Από τις 20 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη παγκόσμια απεργία για την κλιματική αλλαγή… «Θα κάνουμε κάτι και στην Κύπρο;

Photo philenews

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Άμα καίγεται το σπίτι σου δεν κάθεσαι στον καναπέ ατάραχα συνεχίζοντας όλα όσα έκανες και χθες. Βγαίνεις έξω και φωνάζεις, κάνεις ό,τι μπορείς να το σώσεις. Το σπίτι μας καίγεται. Τα 30 εκατομμύρια στρέμματα στη Σιβηρία που έχουν ήδη γίνει στάχτη θα αλλάξουν τη ζωή μας, ενδεχομένως, για πάντα. Τον περασμένο μήνα η ανθρωπότητα εξάντλησε όλους τους φυσικούς πόρους που της αναλογούσαν για όλη τη χρονιά, ώστε να μπορεί η φύση να ανανεώσει. Τώρα, δηλαδή, «τρώμε» φυσικούς πόρους που δεν θα αναπληρωθούν ποτέ. Στη Γροιλανδία, που η θερμοκρασία αυτή την εποχή είναι γύρω στους μηδέν βαθμούς, φέτος έφτασε τους 22 και μέσα σε ένα μόλις 24ωρο έλιωσαν 2 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου.

Πάνω από όλους τους πολέμους που μαίνονται στον κόσμο, υπάρχει ο ένας, ο υπέρτατος πόλεμος της επιβίωσης. Την ώρα που 350 εκατομμύρια δέντρα φύτεψε η Αιθιοπία στη μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη, η Βραζιλία καταστρέφει τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανά λεπτό, από τα δάση του Αμαζονίου έχοντας ήδη εξαφανίσει μια έκταση ίση με το Λονδίνο. Οι πολίτες και τα κράτη επιλέγουν ήδη σε ποια πλευρά βρίσκονται σ’ αυτό τον πόλεμο.

Η Αποκάλυψη που περιγράφει ο Ιωάννης δεν είχε χειρότερες σκηνές από αυτές που ζούμε, συνεχίζοντας αμέριμνοι να πίνουμε και να πετάμε τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μας και τα μπουκάλια του νερού για να ανακουφιστούμε προσωρινά από τον καύσωνα, εξασφαλίζοντας ότι συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στις γενεσιουργές του αιτίες: το πλαστικό, την υπερκατανάλωση, τη βιομηχανία του κρέατος, τα σκουπίδια, τη σπατάλη ενέργειας.

Η κατάσταση δεν έχει καταστεί ακόμη μη αναστρέψιμη λένε οι ειδικοί. Οι επιστήμονες και τα κράτη που έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος, ψάχνουν λύσεις και λαμβάνουν μέτρα. Όλα συγκλίνουν στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε τις τεράστιες ποσότητες δέντρων που έχουν κοπεί στο όνομα της «ανάπτυξης» τις τελευταίες δεκαετίες.

  • «Αν φυτέψουμε 1 δισεκατομμύριο εκτάρια γης –όσο δηλαδή είναι το μέγεθος των ΗΠΑ- θα απαλλάξουμε την ατμόσφαιρα από τα δύο τρίτα του διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε στην Guardian ο δρ Stephen Woroniecki, που δουλεύει πάνω σε προγράμματα αειφορίας. «Αυτό που χρειάζεται είναι όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αφοσιωθούν ειλικρινά στον σκοπό».

Από τις 20 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη παγκόσμια απεργία για την κλιματική αλλαγή, ώστε να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες όλου του κόσμου. «Θα κάνουμε κάτι και στην Κύπρο; Τι λένε οι ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και λοιπές συντεχνίες και οι εργαζόμενοι;», ρωτάει ο Γιώργος Περδίκης, έχοντας προφανώς στο μυαλό του ότι την απεργία στην Κύπρο θα την υλοποιήσει το δικό του Κίνημα, μαζί με τις λιγοστές περιβαλλοντικές οργανώσεις και παρόντες ξανά τους «συνήθεις ύποπτους».

Τα κόμματα θα στείλουν από έναν εκπρόσωπο, θα χαιρετήσουν με ανακοινώσεις και η Κυβέρνηση θα στείλει κανέναν εκπρόσωπο του Καδή να διαβεβαιώσει ότι η «Κυβέρνηση δεσμεύεται». Ότι δεν θα κόψει άλλα δέντρα; Ότι θα αναδασώσει τα καμένα; Ότι θα στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ότι δεν θα δώσει άδειες για άλλους πύργους; Ότι δεν θα χτίσει άλλες επαύλεις πάνω στη θάλασσα; Ε όχι και έτσι… Είπαμε καιγόμαστε, είπαμε πεθαίνουμε, αλλά όχι και να βγούμε ζημιά.

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *