Αρέστη Vs δυσάρεστοι

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Φωτό ΚΥΠΕ

Του ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ο τίτλος ηχεί ως λογοπαίγνιο και έχει επιλεγεί γιατί ακριβώς περιγράφει τη διαμάχη των τελευταίων ημερών, η οποία άρχισε με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Από τη μια, βρίσκεται ο κ. Γιώργος Αρέστη, ένας διακεκριμένος πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από την άλλη, οι δυσάρεστοι, για τον λαό, κυβερνώντες, δηλαδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Νικητής αυτής της διαμάχης είναι, χωρίς αμφιβολία, ο κ. Αρέστη, ο οποίος, με το ήθος και την όλη στάση του, ανέδειξε ακόμα περισσότερο το κύρος της Επιτροπής στην οποία προέδρευσε και αποκάλυψε, για ακόμα μια φορά, την αλαζονική, προκλητική και θρασύτατη συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, του υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Οι λόγοι για αυτή την επικράτηση του κ. Αρέστη είναι πολύ συγκεκριμένοι:

  • Ο κ. Αρέστη διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, με βάση σχετικό νόμο, ως πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία είχε ως εντολή να «ερευνήσει και διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα».

Η Επιτροπή αυτή, η οποία αποτελείτο από δύο ακόμα πρόσωπα με αξιοσημείωτη κατάρτιση και μεγάλη πείρα στα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά πράγματα της χώρας, εξέδωσε μετά από πολύμηνη διαδικασία συλλογής καταθέσεων, μελέτης στοιχείων και αξιολόγησης εγγράφων ένα πόρισμα· ένα πόρισμα, το οποίο δικαιολογημένα αναμενόταν από το σύνολο του κυπριακού λαού και το οποίο είναι το επίσημο κείμενο αναφοράς, τόσο για τα γεγονότα, όσο και για τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού και τις ευθύνες για αυτή την κατάρρευση.

Το πόρισμα, λοιπόν, είναι τεκμηριωμένο, ογκώδες και σαφέστατο και καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 δεν μπορεί ν’ αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει ν’ αναζητηθεί σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές, τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανέλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν» (Πόρισμα, σελ. 741). Είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να γραφτεί πιο σαφής και ξεκάθαρη διατύπωση για απόδοση πολιτικών ευθυνών.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αντιμετώπισαν αυτό το πόρισμα με αλαζονεία και περιφρόνηση, επιχείρησαν να απαξιώσουν και να υποτιμήσουν την Επιτροπή και τα τρία πρόσωπα που την απαρτίζουν και υπονόμευσαν, με τη στάση τους, τόσο τον θεσμό των Ερευνητικών Επιτροπών, όσο και τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα.

Απέναντι στο σαφές, τεκμηριωμένο και ογκώδες έργο της Επιτροπής Αρέστη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιπαρέβαλε ένα δικό του λεγόμενο «πόρισμα» μιας σελίδας, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε όσα είχε πει και ενώπιον της Επιτροπής επιμένοντας σε ισχυρισμούς οι οποίοι, πλέον, καταρρίπτονται με επιχειρήματα και πειστικό τρόπο από το ίδιο το πόρισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλά προσβλητικά για την Επιτροπή όποτε του δίνεται η ευκαιρία και ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να μας πείσει ότι ακόμα διαβάζει το πόρισμα… (λες και με την «πολλή ανάγνωση» θα αλλάξει το περιεχόμενό του…).

Με απλά λόγια, ο κ. Αρέστη έπραξε σωστά και τεκμηριωμένα το καθήκον του, όπως ορίζουν ο νόμος και η εντολή που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ οι δυσάρεστοι για τον λαό –Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπουργός Οικονομικών και Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ– διαπράττουν καθημερινά πολιτικό έγκλημα εις βάρος των θεσμών και της χώρας.

Υστερόγραφο
Δυσάρεστος, -η, -ο επίθ. [αρχ. δυσάρεστος < δυσ- + αρεστός] (Κ –ος, -ον) που προκαλεί δυσαρέσκεια, στενοχώρια: δυσάρεστα νέα. (Τεγόπουλος & Φυτράκης, Ελληνικό Λεξικό, Αθήνα, 1993)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *