Από τη φανέλα του στρατιώτη στη μάσκα για τον κορωνοϊό!

Πηγή: AP Photo/Frank Augstein/ from CNNrg

 Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Παράξενος ο τίτλος, παράξενη η όποια σύνδεση τής πάλαι ποτέ φανέλας που πλέκανε οι κυράδες τον καιρό της ναζιστικής εισβολής και κατοχής και τούτης εδώ της μάσκας που μας κάνει πολίτες χωρίς πρόσωπο, ακόμα κι όσους πολλούς δεν προτίθενται να προβούν σε …έκνομη ενέργεια. Ήταν πράγματι έκτακτες οι συνθήκες αυτούς του δυο κιόλας μήνες. Από τη μια μέρα στην άλλη βρεθήκαμε αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, τουλάχιστον σε σχέση με ντόπιους και ξένους ταξιδιώτες… Μόνο προϊόντα πηγαινοέρχονταν μαζί και το ταχυδρομείο κι αυτά όχι απρόσκοπτα αφού και οι χώρες προέλευσης ή προορισμού είχαν κι αυτές τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα διαχείρισης και λειτουργίας.

Μέσα στην αγωνία για τον άγνωστο ιό – μόνο για τη θανατηφόρα επιθετικότητά του ξέραμε όσα προλάβαμε να μάθουμε – ήταν και κάποιες αντικρουόμενες ή ελλιπείς πληροφορίες για την ατομική προστασία, πέρα από την αναμφισβήτητη και πανταχόθεν ιεραρχούμενη ως την πρώτη επιλογή – να μείνουμε σπίτι! Κι αν έπρεπε, που συχνά έπρεπε, να βγούμε για τα στοιχειώδη, έπρεπε άραγε να βάλουμε μάσκα, έπρεπε να βάλουμε γάντια; Ευτυχώς η αμφιβολία έμενε μέχρι εκεί και δεν χρειαζόταν να αναζητήσουμε ειδικές στολές, όσοι τυχεροί δεν είμαστε στην καθοριστική (και επικίνδυνη) πρώτη γραμμή…

Για τις μάσκες και τα γάντια τα διαθέσιμα είδη (όταν ήταν διαθέσιμα) ήταν τα συνήθως μιας χρήσης. Και χρειαζόταν προσοχή κατά τη χρήση και την αφαίρεση (για να μη φορτωθούμε στο τέλος όσα γλυτώσαμε νωρίτερα). Στην απόρριψη δεν τα πηγαίναμε καλά – «μια και τα πετώ, τι με νοιάζει»; Ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού στις παρυφές κάδων και λοιπών δοχείων που «προσφέρονταν» για την ανακουφιστική απόρριψή τους. Σταδιακά και με τη συνεχιζόμενη έλλειψη μασκών, συχνά μαυραγορίτικης διατίμησης, αναγεννήθηκε (και καλά έκανε) η βιοτεχνική  και οικοτεχνική δεξιότητα που προσαρμόστηκε από τα ξεχασμένα και προ πολλού μεταναστεύσαντα μοντέλα ειδών ένδυσης σε μόλες για μάσκες, εν πολλοίς υφασμάτινες, ποικίλλοντος πορώδους, ποιότητας, αντοχής.

Εκτιμάται πως δεν ήταν το κέρδος η βασική επιδίωξη αυτής της δραστηριότητας αλλά, κατά κύριο λόγο, η παροχή ενός μέτρου προστασίας σε όσους πολλούς την χρειάζονταν και την αναζητούσαν. Λίγο αδέξιο το κόψιμο, κι αν ήταν λίγο παράφωνο το προϊόν σε σχέση με το πρόσωπο του φέροντος; Όταν, όμως, στην ανάγκη επιστράτευες ένα χρωματιστό μαντίλι όπως στην Άγρια Δύση, πολύ πιο συγυρισμένη ήταν η μάσκα κυπριακής κατασκευής ή κι άλλη, εκ της αλλοδαπής προερχόμενη. Ήταν άλλωστε «πόλεμος» κι ας μην το καταλάβαμε αμέσως… Κι είναι μόνο η μέχρι τώρα αποτελεσματική αντιμετώπισή του και η συγκρατημένη αισιοδοξία που τον τοποθετούν στον αόριστο. Να και ο απρόβλεπτος συνειρμός με τη φανέλα του στρατιώτη, έκφραση σεβασμού κι ενδιαφέροντος για όσους πολεμούσαν στο Μέτωπο – κι ας μην είναι πια τα χρόνια το ίδιο ηρωϊκά!

Με σεβασμό σε όσους, κατά κύριο λόγο σε όσες νοικοκυρές, ετοίμαζαν αυτές τις μάσκες, δεν έγινε προηγούμενη αναφορά στις γνωστές από μερικές βδομάδες διεθνείς απαιτήσεις για την αποτελεσματικότητά τους. Αφού αυτές δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, καλύτερα να έχουμε κάτι να μας προστατεύει παρά τίποτε. Εδώ χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σακούλες για προστασία του σώματος ή των κάτω άκρων… Είναι γεγονός πως αυτές οι απαιτήσεις έχουν καθοριστεί με κύριο γνώμονα χρήσεις «της πρώτης γραμμής».  Αυτό δεν σημαίνει πως ενδιαφέρουν μόνο για αυτές τις χρήσεις αλλά έχουν, κατ΄ αντιστοιχία, και ευρύτερη εφαρμογή.

Στις 26 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση δημοσίευσε ενημερωτικό κείμενο παραπέμποντας στη Σύσταση (ΕΕ) 2020/403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερ,. 13 Μαρτίου 2020 «σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης και εποπτείας της αγοράς στο πλαίσιο της απειλής COVID-19». Σ΄αυτή γίνεται αναφορά στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και, όσον αφορά τις μάσκες,  στον  Κανονισμό ΕΕ 2016/425 (μάσκες μιας ή πολλαπλής χρήσης, γάντια και προστατευτικά γυαλιά). Υπογραμμίζεται ότι στα είδη αυτά (σημ.: εντάσσονται στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα) πρέπει να υπάρχει η σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή για την εργαστηριακά τεκμηριωμένη συμμόρφωσή τους με συγκεκριμένες απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και επιδόσεων. Γίνεται επίσης αναφορά σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρότυπα (π.χ. ΕΝ 14683) και σε καταλόγους διαπιστευμένων εργαστηρίων για τις απαιτούμενες δοκιμές, 23 στον ευρωπαϊκό χώρο και 47 στην Κίνα.

Είναι φανερό πως, τελικά, χρειάζεται «κάτι παραπάνω» για τη διασφάλιση της επάρκειας των μασκών και των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας. Σε συνθήκες, όμως, ενός πρωτόγνωρου πολέμου και για αποφυγή του απρόβλεπτου κινδύνου, κάθε συνδρομή είναι χρήσιμη. Τα υπόλοιπα είναι για τις αρμόδιες αρχές και τους διαγωνισμούς που θα προκηρύξουν για παραπέρα προμήθειες….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *