Ας Αλλάξουμε!

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΔΡ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΛΑΤΗ

Είναι πια πιθανό, μέσα στο επόμενο διάστημα, να δούμε και την παραίτηση του Βρεττανού Πρωθυπουργού, εξ αιτίας των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, τα οποία παραβίαζαν τις οδηγίες της κυβέρνησης του για το covid-19. Την ίδια στιγμή εμείς φτάσαμε αισίως τις 20 συνεδριάσεις για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, με σημαντικά ζητήματα να μένουν ακόμη ανοικτά. Ζητήματα … ελέγχου και αυτής της Αρχής από τους πολιτικούς μας ταγούς.

Σε μια λειτουργούσα δημοκρατία πρέπει να ισχύει το ότι οι ψήφοι που σε εξέλεξαν είναι και αυτοί που μπορούν να σε στείλουν σπίτι. Ανά πάσα στιγμή. Κοινωνίες στις οποίες λειτουργεί η διαφάνεια και η ευθυνοδοσία, δεν αποδέχονται τη νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας, μέσα από την όποια απόκλιση από προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα των δημοκρατικών διαδικασιών ελέγχου στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν οι καταδίκες των μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την υποβολή παραποιημένων ή/και εικονικών αποδείξεων. Ο Denis MacShane, ο πέμπτος Βρεττανός βουλευτής που καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης για το θέμα, καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση στις 23 Δεκεμβρίου 2013 μετά την παραδοχή του ότι κατέθεσε 19 ανάλογες αποδείξεις για το συνολικό ποσό των… £12,900. Ο δε David Chaytor για παρόμοιο σκάνδαλο – για εικονικές λογιστικές χρεώσεις – εξέτισε 18 μήνες ποινή φυλάκισης.

Η Διαφθορά και η πάταξή της είναι έννοιες οι οποίες αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά από όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες και ώριμες δημοκρατίες. Τα πρόσφατα παραδείγματα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το ΗΒ, την Ολλανδία, όπου όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της κοινωνίας εκφεύγουν των διαδικασιών ή του νόμου, ξεκινά η προσπάθεια αμέσως να επέλθει η διόρθωση και η τιμωρία. Άσχετα αν μιλάμε για ένα μέλος του κοινοβουλίου, ή τον ίδιο τον επικεφαλής του Κράτους. Η διαδικασία είναι η ίδια. Και η διαδικασία είναι πάντοτε δημόσια και ανοικτή προς την κοινωνία.

Ας δούμε τώρα τα δικά μας.

Παρά την πληθώρα των σκανδάλων που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την κοινωνία για μια δεκαετία τώρα τουλάχιστον, πότε ήταν η τελευταία φορά ο οποιοσδήποτε εκλεγμένος αξιωματούχος τιμωρήθηκε ή κλήθηκε σε δημόσια απολογία ως αποτέλεσμα διαφθοράς ή διαπλοκής ή αποφάσεων του που έπληξαν την κοινωνία;

Τα «μαύρα» μας διαβατήρια που έκαναν τον γύρο του κόσμου και συζητήθηκαν ακόμη και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναφέροντας τον ίδιο τον επικεφαλής τους Κράτους μας ονομαστικά – θα  έπρεπε να είχαν αποτελέσει τον καταλύτη για σειρά παραιτήσεων και μιας ειλικρινούς προσπάθειας μεταρρύθμισης αλλά και αλλαγής διαδικασιών και νοοτροπίας.

Μπορούμε αλήθεια να πούμε ότι μάθαμε από τα παθήματά μας όλα αυτά τα χρόνια;

Το τραπεζικό μας σύστημα κατέρρευσε, ο Συνεργατισμός έκλεισε, άνθρωποι έχασαν καταθέσεις, επενδύσεις, προσβάσεις και στήριξη, με κίνδυνο τη διαβίωσή τους. Και όχι μόνο κανένας δεν τιμωρήθηκε, αλλά οι ιθύνοντες τότε (και άμεσα υπεύθυνοι) παραμένουν στις ίδιες ή/και παρόμοιες θέσεις. Ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ δεν φαίνεται να είναι διαθετημένα να επιτελέσουν το ρόλο τους  είτε από φόβο ή εξαρτήσεις. Αλλά δυστυχώς, ούτε η κοινωνία δεν φαίνεται να το απαιτεί όσο επιτακτικά θα έπρεπε. Ακόμη και όταν ξεκάθαρα άτομα ονοματίζονται είτε διεθνώς είτε σε ανεξάρτητα πορίσματα (βλέπε Συνεργατισμός).

Στο ΗΒ η συζήτηση για τα πάρτι του Πρωθυπουργού διατηρήθηκαν και διατηρούνται στη δημοσιότητα δίχως το θέμα να φαίνεται να κλείνει για μέρες τώρα. Η πίεση της κοινωνίας – δηλαδή των ψηφοφόρων – μέσα από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, αλλά και από (και προς) τα σοβαρά και αντικειμενικά ΜΜΕ καθίσταται αβάστακτη για τον όποιο πολιτικό, σε μια δημοκρατική και αξιοπρεπή κοινωνία. Ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα ως κοινωνία να πάρουμε ένα λευκό χαρτί, και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να αλλάξουμε πορεία. Να αλλάξουμε τον τρόπο που επιλέγουμε ή διορίζουμε άτομα σε θέσεις ισχύος και ευθύνης. Αλλά κυρίως το πόσο ή πόσα ανεχόμαστε από αυτούς που εμείς εκλέξαμε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, χρειαζόμαστε ένα καλύτερο και κοινωνικά χρήσιμο και ωφέλιμο τρόπο διακυβέρνησης και ελέγχου. Ούτως ώστε περισσότεροι νέοι, γυναίκες, επιστήμονες, και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας από ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας να επιζητούν ρόλο και λόγο στα κοινά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για αξιοκρατία και πρόοδο. Δημιουργώντας ευκαιρίες κοινωνικά δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης και δίκαιης κατανομής πλούτου.

* Ο Δρ. Πλατής είναι Διδάκτορας Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Cambridge

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *