Δεν γίνεται μόνο με συνθήματα

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964 UN Photo/Yutaka Nagata

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Λέτε συνεχώς λύση, λύση. Η μόνη επιλογή. Ο μόνος δρόμος σωτηρίας. Πέστε μου τότε. Τι είναι η λύση; Όμως χωρίς να καταφεύγετε στον εύκολο δρόμο. Συμπληρώστε το περιεχόμενο του τροπαρίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ιδού πάλι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες σας.

  • Το Βερολίνο πότισε τις καρδιές σας που μαράθηκαν. Πέστε μου. Τι περιμένετε από τους ηγέτες; Τι πρέπει να κάνουν για να συμφωνήσουν; Ξέρετε. Έχουν κόκκινες γραμμές. Ποια η άποψή σας στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας για παράδειγμα; Ποιος πρέπει να υποχωρήσει;

Ο Αναστασιάδης ή ο Ακιντζί; Πρέπει να δεχτεί ο Αναστασιάδης να έχει δικαίωμα λόγου σε όλα τα ζωτικά θέματα ένας Τουρκοκύπριος που να έχει το δικαίωμα βέτο; Ή μήπως ο Ακιντζί πρέπει να πάψει να επιμένει σε αυτό; Στο ζήτημα των εγγυήσεων; Ποια η άποψή σας; Που ούτως ή άλλως ο πραγματικός χαλασμός κόσμου σε αυτό το θέμα ξεσπάει. Πρέπει να πάψει να επιμένει και σε αυτό ο Ακιντζί;

Ή μήπως ο Αναστασιάδης πρέπει να συναινέσει σε αυτό; Είστε οπαδοί της λύσης και της ειρήνης; Τότε σίγουρα θα έχετε μιαν άποψη πάνω σε αυτό το θέμα. Μην διστάζετε. Πέστε. Τι πρέπει να γίνει; Ποιος πρέπει να ευθυγραμμιστεί με ποιον; Ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί; Ή ο Ακιντζί με τον Αναστασιάδη; Μήπως μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να λυθεί αυτό το θέμα; Αλλά εσείς θέλετε λύση. Και εγώ θέλω. Τότε ελάτε να βρούμε μια λύση σε αυτό. Μαζευτείτε.

  • Να γράψουμε ένα μανιφέστο. Να τους το δώσουμε πριν πετάξουν για το Βερολίνο. Μιλώ για τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες ειρήνης και όλους τους υποστηρικτές της λύσης. Όπως βλέπετε, δεν αρκεί μόνο να επαναλαμβάνει κανείς το τροπάρι περί δικοινοτικής, διζωνικής. Αν θα ενθαρρύνετε τους ηγέτες, πρέπει να τους ενθαρρύνετε πλήρως.

Ποια η γνώμη σας στο θέμα του χάρτη; Πόσο έδαφος πρέπει να επιστραφεί στον νότο; Πρέπει να έχετε και εσείς χάρτη, όχι μόνο οι ηγέτες, έτσι δεν είναι; Η υποστήριξη της ομοσπονδίας πρέπει να πάψει να είναι μόνο ένα σύνθημα. Πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.

Μην αφήσετε μόνο στους ηγέτες εκείνα τα προβληματικά θέματα, τη μετατροπή εκείνων των κόκκινων γραμμών σε πράσινες. Αφού είστε εθελοντές της λύσης και της ειρήνης, μην κάθεστε άπραγοι. Κάντε κάτι. Δεν γίνεται λύση με το να στέκεσαι στη γωνιά και να λες «λύση αμέσως τώρα». Δεν γίνεται και με την κήρυξη πολέμου σε όσους θέλουν δύο κράτη. Καταλαβαίνω, φαίνεστε καλοί με φόντο εκείνους που θέλουν δύο κράτη. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να σας κάνει πραγματικούς οπαδούς της ειρήνης και της ομοσπονδίας.

  • Λέτε να γκρεμίσουμε τα τείχη. Είστε σαν ποίημα. Όμως πώς θα τα γκρεμίσουμε; Αυτό πέστε. Το Τείχος του Βερολίνου το γκρέμισαν με κασμάδες και φτυάρια. Οι πέτρες του έγιναν μουσειακά εκθέματα. Τοποθετήθηκαν σε ντουλάπες για ενθύμιο. Εμείς εδώ πώς θα το γκρεμίσουμε; Και εμείς με κασμάδες και φτυάρια; Τότε τι στέκεστε; Γκρεμίστε το! Να μην μείνουμε στα ποιήματα. Να βάλουμε τα νύχια μας στο ποίημα!

Λέτε ότι χρειάζεται θάρρος. Είμαστε πολύ δειλοί; Ποιον φοβούμαστε; Μήπως εσείς είστε θαρραλέοι και συμβουλεύετε τους άλλους να νικήσουν τους φόβους τους; Αν ζητάτε να είναι θαρραλέοι οι άλλοι, αρχίστε πρώτα από τον εαυτό σας.

  • Πρώτα απαλλαχτείτε από τους δικούς σας φόβους. Τι σας φοβίζει; Αν πείτε τις αλήθειες στις οποίες πιστεύετε, τι θα σας κάνουν; Θα σας πυροβολήσουν; Θα σας βάλουν βόμβα; Θα σας κάψουν; Θα σας λιντσάρουν; Μήπως μπορεί να αγωνιστεί ένας αγωνιστής χωρίς να τα ρισκάρει αυτά; Ή μήπως ο δικός σας αγώνας φτάνει μέχρι εκεί που δεν θα ρισκάρετε τη ζωή σας;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι, τον οποίο γέμισαν με σφαίρες στο ανοικτό αυτοκίνητό του στο Ντάλας πριν 56 χρόνια, είχε πάει κάποτε στο Βερολίνο και είχε πει «είμαι Βερολινέζος». Δεν είπε «είμαι Λευκωσιάτης». Αν οι Ρώσοι μοίρασαν το Βερολίνο, οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί μοίρασαν τη Λευκωσία. Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες τούτου του τείχους. Από αυτούς είναι το τείχος. Από εμάς η φύλαξή του. Θέλετε λύση; Δεν είστε τρομοκράτες σαν τον Μπαγκντάντι. Γιατί να σας σκοτώσουν;

ΠΗΓΗ: Αφρίκα, Πολίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *