Χρειάζεται κυβέρνηση κοινής αποδοχής: Ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Αντρέα Θεοφάνους

Καταμέτρηση ψήφων για τις Προεδρικές Εκλογές 2018/ ΓΤΠ/ Χρ. Αβρααμίδης

Αποχή, συνέχεια του διπολισμού και ήττα του ενδιάμεσου χώρου, όπως και το ανοικτό για κάθε διαμόρφωση αποτέλεσμα της Β΄ Κυριακής των προεδρικών εκλογών, είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά της καταρχήν ανάγνωσης του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέα Θεοφάνους. 

Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο» να αναλύσει την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Αντρέας Θεοφάνους στάθηκε πρώτα – πρώτα στην αύξηση της αποχής. Δεν προέρχεται μόνο από την απαξίωση της πολιτικής, αλλά και επειδή ένα μέρος των ψηφοφόρων δεν ψήφισε αφού δεν το εκφράζει κανένας από τους υποψηφίους, δεν είχε επιλογή στην οποία να δει ότι υπάρχει προοπτική να αλλάξει η καθημερινότητά του προς το καλύτερο.

Η δεύτερη σημαντική εικόνα που σχηματίζεται μέσα από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι η κατά κράτος ήττα του ενδιάμεσου χώρου, με καθαρή διαφορά υπέρ του υποψηφίου Σταύρου Μαλά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι πριμοδότηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο, που εντοπίζει ο Αντρέας Θεοφάνους, είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε πολύ λιγότερες ψήφους από αυτές που πήρε το 2013, ενώ και ο Σταύρος Μαλάς πήρε λιγότερες ψήφους σε πραγματικούς αριθμούς απ’ ό,τι κατά την υποψηφιότητά του το 2013.

Δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η σημασία της ανόδου του ΕΛΑΜ, που συγκέντρωσε και ψήφους διαμαρτυρίας, όμως η πρόσθεση των αριθμών της αποχής και αυτών που ψήφισαν ΕΛΑΜ οδηγούν σε διασυρμό του συστήματος, προσθέτει ο καθηγητής. Το αποτέλεσμα έδειξε ακόμα ότι διαιωνίζεται ο διπολισμός, αλλά και διατηρείται η κατάσταση συντήρησης στην κυπριακή κοινωνία.

Το ανοικτό Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας, η κατάσταση του κοινωνικού ιστού, η πολύ δυναμικές εξελίξεις εντός και γύρω από την Κύπρο, τα απρόβλεπτα θέματα που μπορεί να εμφανιστούν δείχνουν την ανάγκη για κυβέρνηση κοινής αποδοχής. Όμως κανένας δεν κάνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει ο καθ. Αντρέας Θεοφάνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *