Ατατούρκ: Ο δάσκαλος του Χίτλερ και του Μουσολίνι: Ο κάθε ηγέτης κρίνεται από το σύνολο των πράξεών του και του έργου του και όχι επιλεκτικά

Mustafa Kemal Atatuerk with Minister for Foreign Affairs Tevfik Ruestue Aras on the wedding of his adopted daughter Nebile Hanim, 1929, Ankara Palas Photo: Martin Munkacsyum

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η αντικειμενική και ουσιαστική παρουσίαση ηγετών οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ή/και στα διεθνή δρώμενα καθώς και του έργου τους, σε βιβλία εκπαιδευτικά είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν πραγματικά ο σκοπός είναι η παιδεία και όχι η προπαγάνδα ή η ωραιοποίηση, ηρωοποίηση του ηγέτη. Η προσωπικότητα του υπό αναφορά ατόμου θα πρέπει να προβάλλεται στην ολότητα της και όχι αποσπασματικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο πατέρας των Τούρκων, υπήρξε αναμορφωτής της Οθωμανικής Τουρκίας και ιδρυτής του κοσμικού τουρκικού κράτους. Όμως, κυβέρνησε απολυταρχικά τη χώρα του και εξαπέλυσε ανηλεή επιχείρηση εξόντωσης των μειονοτήτων, κυρίως των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι από αιώνες κατοικούσαν στην περιοχή. Όπως και εναντίον των Αρμενίων. Η εξόντωση αναγνωρίσθηκε ως γενοκτονία από μεγάλο αριθμό χωρών.

Ο Αδόλφος Χίτλερ επαίρετο για τα όσα διδάχτηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος ήταν δάσκαλος του όπως και του δικτάτορα Μουσολίνι. Σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο στις 18 Μαρτίου 2017, με τίτλο «Από τον Ατατούρκ στον Χίτλερ και τον Ερντογάν» παρέθεσα αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο του Γερμανού ερευνητή και συγγραφέα, Dr Stefan Ihring, με τίτλο « Ο Ατατούρκ και οι Ναζί» στο οποίο ο συγγραφέας καταδεικνύει την καθοριστική επιρροή του Μουσταφά Κεμαλ Ατατούρκ στη διαμόρφωση της ναζιστικής σχολής σκέψης. Η Τουρκία του Ατατούρκ και του κινήματος των Νεότουρκων ήταν ο καθοδηγητής στη δημιουργία του ναζιστικού κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, βάσει των εθνικιστικών και ολοκληρωτικών πολιτικών. Ο θαυμασμός των Ναζί προς το πρόσωπο του Ατατούρκ ήταν μεγάλος ο δε Χίτλερ τον αποκαλούσε «ο Τούρκος φύρερ».

Με την επικράτηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην περιοχή, τον Μάιο του 1919, το κίνημα του, το Κίνημα των Νεότουρκων ενδυναμώνεται και σε σύμπλευση με τους τσέτες, ομάδες άγριων ληστών και κακοποιών, επιχειρούν εναντίον των γηγενών Χριστιανικών πληθυσμών στην Τραπεζούντα, κυρίως εναντίον των Ελλήνων. Ο εντολοδόχος του Ατατούρκ, Τοπάλ Οσμάν, και οι τσέτες του λεηλατούσαν τη Σαμψούντα και τα γύρω ελληνικά χωριά, κατέκαιαν σπίτια και περιουσίες, εξισλάμιζαν τους «απίστους» και εξανάγκαζαν τους ανθρώπους σε πορείες θανάτου με στόχο την εξόντωσή τους. Το 1920 εκτέλεσαν 6.000 Έλληνες ενώ άλλες 25 χιλιάδες είτε δολοφονήθηκαν είτε εκτοπίστηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Μικράς Ασίας, ενώ πολλοί έχασαν τη ζωή τους στις φρικτές «ομάδες εργασίας» του Ατατούρκ. Υπάρχει πληθώρα αναφορών για τα εγκλήματα των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ σε διπλωματικά έγγραφα Αμερικανών και άλλων ξένων διπλωματών. Τα «παράσιτα», όπως χαρακτήριζε ο Ατατούρκ τους Έλληνες, τους Αρμένιους και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, έπρεπε να εξαφανιστούν.

Το επιστέγασμα ήταν η μικρασιατική καταστροφή που έπληξε θανάσιμα τον Ελληνικό πληθυσμό στη Σμύρνη και άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας.

Ο κάθε ηγέτης κρίνεται από το σύνολο των πράξεών του και του έργου του και όχι επιλεκτικά.

*Πρέσβης ε.τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *