Αποφασισμένη η Άγκυρα, παρά τις δυσκολίες, να επιβάλει σχεδιασμούς σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @anadoluagency

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά την κάθοδο του πρώτου γεωτρύπανου, του «Πορθητή» στα δυτικά της Πάφου, 36,5 ναυτικά μίλια και την γεώτρηση που  συνεχίζει να διενεργεί, προχθές το καθεστώς της Άγκυρας προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα.

  • Έστειλε και το δεύτερο γεωτρύπανό της, το «Γιαβούζ», στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

Αυτή, η τελευταία κίνηση με το «Γιαβούζ» συνιστά κλιμάκωση  των προκλήσεων από μέρους της Άγκυρας και αναβάθμιση των ενεργειών της στην προσπάθεια της να επιβάλει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.  Με χρονική απόσταση δυο μηνών, η Τουρκία, η οποία έχει και το «Μπαρμπαρός» να διενεργεί έρευνες νοτίως της Κύπρου, έστειλε το δεύτερο γεωτρύπανο. Η κλιμακούμενη κατ’ εξακολούθηση παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα κόστος.

Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι έχει δυσκολίες στις γεωτρήσεις παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της ανεξαρτήτως αντιδράσεων και δυσκολιών.

Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο»  της Κύπρου, το «Γιαβούζ» έχει σταλεί στην περιοχή χωρίς συνοδευτικά πλοία.

  • «Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Yavuz και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Yavuz σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση σε σχετικά ερωτήματα του «Φιλελεύθερου», της μητρικής ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE.

Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1) στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς είναι προφανές πως τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το Yavuz από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα.

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι σαφές πως η μεγάλη εικόνα για την Άγκυρα είναι να αποκτήσει διά της ισχύος λόγο και ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και αποφάσεις στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον επιτελάρχη των τουρκικών ναυτικών ενόπλων δυνάμεων αντιναύαρχο Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος ετοίμασε εισήγηση που τονίζει ότι στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να κηρυχθεί ΑΟΖ.

  • Συγκεκριμένα προτείνει όπως η Άγκυρα προχωρήσει σε αμοιβαίες συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της αντί μονίμως να κάνει ενστάσεις για τις συμφωνίες ΑΟΖ που συνήψαν άλλα κράτη.

Στο ειδικό σύγγραμμα που ετοίμασε ο Τούρκος αντιναύαρχος για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία και τα συμφέροντά της θα είναι η υπογραφή συμφωνιών για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας- Κύπρου.

  • Ο Τούρκος αντιναύαρχος υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο «τα 189 χιλιάδες χλμ θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας θα περιοριστούν σε 41 χιλιάδες χλμ και επομένως θα χάσει 148 χιλιάδες χλμ».

Είναι σαφές- κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι νέοι κυβερνώντες στην Αθήνα- πως το επόμενο βήμα, μετά την Κύπρο ή παράλληλα με τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Αποτελεί στόχο.

Και στο βάθος η Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων κατά της Τουρκίας που θα υιοθετήσει η Ε.Ε.. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ, στην οποία θα συμμετέχει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Είναι προφανές πως σε περίπτωση κατά την οποία τα μέτρα αυτά δεν θα προκαλούν κόστος στην κατοχική Τουρκία, αυτή θα αποθρασυνθεί και θα αυξήσει τις προκλήσεις και τις κινήσεις επιβολής τετελεσμένων. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι εταίροι μας στην Ένωση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *