Αποδέχεσαι λύση Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Πολλές φορές, φίλοι που παρακολουθούν τα άρθρα και τις απόψεις μου, μου υποβάλλουν το ερώτημα: «Εσύ, τι υποστηρίζεις; Γράφεις συνέχεια για την απαίτηση να διατηρηθεί η Κ.Δ. ως έπαλξη της αντίστασής μας. Από την άλλη υποστηρίζεις την πολιτική Τάσσου Παπαδόπουλου, που είναι ο μόνος ΠτΔ που υπέγραψε συμφωνία, που καθορίζει τη Δ.Δ.Ο. ως την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζεις αυτή τη θέση για λύση Δ.Δ.Ο;».

Η απάντησή μου είναι απλή και πολύ σαφής. Η προσωπική άποψη, όπως και η άποψη όλων των Ελλήνων της Κύπρου είναι ότι δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Η εθνική προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ τερμάτισαν οριστικά κάθε ευνοϊκή εξέλιξη για την Κύπρο. Προκάλεσαν την τουρκική εισβολή, που με την κατάκτηση του 36% της Κύπρου, την εκδίωξη 200.000 από τις εστίες τους, την μετακίνηση του πληθυσμού και τον εποικισμό δημιούργησαν τέτοιες συνθήκες, ώστε η λύση ομοσπονδίας ήταν η πρώτη και η μόνη διέξοδος. Ο Μακάριος, πολύ πιθανόν με ξεγέλασμα του Κλίφορτ, αποδέχτηκε τη διπεριφερειακή ομοσπονδία με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών και πρότεινε χάρτη με το έδαφος που θα ήλεγχε η κάθε κοινότητα. Στα επόμενα χρόνια, με τις υποχωρήσεις της πλευράς μας, τα Η.Ε. όρισαν ως μορφή λύσης του Κυπριακού την «Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα». Τώρα τελευταία γίνεται λόγος για κυριαρχική ισότητα.

΄Εκτοτε και μετά το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου οι υποχωρήσεις συνεχίστηκαν. Μπήκαν στο τραπέζι και έγιναν αποδεκτές η διπλή ιθαγένεια και η διπλή κυριαρχία. ΄Εγινε αποδεκτή η σύναψη διεθνών συμφωνιών από τα συνιστώντα κράτη. Συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία. ΄Εγινε αποδεκτό ότι χρήστες των περιουσιών θα γίνουν ιδιοκτήτες. ΄Οσο για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, την κατοχή και την χρήση περιουσίας μπήκαν στα αζήτητα. Στο τραπέζι συζητούνταν συνέχεια υποχωρήσεις της πλευράς μας, πολλές από τις οποίες κατοχυρώθηκαν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Όσο για το στρατό και τις εγγυήσεις η Τουρκία ούτε να ακούσει θέλει.

Το «σωστό περιεχόμενο» της Δ.Δ.Ο. που έθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο περιθωριοποιήθηκε, αλλά έγινε αντικείμενο ειρωνείας και χλευασμού. Το σωστό περιεχόμενο ειρωνεύονται οι ακραίοι απορριπτικοί της ομοσπονδίας, που απορρίπτουν ασυζητητί κάθε μορφή λύσης Δ.Δ.Ο.. Αλλά περισσότερο το ειρωνεύονται οι εραστές της λύσης Δ.Δ.Ο., που αντιλαμβάνονται, ότι ομοσπονδία με «σωστό περιεχόμενο» δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν οι Τούρκοι. Πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις για να προσεγγίσουμε περισσότερο τις τουρκικές θέσεις και να πετύχουμε λύση και, όπως πιστεύουν, επανένωση και απελευθέρωση.

Η κυβέρνηση της Κ.Δ. πρέπει να δηλώσει ότι η εισβολή και η κατοχή τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα δημιούργησε μια απαράδεκτη κατάσταση, που μπορεί να επιλυθεί με μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και με καθορισμό εδάφους της Κύπρου, που θα διοικεί κάθε κοινότητα. Σε ολόκληρη την επικράτεια της Δ.Δ.Ο θα ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα εφαρμόζεται ο χάρτης του ΟΗΕ για διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατοχή πρέπει να τερματιστεί και τα όλα τα στρατεύματα και οι έποικοι να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Την εγγύηση για εφαρμογή της συμφωνίας και του πολιτεύματος της Δ.Δ.Ο. να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φυσικά, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί λύση Δ.Δ.Ο. με περιεχόμενο, που να καθιστά τη λύση λειτουργική, βιώσιμη και θα προνοεί αποχώρηση του στρατού και κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση, χωρίς κατάργηση της Κ.Δ. και δημιουργία συνεταιρισμού δυο κρατιδίων. Ούτε θα αποδεχτεί αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων. Επιδιώκει μια λύση, που να αποτελεί προθάλαμο για προσωρινό έλεγχο όλης της Κύπρου και μελλοντική επανάκτησή της, σύμφωνα με το σχέδιο Νιχάτ Ερίμ. Η επιμονή μας σε λύση Δ.Δ.Ο. με «σωστό περιεχόμενο», όπως το καθορίζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι η ορθότερη θέση. Γιατί απόρριψη λύσης Δ.Δ.Ο. θα μας φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και οι διεθνείς φίλοι της Τουρκίας θα μας καταδικάσουν και θα φροντίσουν να ικανοποιήσουν την Τουρκία. Η απαίτησή μας για Δ.Δ.Ο. με σωστό περιεχόμενο είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε την Κ.Δ. διεθνώς αναγνωρισμένη, χωρίς να μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την πλευρά μας. Η ηγεσία μας ας το σκεφτεί. Γίνεται και είναι σωτήριο για την Κ.Δ. και τον Ελληνισμό της Κύπρου. Χρειάζεται και ο λαός να αποβάλει την μοιρολατρία και να διεκδικεί. ΄Ομως, χρειαζόμαστε αλλαγή ηγεσίας και νέα στρατηγική. Αυτή είναι η απάντηση στην πρόκληση να πω τι απορρίπτω και τι αποδέχομαι. Και νομίζω ότι την ίδια θέση έχει και η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *