Δεν αλλάζει αμανέ η κατοχική Τουρκία ενώ Αναστασιάδης και Ακιντζί θα τα πουν την ερχόμενη Παρασκευή

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία δεν αλλάζει τροπάρι ούτε τώρα που επίκειται η άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Αυγούστου. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση καθώς δεν έχει και κανένα λόγο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ισχυρίσθηκε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της λεγόμενης ‘τδβκ’.

  • Έσπευσε δε να προειδοποιήσει με το γνωστό αλαζονικό τρόπο του πως «δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έστειλε τον υπουργό Ενέργειας, Ντονμέζ στα κατεχόμενα για επαφές. Αναμενόταν χθες να επισκεφθεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, λιγότερο από 12 ναυτικά μίλια από τη στεριά. Βρισκόμενος στα κατεχόμενα υπενθύμισε την πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, την οποία ετοίμασε η Τουρκία και υποβλήθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ανέφερε, επίσης, πως δυο γεωτρύπανα και ένα ερευνητικό σκάφος της χώρας του βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ως απάντηση, όπως ισχυρίσθηκε, στις… μονομερείς  αποφάσεις και ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επίκεντρο των συνομιλιών του με τους αξιωματούχους της «κυβέρνησης» είναι θέματα συνεργασίας σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις γύρω από τις εργασίες στις περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ από το ψευδοκράτος.

Αλλά και ο Ακιντζί, ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται διαφοροποιημένος από την Άγκυρα και τη ψευδοκυβέρνηση, δεν απέφυγε τον πειρασμό και επανέλαβε την τουρκική θέση, χωρίς περιστροφές.

  • Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε τρεις επιλογές στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι μονόπλευρες – όπως είπε – γεωτρητικές δραστηριότητες, η από κοινού ενέργεια με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής και αυτό που σήμερα συμβαίνει, με τις εκατέρωθεν γεωτρήσεις. «Ούτε συνεργασία, ούτε μορατόριουμ. Τότε ο καθένας θα συνεχίσει στον δικό του δρόμο. Είναι προς όφελος όλων να βρεθεί μια κοινή λογική, στις 9 Αυγούστου θα προτείνω και πάλι αυτόν τον δρόμο της κοινής λογικής, εύχομαι να βρω ικανοποιητική ανταπόκριση», είπε.

Την ίδια ώρα ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος βρέθηκε στην Άγκυρα για την ετήσια σύσκεψη των Τούρκων πρέσβεων, συντηρεί την ιστορία με την Αμμόχωστο. Μια πρόταση, η οποία βρίσκει έδαφος στα κατεχόμενα ( μέχρι και στη λεγόμενη αντιπολίτευση), σαφώς και αποσκοπεί να δημιουργήσει αναστάτωση αλλά και νέα τετελεσμένα, σε περίπτωση κατά την οποία θα προχωρήσει η κατοχική δύναμη και εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα, συνθέτουν τα δεδομένα που καθορίζουν το κλίμα που διαμορφώθηκε στην Κύπρο. Στη βάση αυτών των δεδομένων, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή. Η Τουρκία θα συνεχίζει την τακτική της επιβολής τετελεσμένων και εδραίωσης της παράνομης παρουσίας της και την ίδια ώρα, θα γίνονται συναντήσεις, ενίοτε άτυπες και θα εφαρμόζονται ΜΟΕ, χαμηλής απόδοσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *