Αξιοποίηση προσφερόμενων εργαλείων στη στρατηγική για το Κυπριακό

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Νίκου Κατσουρίδη
Απ’ αφορμή την επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Άιντα και την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ ακούστηκαν ποικίλα σχόλια. Θεωρώ αυτή την αφορμή ευκαιρία να υπενθυμίσω ορισμένα πάγια δεδομένα του Κυπριακού.

Από το 1974, οπόταν το Κυπριακό προσέλαβε τη μορφή ως κατ’ εξοχήν προβλήματος εισβολής και κατοχής, στρατηγικός στόχος μας είναι, πρώτον, η αποτίναξη της κατοχής με την επίλυση του Κυπριακού. Δεύτερον, η επίτευξη συμφωνίας για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού με την καθιέρωση μιας νέας πολιτειακής δομής και ό,τι αυτή συνεπάγεται, της ομοσπονδίας.

Η τακτική προς επίτευξη αυτού του στόχου εμπερικλείει μια σειρά εργαλεία. Για παράδειγμα οι συνομιλίες, η επαναπροσέγγιση, η αμυντική θωράκιση, η οικονομική ισχυροποίηση, η διεθνοποίηση. Αυτά τα εργαλεία δεν πρέπει να αλληλοαποκλείονται. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιούνται ταυτόχρονα και παράλληλα με διαβάθμιση στην ένταση αναλόγως των δεδομένων. Κατά συνέπεια, ως θέμα αρχής δεν είναι λάθος το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ καταθέτοντας την άποψη της ε/κ πλευράς για τις δυσκολίες των συνομιλιών. Εκείνο το οποίο τίθεται προς συζήτηση και προβληματισμό είναι πρώτον η δημόσια επίθεση στον κ. Άιντα και δεύτερον το ότι διέρρευσε το περιεχόμενο της επιστολής προς τον κ. Γκουτέρες. Τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ που άρχισε την παρουσία του στο Κυπριακό με μια θετική αρχή.

Φυσικά από τότε είχαμε σημειώσει ότι είχε μιλήσει στη Γενεύη περισσότερο το πρόσωπο Γκουτέρες, ο πολιτικός παρά ο ΓΓ του ΟΗΕ και ότι συν τω χρόνω θα δεχόταν ποικιλόμορφες πιέσεις και επιρροές από τους μηχανισμούς του ΟΗΕ, αλλά και από τα ισχυρά κράτη-μέλη του Οργανισμού, κυρίως από τους βασικούς χρηματοδότες, τις Η.Π.Α.

Αυτά τα δεδομένα όμως υπαγορεύουν μια συνειδητή και συστηματική προσπάθεια από μέρους μας να αξιοποιήσουμε την καλή αρχή και προδιάθεση. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να επανέλθει το ορθό πλαίσιο προσφοράς των καλών υπηρεσιών του ΓΓ  του Ο.Η.Ε.

Διότι αυτές οι υπηρεσίες εξ ορισμού και ως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. είναι η προώθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. στο Κυπριακό. Και αυτό το δεδομένο επιβάλλει όπως ο ΓΓ του Ο.Η.Ε. και ο ειδικός του αντιπρόσωπος ενεργούν ως προωθητές αυτών των αποφάσεων και όχι ως μεσολαβητές.

Και κυρίως όχι ως μεσολαβητές μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Γιατί το πρώτιστο που οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. επιζητούν είναι ο τερματισμός της κατοχής σε χώρα μέλος του Οργανισμού από άλλη χώρα μέλος. Άρα ο όποιος ρόλος  του Οργανισμού είναι να ενεργεί προς την κατεύθυνση της αδικοπραγούσας πλευράς, της πλευράς εκείνης που παραβιάζει τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. Η τακτική και οι μέθοδοι προώθησης των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι βέβαια θέμα επιλογής του ίδιου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί οι χειρισμοί να ανατρέπουν την ουσία.

Βέβαια, πρώτοι εμείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τους χειρισμούς μας. Με τη συνέπειά μας σε αρχές και τη συνέχεια των πράξεών μας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή είναι στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών και ορθά.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν προσφέρει τίποτα, το αντίθετο μάλιστα, να επαναρχίσουν με το ισχύον διαδικαστικό πλαίσιο το χαρακτηρίσαμε όλοι αποτυχημένο, αφού βάλτωσαν οι συνομιλίες εξ αιτίας βέβαια της Τουρκίας.

Άρα, για να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις θέσεις οφείλουμε να ζητούμε νέο διαδικαστικό πλαίσιο, τρόπο διεξαγωγής του διακοινοτικού διαλόγου. Παράλληλα αποτελεσματική προετοιμασία μιας παραγωγικής και πραγματικής διεθνούς διάσκεψης. Πραγματικής από την έννοια της σύνθεσης και των όρων εντολής της. Αυτά οφείλουμε να επιδιώξουμε.

*Πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *