Δεν είμαστε φτιαγμένοι για το μίσος, δεν είμαστε φτιαγμένοι για κανέναν τύραννο.

ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Απρίλης, Άνοιξη, με τα πρώτα φύλλα αλλεπάλληλοι κύκλοι πόθου και μνήμης, ο δρόμος της ζωής που ξεκινά γύρω μας καινούριος, στα δάση και στις πόλεις, στους δρόμους και στους λόφους, στ’ ακρογιάλια, ανάμεσα σε φλόγες κίτρινες.

Κάθε δική μας ανοιξιάτικη ώρα, γεννά στην Ουκρανία εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένες ζωές. Εφτά βδομάδες ρώσικης εισβολής. Εφτά βδομάδες ανελέητης φρίκης, όπου οι βομβαρδισμοί, οι δολοφονίες, οι βασανισμοί και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζονται ενάντια σ᾽ ένα λαό που επιμένει ν᾽ αγωνίζεται ενωμένος απέναντι στο μίσος, στη βία, και στο ψέμα.

Μια τελειοποιημένη μηχανή εξόντωσης έχει μετατρέψει τους δρόμους του Ιρπίν, της Μπούτσια, της Μποροντιάνκα σε τόπους βασανιστηρίων κι εκτελέσεων, άσκεπους τάφους κάτω απ᾽τον γαλανό ουρανό. Ένα καθεστώς φρίκης αποκαλύπτει καθημερινά την υποκρισία του σ᾽ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ουκρανικής γης, ενάντια στους καλύτερους και τους πιο θαρραλέους Ευρωπαίους ανάμεσα μας.

Κάθε Ουκρανός που σκοτώνεται σήμερα σ᾽ένα σημείο της γης του, δολοφονείται με το πρόσχημα ενός άλλου ανθρώπου σ᾽ένα οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου μας. Κάθε Ουκρανός που διώκεται σήμερα από τη γη του αφήνει πίσω μια πατρίδα που είναι η δική μας. Κάθε μητέρα και κάθε πατέρας που αφανίζουν τα παράλογα πυρά του εχθρού, αφήνει πίσω ορφανά τα παιδιά μας.

Ιδού, το μεγαλείο του ανθρώπου, η απόφασή του να σταθεί με θάρρος απέναντι στις συνθήκες που υποφέρει, να φανεί πιο δυνατός απ᾽ την κατάστασή του, να την υπερβεί. Τίποτα δεν χαρίζεται στον άνθρωπο, μα πιο πολύ απ᾽όλα, τα πιο πολύτιμα αγαθά του κάποτε κατακτώνται με το τρομερό βάρος τ’ ανθρωπίνου αίματος και με το τίμημα ενός άδικου θανάτου.

Κι όμως. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη φρίκη, δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη βία. Μήτε για τα δεινά και τα μαρτύρια του πολέμου, μήτε για τον μόνιμο τρόμο του θανάτου, των ακρωτηριασμών, του εκτοπισμού και της εκτέλεσης, των βιασμών και της αιχμαλωσίας. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για το μίσος.

Ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι άλλο από μια επική αφήγηση επιστροφής, το αέναο ταξίδι του ανθρώπου για να φτάσει στο σταυροδρόμι της Θήβας, η τιτάνια προσπάθεια του για να ορίσει το μέτρο στο δικό του ύψος, για να σταθεί ενάντια στην άγνοια και τη λήθη του, για να διατρανώσει το θέλημά του να ζήσει ελεύθερος, για να διατρανώσει τον πόθο του να χαλάσει το τέρας, για να εδραιώσει την ευημερία και τη δικαιοσύνη, για να δημιουργήσει, για να κερδίσει την αξιοπρέπειά του, τη ζωή του και τον θάνατό του, ενάντια σε κάθε είδους εξευτελισμό και ταπείνωση που γεννά ο καιρός της ύβρης, της αστοχίας, και του ψέματος.

Όχι. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για το ψέμα, μήτε για τους σκοπούς του, μήτε για την ανοησία και τη μέθη που μολύνουν τα λόγια και τη σκέψη μας, μήτε για τον φόβο που δηλητηριάζει τις μέρες μας απλώνοντας στη ζωή μας το βαρύ πέπλο της νύχτας, όταν στο πρόσωπο του άλλου δεν συναντάμε τίποτε άλλο πέρα από ίσκιους, κι όπου κυνηγάμε μάταια χίλιους εχθρούς.

Ο Πούτιν, ίσως να βρίσκει ακόμη ανάμεσά μας όσους συνειδητά ή πρόθυμα διαλέγουν τον δρόμο του, είτε από δειλία, είτε από αδυναμία, είτε από έλλειψη αποφασιστικότητας, είτε από το περίσσευμα μιας τυφλής υπακοής κι εξάρτησης. Κάθε δήμιος όμως του κόσμου μας, χτυπά κι αγανακτεί ανώφελα. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για κανέναν τύραννο.

Ένα καθεστώς ντροπής εξευτελίζει, διώκει, βασανίζει, φιμώνει, απαγάγει, εκτελεί, βιάζει, ακρωτηριάζει σήμερα σ᾽ ένα άκρο της γης μας, οδηγώντας την Ευρώπη σ᾽ ένα νέο καιρό αδελφοσύνης κι αλληλεγγύης . Ο αγώνας των Ουκρανών στην Οδησσό, στο Χάρκοβο, στην Κραματόρσκ είναι και δικός μας. Η ζωή όσων χάθηκαν είναι και δική μας. Ο θάνατός τους είναι και δικός μας θάνατος. Η ελευθερία τους, είναι η ελευθερία μας.

Μέσα στην ταραχή και το λαχάνιασμα αυτής της μεγάλης νύχτας που σήμανε για όλους μας η 24η Φλεβάρη, η ειρήνη που σκεπάζει πια τα σώματά τους, την πιο γλυκειά ώρα, μες στ᾽ ανοιξιάτικο φως, έχει τη δύναμη να υψώσει, πέρα απ᾽το σύνορο που τους χωρίζει πια από μας τα τρομερά, παμπάλαια λόγια της σιωπής τους :

Δικαιοσύνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *