Από το ίδιο ξενοδοχείο στο ίδιο σπίτι ή όταν ο “αδελφός” Μουσταφάς αλλάζει ξενοδοχείο: Ακόμα ψάχνονται για τη Διάσκεψη

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη κ. MichaelMoller και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των ΗΕ για την Κύπρο κ. EspenBarthEide υποδέχονται τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη της Ελβετίας, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Κώστα Βενιζέλου

Ποιο μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνει με την απόφασή του ο κατοχικός ηγέτης, να αλλάξει τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο στη Γενεύη γιατί θα συνυπήρχε με την ελληνοκυπριακή αποστολή;

Όσες εξηγήσεις και ερμηνείες και να δοθούν για την ενέργεια αυτή, πώς μπορεί να συζητά για την επίτευξη συμφωνίας για «κοινό σπίτι». Γίνεται συζήτηση, υποτίθεται, για να βρεθεί μια κοινή στέγη μετά από συμφωνία, ενώ τώρα στο ίδιο ξενοδοχείο δεν μπορεί να συνυπάρξουν. Στο Μοντ Πελεράν δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς ήταν φιλοξενούμενος της ελβετικής κυβέρνησης. Είτε του κακοφάνηκε για κάποιο λόγο (π.χ. για την επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. του ΟΗΕ), είτε γιατί η Άγκυρα που πληρώνει τον λογαριασμό του ξενοδοχείου το απαίτησε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μπορεί όλα αυτά να είναι σημειολογίες και… αρνητισμός. Κι όμως, αφορά την ουσία.

Πρώτος… διδάξας με τα ξενοδοχεία ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς. Το 2000, στη Γενεύη, στον πρώτο γύρο από πολλούς που ακολούθησαν εκείνο τον χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Άλβαρο Ντε Σότο, επιχείρησαν να… φέρουν κοντά τις κοινότητες, κάνοντας κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο. Το έμαθε την υστάτη ο Ραούφ Ντενκτάς (το είχε αναδείξει σε πρώτο θέμα τότε ο «Φ»), αντέδρασε έντονα και με συνοπτικές διαδικασίες έκανε άλλες διευθετήσεις για να μείνει αυτός και η αντιπροσωπεία του σε άλλο ξενοδοχείο. Τότε ο Ντενκτάς δεν κρατούσε ούτε τα προσχήματα, στην αποστολή του είχε πάντα έναν Τούρκο συνταγματολόγο, τον Μουμτάλ Σοϊσάλ, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Ντενκτάς ήταν ο εκφραστής της προσέγγισης της διαβίωσης πλάι-πλάι και εκείνος που εξέφραζε με μαξιμαλισμούς την προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών στην Κύπρο.

Η πολιτική αυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί ,απλά προωθείται με διαφορετική ρητορική, πιο… εκλεπτυσμένα και επικοινωνιακά. Άλλωστε, σε αυτή τη βάση, τη διαχωριστική, διεξάγονται οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Όχι τώρα, έκπαλαι. Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στηρίζονται στον διαχωρισμό των πολιτών με βάση την εθνική καταγωγή και τη γλώσσα. Αυτά συζητούνταν τη δεκαετία του ’70, μετά την εισβολή, αυτά συζητούνται και τώρα, με διαφοροποιήσεις που δεν αλλοιώνουν τον διαχωριστικό χαρακτήρα των δύο συνιστώντων κρατιδίων. Ταλαιπωρούν τις έννοιες, τις ταμπέλες και τις διατυπώσεις για να καταλήξουν σε μια συμφωνία μικρής διάρκειας.

Από την εικόνα που εκπέμπεται από τη Γενεύη προκύπτει ευθέως ότι η Συμφωνία του Δείπνου μπάζει από παντού. Συγκαλείται μια Διάσκεψη, αλλά όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Από τα διαδικαστικά, που αφορούν και την ουσία, τη συμμετοχή στη Διάσκεψη κ.λπ. Επιβεβαιώνεται πως η Συμφωνία του Δείπνου ήταν του ποδαριού. Ποια διεθνούς χαρακτήρα Διάσκεψη, στην οποία επενδύουν όλοι οι παίκτες, συγκαλείται με τόσα κενά και ασάφειες; Πώς μπορεί να έχει ξεκινήσει η διαδικασία, να έχουν κουβαλήσει στη Γενεύη τόσες διαφωνίες και οι δηλώσεις συμμετοχής να αλλάζουν συνεχώς και αναλόγως της διάθεσης του νεοσουλτάνου της Άγκυρας;

2 thoughts on “Από το ίδιο ξενοδοχείο στο ίδιο σπίτι ή όταν ο “αδελφός” Μουσταφάς αλλάζει ξενοδοχείο: Ακόμα ψάχνονται για τη Διάσκεψη

 1. Θέε μου,
  Διαπραγματευόμαστε 40 χρόνια με τους Τούρκους και ακόμη δεν θέλουμε να αντιληφθούμε πιές είναι οι επιδιώξεις τους,
  πως διαπραγματέυοντε.
  Πόσα να δώσουμε. Τι θα μείνει για τιυς Ελληνοκύπριους.
  Το δικάιωμα ιδιοκτησίας ειναι αναφέρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν έχει σχέση με την ηλικία, το ύψος η το πάχος.
  Μας κοροιδεύουν εντελώς και εμέις αντι να αντιπαραθέτουμε τις βάσεις της Δημοκρατίας και τα βασικά Ανθρώπινα δικαιώματα , δεχόμαστε κατηγορίες που μας αφαιρούν τ α αναφέρετα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος.
  Η εκ περιτροπής προεδρία είναι Απαρτχαιντ και είναι περιορισμός πολιτικών δικαιωμάτων.
  Υπάρχουν τουλάχιστο 3 αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, οπου ο περιορισμός πολίτικών δικαιωμάτων είτε για Μουσουλμάνους της Σερβίας είτε για Σέρβους που μένουν σε συνιστών καρτίδιον της άλλης θρησκείας Μουσουλ΄μανους έχει κριθεί οτι παραβιάζει την Ευρωπαική Σθσνθήκη και καλεί την Βοσνία -Ερζεγοβίνη να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους για να αρθούν οι παραβιάσεις αυτές.
  Η δική μας πλευρά και οι 40 τόσοι εμπειρογνώμονες και ειδικοί δεν τα γνωρίζουν αυτά, η για να διατηρήσουν το καλό κλίμα τα αποκρύπτουν απο το Λαό. Αυτό η είναι ανεπάρκεια η απάτη.
  Έλεος. Ναι θέλουμε λύση γιατί εμείς είμαστε τα θύματα της κατοχής και της εισβολής, του σφετερισμού των περιοουσιών μας, του εξευτελισμού. Όχι όμως παράδοση στις ορέξεις της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί που το όραμα του για μια κοινλη πατρίδα είναι να συνεχισθεί ο σφετερισμός και η κλοπή των περιουσιών μας.
  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα και ο Πρόεδρος οφείλει να ακούει και το 76% που απέριψε το Σχέδιο Ανάν και όχι να βασίζεται στους ένθερμους υποστηρικτές του Σχεδίου, Τσελεπής, Μαρκίδης, Μαρκουλλή κτλ
  Κωνσταντίνος

 2. Διαπραγματεύμαστε 40 χόνια με τους Τούρκους και ακόμη μερικοί δεν αντιλαμβάνονται που το πάει η Τουρκία και ο Ακιντζί.
  Ο Άγγελος που άδειασε και εξευτέλισε τον Αναστασίαδη και αυτός ακόμη συνχίζει να τον καλύπτει.
  Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται οι διαπαραγματεύσεις.
  1. Δεν μπορεί κανείς, ούτε ο Ακιντζί αλλά ουτε και η δική μας πλευρά να αφαιρέσεο το προσωπικό δικαίωμα της περιουσίας, ούτε να το ακρωτηριάσει, να το περιορίσει η να το απεμπολήσει.
  2. Δεν μπορεί ο Ακιντζι ν αζητά τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτων στο πιους θα ψηφίζει η αν θα έχεει ο ίδιος δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα. Αυτό ειναι ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ.Υπ’αρχουν τουλάχιστο 3 πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαικου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου το δικαστήριο με συντριπτική πλειοωηφία αποφάσισε ότι αυτές οι συγκκριμένς πρόνοιες παραβιάζουν την Ευρωπαική Συνθήκη και καλέι την Κυβέρνηση της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης να αναθεωρήσουν το Συνταγμα τους για να φύγουν οι παραβιάσεις. Οι δικοί μα εμπειρογν’ωμονες δεν τα γνωρίζουν αυτά η τα αποκρύβουν απο το λαό. Τι λέτε κ. Αβέρωφ, η θα μας πείτε ότι εκεί είναι διαφορετικά. Η παραβίαση είναι παραβίαση οπου και αν γίνεται. Απόκρυψη της αλήθειας αποτελέι απάτη πρός το λαό. Ο κ. Τορναρίτης πρός υποστήριξη των Τουρκικών θέσεων μας λέει μα και η Αλάσκα που είναι πολύ πιο μικρή απο την Καλιφόρνια πάλι εχει ενα Γερουσιαστή. Αυτό είναι αλήθεια, αλλα΄κανένας δεν περιορίζει κάποιο να πάει στο σπίτι του είτε στη Αλάσκα είτε στη Καλιφόρνια.. Δεν του περιορίζει το δικαίωμα να ψηφίζει επειδή είναι μα’υρος η Μεξικανός. Ο Ομπάμα εγινε πρόεδρος γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου κ. Τορναρίτη και όχι επιεδη υπήρχε εκ. Περιτροπής Προεδρία και ήταν οι σειρά των αφρικανο-Αμερικανών. ο Κ. Ακιντζί μπορεί να γίνει Πρόεδρος όλων των Κυπρίων όταν αποδείξει ότι σέβεται όλους τους Κυπρίους και κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και όχι όταν μας το επιβάλουν οι πρόνοιες Απαρυχαιντ που επικαλείται μάλιστα σαν ισότητα και βρίσκει προπαγανδιστές όπως τον κ. Τορναρίτη
  Κωνσταντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *