 του Ιουλίου;

(Όταν, μάλιστα, ακόμη – από… κεκτημένη ταχύτητα– ο χορός της υποταγής κινείται στους ήχους του Άιντε…)

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *