Χωρίς ενότητα κτίζουμε στην άμμο

Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» στην Λευκωσία. Αιώνιο σύμβολο αντίστασης ενάντια στους Εγγλέζους αποικιοκράτες

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του 2021, στη διάρκεια του οποίου ο Ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, πρέπει να πούμε πως, εκείνο το έπος μας δίδαξε μεγάλες αλήθειες και μας κληροδότησε μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες τις οποίες εκπλήρωσαν επάξια και με απόλυτη επάρκεια και η γενιά του 1940 στα ηρωικά βουνά της Πίνδου, αλλά και η γενιά του 1955 με τις θυσίες στο Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στο Λιοπέτρι.

Η γενιά του 1955 μας κληροδότησε τα Φυλακισμένα Μνήματα εκεί που σήμερα βρίσκονται θαμμένοι οι ζωντανοί της Κύπρου. Και το 1821 και το 1940 και το 1955 μας δίδαξαν πως, «όταν οι Έλληνες τολμούν, ενωμένοι μεγαλουργούν».

Σήμερα αυτές τις σημαδιακές χρονιές, αυτά τα ιστορικά γεγονότα τα προσπερνούμε με φιλολογίες κενού περιεχομένου, με πολιτικές ανούσιες φλυαρίες και μόλις γυρίσει η επαύριο της γιορτής και της τιμής χανόμαστε – πολιτικοί, κόμματα και πολίτες στη μεγάλη μας πλειοψηφία – στο βούρκο της πεζής και ανούσιας καθημερινότητας.  Για την πολυπόθητη ενότητα που αποτελεί προαπαιτούμενο διεκδίκησης, αντίστασης και απελευθέρωσης ούτε λόγος να γίνεται.  Δυστυχώς έχουμε ένα πολιτικό προσωπικό που έχει να διεκπεραιώσει προσωπικές ατζέντες και να υλοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα του τόπου και του συνόλου.  Η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος περί άλλων τυρβάζει. Λίγες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις που δημιουργούν ελπίδα και προοπτική.

Σχεδόν 48 χρόνια μετά την Τουρκική κατοχή ο κυπριακός ελληνισμός μετατρέπεται σιγά-σιγά, από θύμα εισβολής σε θύτη και είναι υποχρεωμένος να απολογείται. Το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ξεθώριασε και επειδή ξεθώριασε αφαιρέθηκε από τα τετράδια και την εκπαίδευση. Κάποτε φωτογραφίες από τα κατεχόμενα κοσμούσαν μπροστά και πίσω τα τετράδια που το υπουργείο Παιδείας διένεμε δωρεάν στους μαθητές. Τώρα τέτοιες εικόνες δεν δίδονται. Φαίνεται απελευθερωθήκαμε και δεν το καταλάβαμε. Με μανία κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν στην ελληνοκυπριακή και στην ελληνική πλευρά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά. Ενώ ξέρουν την αλήθεια για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη κτυπούν αλύπητα και ανορθόδοξα την ελληνική πλευρά.

Χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό Αναστασιάδης και Κοτζιάς έφαγαν πολιτικό ξύλο από φιλίες δυνάμεις. Δήθεν φιλίες που δεν έχουν αναστολές. Σε Κύπρο και Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κύπρο. Φοβούμαι πως, έχουμε ξεφύγει επικίνδυνα και με τη χώρα – εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας – να εισέρχεται σε πρόωρο προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2023, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.  Το είπαμε αρκετές φορές στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Ενόσω απουσιάζει η ενότητα όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων τίποτα δεν επιτυγχάνεται. Ενόσω απουσιάζει η ενότητα στόχων και αρχών κτίζουμε όλοι σπιτάκια στην άμμο μιας φουρτουνιασμένης παραλίας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Γι’ αυτό και ο απλός πολίτης, θύμα της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, γυρίζει την πλάτη και αποστασιοποιείται. Και αποφεύγει την κάλπη και την πολιτική. Και δεν πιστεύει και δεν ελπίζει σε τίποτε και σε κανένα. Εκλογές με τη συμμετοχή μόνο του μισού πληθυσμού και με την αποχή των νέων, δεν είναι εκλογές, αλλά είναι τιμωρία της Δημοκρατίας. Και η ευθύνη γι’ αυτή την τιμωρία ανήκει εξολοκλήρου στα κόμματα και στους πολιτικούς. Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Ελπίζουμε στη νέα προεκλογική διαδρομή που υποχρεωτικά θα περπατήσουμε να ακούσουμε λόγο πολιτικό, τίμιο, καθαρό και τεκμηριωμένο που θα δίδει ποιοτικές λύσεις και θα φωτίζει το σκοτάδι μέσα στο οποίο βρισκόμαστε.  Ας αποφευχθεί πάση θυσία το χάλι της πλαδαρής φλυαρίας και ανούσιας προεκλογικής περιόδου που βιώσαμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αν το νέο παιγνίδι κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο και μοτίβο, να είστε βέβαιοι πως, και άλλος κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στην κάλπη.

Ο λόγος στους πολιτικούς που πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να σοβαρεύονται και να βελτιώνονται.

Οικονομολόγος – δημοσιογράφος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.