Αυτός ο γερουσιαστής διασώζει προς το παρόν τον Ερντογάν: Κογκρέσο εναντίον Λευκού Οίκου

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. EPA, JIM LO SCALZO

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μπορεί να μην είναι γνωστός στην Ελλάδα όσο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, αλλά από τη θέση του μπορεί να επηρεάζει τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και την Λευκωσία, σε σχέση με την Τουρκία.

  • Το χαρακτηριστικό του είναι ότι αλλάζει τις θέσεις του, όπως τα …πουκάμισα του. Αν αναλύσει κάποιος τις δηλώσεις του, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τους αναλυτές και τους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον: ότι σε μία μέρα μπορεί να αντικρούσει τα δικά του επιχειρήματα! Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος, αλλά και η ταχύτητα που το κάνει.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θεωρείται ο «λαγός» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι το «σκυλάκι» του, αλλά εμείς δεν υιοθετούμε τον χαρακτηρισμό. Διότι ομιλούμε για ένα αξιότιμο νομοθέτη της Αμερικανικής Γερουσίας και ανώτατο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το τελευταίο διάστημα, λοιπόν:

  • Απειλούσε τον Ταγίπ Ερντογάν με την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας.
  • Αμέσως μετά έλεγε ας δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία στην Τουρκία.
  • Σε μία ώρα επανερχόταν και ομιλούσε για την ανάγκη να δοθεί ένα γερό μάθημα στην κατοχική δύναμη.
  • Λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία εισήγαγε το πιο σκληρό σχέδιο νόμου εναντίον της Τουρκίας, που άγγιζε και τον Ερντογάν.
  • Στη συνέχεια επανερχόταν στην ανάγκη διαλόγου, για να καλέσει ειδική συνέντευξη Τύπου με άλλους συναδέλφους του γερουσιαστές για να ανακοινώσει πάλι σκληρότατες κυρώσεις.

Οι δημοσιογράφοι δεν τον προλαβαίνουν και βεβαίως σταμάτησαν να τον παίρνουν πλέον στα σοβαρά.

Η αλλαγή των θέσεων του έχει εξήγηση: Δέχεται τηλεφώνημα από τον κ. Τραμπ, ο οποίος του τα «ψάλλει» προφανώς. Ακολούθως, κάποιος άλλος άγνωστος παρεμβαίνει και ο κ. Γκράχαμ επανέρχεται στην προτέρα θέση.

Έτσι έχει καταστεί επικίνδυνος και δεν του έχει κανείς εμπιστοσύνη. Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Τραμπ κάλεσε τον γερουσιαστή μαζί με άλλους συναδέλφους του στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε μετά ότι «έβαλε στη θέση του» τον κ. Γκράχαμ. Το γραφείο του γερουσιαστή διέρρευσε ότι λίγο-πολύ ο ίδιος όρθωσε το ανάστημά του στον Ερντογάν. Ποιος γνωρίζει όλη την αλήθεια εκτός των παρισταμένων; Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι έφυγε από το Λευκό Οίκο και πήγε στη Γερουσία όπου μπλόκαρε την πρωτοβουλία του γερουσιαστή Μενέντεζ για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Το πολιτικό σύστημα της Ουάσιγκτον έφριξε. Οι συνάδελφοι του γερουσιαστές έμειναν άφωνοι με την κίνησή του και σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Μιλάμε για ένα Αμερικανό νομοθέτη που εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Ερντογάν. Που τον απείλησε με κυρώσεις. Που μίλησε για δολοφονίες και εθνοκάθαρση των Κούρδων… Τι να συνέβη άραγε.

Η αμερικανική πρωτεύουσα «βουϊζει» και οι πληροφορίες (και οι φήμες) πάνε και έρχονται. Ο Ερντογάν μας απέδειξε από τον περασμένο Ιούλιο ότι γνώριζε τι έλεγε όταν υποστήριζε ότι δεν θα τιμωρηθεί με κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ομολόγησε ότι του το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τραμπ… Με τον κ. Γκράχαμ, τον αξιότιμο γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τι στο καλό συμβαίνει; Γιατί έβαλε μπλόκο στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας; Ο καθένας δικαιούται να υποθέσει ότι θέλει πλέον…

Έχει, πάντως, σημασία το εξής:

  • Ο Ερντογάν, συρόμενος από τον πρόεδρο της Αμερικής, δέχθηκε να εισέλθει σε μία νέα διαπραγμάτευση για τους S-400. Όμως, πριν ακόμα φτάσει στην Τουρκία, δήλωσε στους δημσοιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος, ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα αποσυρθεί από το τουρκικό έδαφος.

Αντίθετα θα λειτουργήσουν. Πρόκειται για απίστευτο χαστούκι, κυρίως για τον Γκράχαμ, ο οποίος πάγωσε την πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ για τη Γενοκτονία, επειδή προφανώς έλαβε υπόσχεση από τον κ. Ερντογάν ότι κάτι θα …κάνει για το θέμα των S-400. Όσοι τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι σύντομα θα αλλάξει πάλι τη θέση του.

Μακάρι. Διότι ο Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί. Κυρίως για τον αντιαμερικανισμό του και το “σέρβις” που προσφέρει στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που οργάνωσαν το «Delphi Economic Forum» και η εφημερίδα «Καθημερινή», στην Ουάσιγκτον ακούστηκαν βαριές κουβέντες για την Τουρκία από τους γερουσιαστές Κρις βαν Χόλλεν και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το μήνυμα τους ήταν απλό αλλά πολύ ισχυρό: Το Κογκρέσο θα σώσει την τιμή της Αμερικής…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.