Casus belli για Τουρκία η  ίδρυση ενός Συνδέσμου: Η φιλανδοποίηση και η πλήρης επιβολή των επιδιώξεων της κατοχικής δύναμης

Ο Θεόφιλος σε μια από τις επισκέψεις του σε στρατόπεδα του ΡΚΚ. Φωτογραφία από το αρχείο της Επιτροπής Αλληλλεγύης με το Κουρδιστάν

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μπορεί η ίδρυση, δημιουργία και λειτουργία ενός Συνδέσμου Αλληλεγγύης να αποτελεί casus belli; Όταν πρόκειται για την κατοχική Τουρκία αυτό μπορεί να ισχύσει και να διατυπωθεί αρμοδίως. Η ίδρυση του Κυπροκουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης, η οποία ανακοινώθηκε στη Λευκωσία στις 12 Ιανουαρίου 2022, προκάλεσε την αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας. Αναμενόμενο μεν, αλλά έχει σημασία να αξιολογηθεί το γεγονός ότι η αντίδραση συνοδεύθηκε με απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα.

Είναι προφανές πως η δημιουργία ενός Συνδέσμου Αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό δεν είναι απειλή, συνιστά έκφραση στήριξης και ανάδειξης ενός αντικατοχικού αγώνα. Είναι δράση πολιτική, πρωτοβουλία ακτιβιστών μιας κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση της κυπριακής. Και στην Κύπρο, αυτή η αλληλεγγύη είναι διαχρονική και η στήριξη εκφράσθηκε πολλές φορές. Υπενθυμίζεται πως αυτή η αλληλεγγύη, η συνεργασία βάφτηκε με αίμα. Με τη δολοφονία του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη, ενός νέου ανθρώπου, που θέλησε να συνδέσει τους δύο αντικατοχικούς αγώνες. Ενός ανθρώπου, ο οποίος αναδεικνύοντας τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων ήθελε να αφυπνίσει και τον δικό του λαό.

Η δημιουργία του Συνδέσμου θεωρείται συνέχεια της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, που είχε ιδρυθεί από τον Θεόφιλο, τον Λάκη Πίγγουρα, Στέλιο Ιωάννου, Λάζαρο Μαύρο κι άλλους πολλούς και εκφράζει μια διαχρονική στάση των Κυπρίων. Είναι, δηλαδή, βαθιές οι ρίζες. Και τότε, όπως σήμερα προκαλούν οι πρωτοβουλίες αυτές την τουρκική αντίδραση.

Αυτό ενοχλεί την Τουρκία, τόσο πολύ που την οδηγεί στο να εξαπολύει απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην ίδρυση του Κυπροκουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός «είναι έτοιμος να απαντήσει, στο πλαίσιο των εγγυήσεων, ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια». Μέσα στον παροξυσμό του θυμήθηκε ένα παλιό παραμύθι με το στρατόπεδο στο Λαύριο που, κατά τον ισχυρισμό της Άγκυρας, εκπαιδεύονταν Κούρδοι αντάρτες, λέγοντας πως αυτό θα γίνει και στην Κύπρο! Ο Ακάρ ήταν ξεκάθαρος. Ανέφερε πως «αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάποιες ενέργειες κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο και κατά των αδελφών, να γνωρίζουν ότι αυτά είναι όνειρα απατηλά. Όλος ο κόσμος ας γνωρίζει ότι η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία και ο τουρκικός στρατός, ο οποίος βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των εγγυήσεων και οι δυνάμεις ασφαλείας της ‘τδβκ’ δεν θα το επιτρέψουν ποτέ και είναι έτοιμοι να απαντήσουν πλήρως ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια. Δεν πρέπει να μπουν σε μια τέτοια περιπέτεια, πρέπει από τώρα να δουν ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Η ιστορία με την «τρομοκρατία», που είναι το άλλοθι της κατοχικής δύναμης για να υλοποιεί πολέμους, να εφαρμόζει την επεκτατική της πολιτική, είναι ένα επαναλαμβανόμενο «επιχείρημα», που προβάλλεται από την Τουρκία, για να «δικαιολογεί» τις δράσεις της. Υποστήριξε η Άγκυρα πως πρόκειται γα άνοιγμα γραφείων στην Κυπριακή Δημοκρατία των Κούρδων της Συρίας (PYD), τους οποίους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Μπορεί να λέγει ό,τι θέλει και να διατυπώνει ισχυρισμούς, που την βολεύει, αλλά τέτοιες θέσεις πρέπει να μην μένουν αναπάντητες. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει μια νοοτροπία, που επιβεβαιώνει τις πρακτικές της κατοχικής δύναμης. Δεν ανέχεται οτιδήποτε την ενοχλεί και επηρεάζει τις πολιτικές της. Αυτή είναι η Τουρκία και αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται. Το κυνήγι μαγισσών, στο οποίο αρέσκεται, στοχεύει στην πλήρη επιβολή των σχεδιασμών της.

Αυτή είναι η κατοχική Τουρκία. Θέλει διά πυρός και σιδήρου να προωθεί τις επιλογές και τις επεκτατικές της επιδιώξεις. Κι αυτό δεν το κάνει επειδή «δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού», αλλά γιατί είναι η πρακτική που ακολουθεί σε κάθε περίπτωση. Είτε τώρα, που δεν είναι λυμένο το Κυπριακό είτε όταν και όποτε επιτευχθεί συμφωνία, που θα είναι στα μέτρα της. Η Τουρκία θέλει ένα μοντέλο φιλανδοποίησης, πλήρους ελέγχου της Κύπρου. Και για τα μεγάλα γεωπολιτικά και για τα μικρά ήσσονος σημασίας ζητήματα. Θέλει πάντα να επιβάλλει διά της ισχύος τους στόχους της. Όσο δεν αλλάζει η Τουρκία, αυτά θα βιώνουμε. Έχουμε να κάνουμε με αυτούς, που θεωρούν casus belli και την ίδρυση ενός Συνδέσμου. Και έτσι θα συμπεριφέρεται όταν συζητούμε μορφές συμφωνίας, που παρέχει στην κατοχική δύναμη τη δυνατότητα να ελέγχει την Κύπρο. Κι αυτό γίνεται τώρα. Να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο.

Οι Κούρδοι αναμετρώνται με την Τουρκία ένοπλα. Οι Κούρδοι στέκονται απέναντι από την κατοχική δύναμη, για να υπερασπίσουν ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει, που είναι η ελευθερία. Η αλληλεγγύη και η κοινή πορεία ενάντια στον τουρκικό ιμπεριαλισμό, φασισμό, είναι μια αναγκαιότητα, για εμάς στην Κύπρο και τους λαούς της περιοχής μας. Αυτό το επιβάλλει ως μονόδρομο η επιλογή για επιβίωσή μας σε αυτή τη χώρα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *