Από την ηττοπάθεια, στη διεκδίκηση: Χρειάζεται τόλμη και ο απαραίτητος πολιτικός σχεδιασμός

Η όδευση του East-Med Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ*

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, ως Δημοκρατικό Κόμμα, απευθύναμε έκκληση προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις και να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση και στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκική πλευρά. Υποδείξαμε πολλές φορές πως η πολιτική του καλού παιδιού οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα και πως η πλευρά μας έχει όπλα που θα πρέπει να αξιοποιήσει με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων μας και την προώθηση των δίκαιων θέσεων μας.

  • Μέσα από αυτή την προσέγγιση, δεν παραλείψαμε μόλις πρόσφατα, να χαιρετίσουμε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Σημειώσαμε πως τα συμπεράσματα της συνόδου που αφορούσαν την Κύπρο, δικαιώνουν τις ξεκάθαρες και έντονες θέσεις μας για την ισχυροποίηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ειδικότερα για την ανάγκη σύμπηξης συμμαχιών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου στην ενεργειακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε τις ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα, όπως η αναφορά ότι η ΕΕ παραμένειενεργά εμπλεκόμενη στις διαδικασίες για το Κυπριακό, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, όπου θα εφαρμόζεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τέτοιου είδους πολιτικές τοποθετήσεις θα πρέπει να υιοθετούνται στην διαπραγματευτική μας στρατηγική και να ενισχύουν τα επιχειρήματακαι τις θέσεις μας.

  • Η ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία. Αυτός ο ρόλος γίνεται ακόμα πιο ισχυρός και καθοριστικός, όταν τον πλαισιώνουν συμμαχίες, πολιτικού, ενεργειακού και στρατιωτικού περιεχομένου. Απέναντι στην τουρκική παράνοια, την παρανομία και τον επεκτατισμό της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιτάξει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, ο οποίος θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, των λαών της περιοχής και των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ των πραγμάτων, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας, θα πρέπει να περάσουμε από τη λογική της ηττοπάθειας, στην προσέγγιση της απόλυτης διεκδίκησης. Ας πάψει η πλευρά μας να επενδύει στην ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά η Τουρκία, χωρίς οποιαδήποτε πίεση, θα λογικευθεί και θα προσέλθει με θετική διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου.

Μόνο εάν η Τουρκία αντιληφθεί πως επηρεάζονται αρνητικά τα ευρύτερα συμφέροντά της είναι δυνατόν να αναθεωρήσει τη στάση της στο Κυπριακό. Μόνο εάν πιστέψει πως ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της θα ανοίξει προοπτικές, με όφελος στις πολιτικές και οικονομικές της επιδιώξεις. Ας διεκδικήσουμε καθώς, όπως φαίνεται, διαθέτουμε όπλα. Αυτό που χρειάζεται είναι τόλμη και ο απαραίτητος πολιτικός σχεδιασμός.

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *