Απραξία και αναμονή μέχρι να αλλάξει ο Ερντογάν: Αφέλειες και ψευδαισθήσεις ενόψει τουρκικών εκλογών

Turkish President Recep Tayyip Erdogan leaves after a press conference at the Presidential Complex in Ankara (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Του Κώστα Βενιζέλου Προσωρινό… σιωπητήριο στην ομάδα όσων αναμένουν τις εκλογές στην Τουρκία για να αλλάξει στάση, συμπεριφορά και τακτική ο Ερντογάν έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Πολιτική αφέλεια και ψευδαίσθηση. Αλλά και άλλοθι για να επιλέξουν την πολιτική της απραξίας και της αναμονής, μέχρι να αλλάξει ο Ερντογάν. Αυτό δεν περίμεναν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ο βρισκόμενος στις φυλακές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Ακόμη περιμένουν.

Έκτοτε έχουν διεξαχθεί αλλεπάλληλες εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν εδραιώθηκε πολιτικά και ελέγχει τα διάφορα κέντρα εξουσίας, αν και δεν εμπιστεύεται ακόμη το στρατό, λόγω του πραξικοπήματος. Ωστόσο, αποτελεί πραγματικότητα ότι ο Ερντογάν ελέγχει τη  χώρα διά της επιβολής. Φίμωση, φυλακίσεις, διώξεις, στερήσεις δικαιωμάτων, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά στο εσωτερικό της χώρας. Έναντι των γειτόνων επιθετικότητα και κινήσεις επεκτατικού χαρακτήρα.  Τι μπορεί να αναμένει κανείς την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία; Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα. Θα έχει δεύτερο γύρο εκλογών; Θα κερδίσει οριακά ο Ερντογάν; Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει την Τουρκία σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων; Αυτό θα φανεί την Κυριακή το βράδυ.

Ανεξαρτήτως όλων των πιθανών σεναρίων για το αποτέλεσμα, αυτό που έχει σημασία για τον ελληνισμό είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας έναντι του ελληνισμού. Δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση της στάσης του. Πρωτίστως γιατί η πολιτική της Τουρκίας σε Κυπριακό και ελλαδοτουρκικά είναι διαχρονικά η ίδια. Περαιτέρω, είναι σαφές πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν επηρεάζονται ποσώς από εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε και από τις αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας.

Γι αυτό και αντί να αναμένουμε εάν αλλάξει ο Ερντογάν μετά τις εκλογές, που είναι αμφίβολο να γίνει τούτο, θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν και να δράσουν. Μόνο με δράσεις μπορούν να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί σε βάρος του ελληνισμού. Τούτο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, χρειάζεται σχέδιο και πολιτικές ενέργειες που θα καταστήσουν τις επιδιώξεις της Τουρκίας ανέφικτες. Και όταν αυτό επιτευχθεί, θα μπορούν να βρεθούν λύσεις, χωρίς τουρκικό χρώμα και έλεγχο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *