Χάνει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν: Θα του δώσουν σωσίβιο Ελλάδα και Κύπρος;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ερντογάν ξεσπά μονίμως κατά της Ελλάδος και της Κύπρου για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή,  καθώς θεωρεί πως είναι οι αδύνατοι κρίκοι.

Το ζήτημα για την Τουρκία είναι πως βλέπει να χάνει έδαφος και να κινδυνεύουν οι σχεδιασμοί της να ανατραπούν επειδή Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμπλέξει κι άλλους ισχυρούς παίκτες στο παιχνίδι της Ενέργειας.

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις αφορούν και την ανακατανομή ισχύος στην περιοχή και σαφώς το παιχνίδι μοιράζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Η Τουρκία και λόγω των κακών σχέσεων της με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και τις εμμονές της σε σχέση με την Κύπρο, φαίνεται σε αυτή τη φάση, που είναι κρίσιμη και καθοριστική, να έχει μείνει εκτός. Κι αυτός θα έχει κόστος και ανατροπές πολιτικών.

Το γνωρίζει αυτό ο Ερντογάν και γι αυτό φωνάζει. Αναγνωρίζει πως έχουν εμπλακεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεγάλα συμφέροντα, πολιτικά και μη,  που καθορίζουν τις εξελίξεις και το παιχνίδι.

  • . «Οι απερίσκεπτες συμπεριφορές της Ελλάδας που έχει πάρει την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και της Ε/κ πλευράς η οποία κινείται μαζί με αυτή έγιναν πηγή απειλής και κινδύνου», είπε θέλοντας προφανώς να στείλει μια προειδοποιητική βολή, μια απειλή προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Αυτά είναι τα όπλα του. Ο εκφοβισμός μέσω των απειλών.

Είναι σαφής η ανησυχία του και δεν αποφεύγει να την διατυπώσει:

  • «Οι προσπάθειές τους για να γίνει η Τουρκία μία χώρα που δεν μπορεί να πατήσει το πόδι της στο Αιγαίο με το ζήτημα των 12 μιλίων και που δεν μπορεί να υποστηρίξει τα δικά της δικαιώματα με το Κυπριακό είναι μάταιες.»

Δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα κάποιος πώς θα δράσει εφεξής η Άγκυρα. Το καθεστώς Ερντογάν δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού, ενεργειακού και γεωπολιτικού. Την ίδια ώρα, όμως, επιδιώκει εμπλοκή μόνο με δικούς του όρους. Κοντολογίς, να συμμετέχει εκ των υστέρων και να είναι πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και να συναινέσουν Αθήνα και Λευκωσία, δεν θα δεχθούν οι υπόλοιποι παίχτες. H μόνη περίπτωση να… σωθεί ο Ερντογάν είναι να του δώσουν σωσίβιο Ελλάδα και Κύπρος. Ένα παιχνίδι που έχουμε βιώσει και στο παρελθόν, με υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Οι φωνές να μην χαθεί η (ρατσιστική) ΔΔΟ πληθαίνουν και είναι πιεστικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *