Δεν είναι ισχυρό μήνυμα; Στα θέματα της Τουρκίας οι Ρεπουμπλικάνοι εγκαταλείπουν τον Τραμπ

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη δεξίωση του Λευκού Οίκου για τα Χριστούγεννα. EPA, CHRIS KLEPONIS / POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και από τη Γερουσία, μετά τη συντριπτική απόφαση της Βουλής, είναι σίγουρα μία ιστορική στιγμή για την Αρμενία και τις κοινότητές της ανά τον κόσμο, αλλά και για την ίδια την Αμερική.

  • Διότι οι νομοθέτες έσωσαν την τιμή του αμερικανικού κράτους. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε ακόμα στο ψήφισμα της Γερουσίας και της Βουλής, αλλά αν πιστέψουμε το αναξιόπιστο προπαγανδιστικό πρακτορείο Αναντολού, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν άλλαξε η θέση της Ουάσιγκτον για το Αρμενικό.

Αυτή, είπε, αντανακλάται στην τελευταία δήλωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στις 24 του περασμένου Απριλίου είχε χρησιμοποιήσει την φράση “Meds Yeghern” στην αρμενική γλώσσα, που σημαίνει ‘Μεγάλη Καταστροφή”. Οι πάντες συμφωνούν ότι αν απέδειξε κάτι η προχθεσινή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτό είναι ένα γεγονός που αρνείται ακόμα να αντιληφθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

  • Ότι στα θέματα της Τουρκίας είναι μόνος του, ενώ σε όλα τα άλλα ζητήματα τον υπερασπίζονται. Προχθές, δεν μπόρεσε να βρει ένα εκ των 50 και πλέον Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για να σταματήσει το ψήφισμα για τη Γενοκτονία.
  • Εκτός εάν αποφάσισε να μην ζητήσει το «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος. Εάν συμβαίνει το δεύτερο πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη. Υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της προεδρίας του, δεν προσπάθησε να διασώσει την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Βέβαια, ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του γερουσιαστή Μενέντεζ, που τείνω να πιστέψω ότι ακόμα και αν ζητούσε ο Λευκός Οίκος να εξυπηρετηθεί η κατοχική δύναμη και ο αυταρχικός ηγέτης της, δεν θα το έκανε κανείς Αμερικανός νομοθέτης.

  • Η στιγμή κατά την οποία εγκρίθηκε η αναγνώριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι ότι συναίνεσαν όλοι οι γερουσιαστές, και οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του κ. Τραμπ, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το τι θα συμβεί όταν φτάσει στην Ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο των γερουσιαστών Ρις και Μενέντεζ για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Σημειώνω -καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία- ότι μετά την περίφημη συνάντηση στο Όβαλ Όφις μεταξύ του κ. Τραμπ, του κ. Ερντογάν και των πέντε γερουσιαστών, αποκαλύφθηκε πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία για τη Γενοκτονία.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος είδε την Πέμπτη κατάματα την πραγματικότητα. Ότι και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων υποστηρίζει τους Κούρδους και τους Αρμένιους και εναντιώνεται στους Τούρκους. Ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, φίλος του κ. Τραμπ, που συμμετείχε και στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Όβαλ Όφις, πρόβλεψε ένα καταθλιπτικό αποτέλεσμα για τις κυρώσεις. Οι 98 από τους 100 γερουσιαστές μπορεί να τις υποστηρίξουν, δήλωσε.

Η καθολική υποστήριξη της Αρμενικής Γενοκτονίας έχει προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μήνυμα από την Άγκυρα στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρόκειται για αντιτουρκική ενέργεια ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υπηρεσία προς την Ιστορία. Βεβαίως το βασικό πρόβλημα είναι η εγκατάσταση και λειτουργία των S-400.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και μπορεί να αναγκαστεί ο πρόεδρος Τραμπ, πριν ακόμα ψηφίσει η Γερουσία το σχετικό νομοσχέδιο, να τις επιβάλει. Όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν πιστεύουν πλέον ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας τον εξαπάτησε για μία ακόμα φορά.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, θεωρείται ο πρωταθλητής του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξεκίνησε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το 2006. Δεν απογοητεύθηκε με τις συνεχείς αποτυχίες. Οπότε ήταν δικαιολογημένα και τα δάκρυα του στη διάρκεια της ομιλίας του.

  • Ο γερουσιαστής είναι αυτή τη στιγμή ένας εκ των πλέον ισχυρών πολιτικών παραγόντων στην Αμερική. Ο σεβασμός στο πρόσωπό του είναι απόλυτος. Σε λίγες ημέρες θα ψηφιστεί στο σύνολο του το σχέδιο νόμου για τον East Med, που εισήγαγε από κοινού με τον Μάρκο Ρούμπιο. Αυτός ο νόμος θα εξυπηρετήσει αφάνταστα την Ελλάδα και την Κύπρο στο στρατηγικό τομέα.

Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή -σε συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας- να ξεκινήσει μία μαζική προσπάθεια που θα αφορά την κατοχή της Κύπρου. Ο κ. Μενέντεζ απέδειξε την αγάπη του για την Κύπρο και την Ελλάδα. Ας τον βοηθήσουμε να φέρει σε πέρας και αυτή την μεγάλη αποστολή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *