Αυτές οι εξουσίες δεν μας αξίζουν. Δεν εκπροσωπούν κανέναν πολίτη αυτού του τόπου. Μόνο τους κερδοσκόπους. Μόνο τους εγκληματίες του

Καθαρά έργο εμπρηστών οι πυρκαγιές είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χ.Αλεξάνδρου. PHOTO KYPE

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Δεν κάψαμε τις τράπεζες. Δεν κάψαμε τις λιμουζίνες. Δεν κάψαμε τις μπουλντόζες που έκοβαν βόλτες πάνω στην Πέτρα του Ρωμιού και στην Άμμο του Καμπούρη. Δεν κάψαμε τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες σας, τις επαύλεις πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, το δάσος από γερανούς που φύτρωσε στην ακτογραμμή της Λεμεσού. Δεν κάψαμε ούτε το οίκημα του κόμματος που κάνει σπεκτάκιουλαρ μαγικά και βγάζει από το καπέλο του συντελεστές δόμησης και αποχαρακτηρισμούς αρχαιοτήτων. Σας αφήσαμε να μας κλέψετε, να μας ξεπουλήσετε, να μας ρημάξετε.

  • Και τώρα καίτε και τον Ακάμα. Δώσατε πρόσβαση, δώσατε κίνητρα, δώσατε άλλοθι. Εμπνεύσατε με το φρικιαστικό σας όραμα μια χούφτα εγκληματίες. Εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα, γιατί εγκληματίες είστε κι εσείς που νομοθετείτε, δογματίζετε και κηρύττετε το κέρδος κάθε μέρα από όποιο μικρόφωνο σάς χώσουν στο στόμα. Και ήρθατε να κάψετε ό,τι απέμεινε πια να αναγνωρίζουμε ως δικό μας. Να μας θυμίζει τον τόπο μας. Μιας και όλα τα υπόλοιπα τα έχετε κάνει αγνώριστα.

Μας διώξατε από τις πριβέ λατρευτικές τελετές του χρήματος και μείναμε να κρατιόμαστε από ένα κλωναράκι ομορφιάς, από ένα βραχάκι πίστης, από μια φτερούγα φευγιού από την απόγνωση. Μας έμεινε λίγο καθαρό χώμα, να το πατάμε, να κλείνουμε τα μάτια και αμέσως να ξέρουμε ποιοι είμαστε, πού πατάμε, πού πάμε. Η φύση μας είναι η ταυτότητά μας, είναι η σύνδεσή μας με το παρελθόν μας. Είναι η τιμή μας. Αυτή που δεν αγοράζεται. Είναι η ψυχή μας.

Εσείς εμπνέετε εμπρηστές. Εσείς τους ανοίξατε τον δρόμο. Εσείς βάλατε το σπίρτο στο χέρι που άναψε τις φωτιές. Εσείς κάψατε πρώτοι ακακίες και χτίσατε μπάρμπεκιου. Εσείς, με τα μπες και βγες που αλλάζανε περιβαλλοντικές μελέτες. Με τα κόψε, σβήσε, άλλαξε και γράψε κατά παραγγελία τις άδειες. Πήρατε τους θεσμούς που σας δώσαμε και χρησιμοποιείτε το κράτος σαν μια μηχανή που δουλεύει για το κέρδος σας.

  • Έχετε κάνει πραξικόπημα επιτάσσοντας όλες τις υπηρεσίες του κράτους να δουλεύουν για τα συμφέροντά σας. Αν οι προδότες του 1974 έφεραν τους Τούρκους, εσείς φέρατε την εισβολή των developers και των επενδυτών, που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα γραφεία σας σαν μύγες που βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους προς τη βρομιά.

Δεν είναι συλλογική η ευθύνη. Δεν μπορούμε να σας βολέψουμε κιόλας αναλαμβάνοντας μερίδιο. Δεν ισχύει το «δεν μας αξίζει αυτός ο τόπος», που ακούγεται και γράφεται κατά κόρον αυτές τις μέρες. Αυτές οι εξουσίες δεν μας αξίζουν. Δεν εκπροσωπούν κανέναν πολίτη αυτού του τόπου. Μόνο τους κερδοσκόπους. Μόνο τους εγκληματίες του.

tonia.stavrinou@phileleftheros.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.