Από υποχώρηση σε υποχώρηση φθάσαμε στην σχιζοφρενική ουρά της πολιτικής ισότητας

Το λιμάνι της Κερύνειας. Φωτογραφία Αρχείου, AΠΕ-ΜΠΕ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

Στα πολλά «επιχειρήματα» που ακούστηκαν, ήταν και το μόνιμο –πάντα σε… πρώτη ζήτηση:
— Όσες φορές επιμέναμε σε πρόταξη κάποιων όρων, ενόψει συνομιλιών, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο με αρνητικές συνέπειες για την «πλευρά μας».
Όντως, για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, προέβαιναν οι –εκάστοτε– ηγεσίες σε –άλλη μια, νέα– υποχώρηση.
Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια, ή –πιο σωστά– ένα ολόκληρο ψέμα!
Επειδή:
Ποτέ δεν παρέμεινε η «πλευρά μας» σταθερά σε οποιαδήποτε πρόταξη ως προϋπόθεση για έναρξη συνομιλιών, και ας μην αναπαράγουν ένα τέτοιο ψέμα.
Από πού να αρχίσουμε και τι να πρωτοθυμηθούμε;
● Με βάση και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι ενδοκυπριακές συνομιλές έπονταν της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
● Χωρίς να παραμείνουν οι 20.000 «εγκλωβισμένοι» στην Καρπασία –με βάση τη Συμφωνία της Γ’ Βιέννης– και χωρίς να επιστρέψουν οι Αμμοχωστιανοί στην «αιχμάλωτη» πόλη τους –όπως προνοούσαν οι σχετικές Συμφωνίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ– (αυτο)συρθήκαμε στις αναποτελεσματικές «συνομιλίες», και…
● Από υποχώρηση σε υποχώρηση, από τη Διπεριφερειακή βρεθήκαμε με τη Διζωνική –και τη σχιζοφρενική ουρά της πολιτικής της ισότητας– και απεκεί στον μόνιμο στόχο της Τουρκίας, την Πενταμερή Διάσκεψη της εξίσωσης!
Θα μπορούσαμε να αναφερτούμε σε πολλές υποχωρήσεις της συνεχούς κατρακύλας στις καλούμενες συνομιλίες, εάν –όντως– θα μπορούσαν όσοι προβάλλουν το «επιχείρημα» να απαντήσουν:
— Και πότε παρέμειναν οι πολιτικο-κομματικές ηγεσίες σταθερές στην πρόταξη αρχών και στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Δυστυχώς, η επανάληψη του ίδιου ψεύδους από τα ίδια χείλη κυριαρχεί στα μυαλά όσων το εκπέμπουν, σε σημείο να αυθυποβάλλονται ότι αυτή είναι η –μόνη και πραγματική– αλήθεια.
Διευκολύνοντας, έτσι, το ροκάνισμα του χρόνου, σε ημικατεχόμενη χώρα, που οι πολλοί ξεχνούν ή αδιαφορούν, και οι λίγοι –αραιά και περιστασιακά– θυμούνται.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *