Δεν μπορείς, Νιαζί, να λες θυματοποιούμαι επειδή είμαι Τ/Κ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει κανείς το γεγονός ότι παρουσιάζει ως πρόβλημα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το προσωπικό του πρόβλημα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Οι δηλώσεις που κάνει προκαλούν ζημιά στην ειρήνη. «Μου το κάνουν αυτό επειδή είμαι Τουρκοκύπριος», λέει. Τι έκαναν οι Ελληνοκύπριοι στον Νιαζί; Τον έβγαλαν στη σύνταξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου εργάζεται. Μόλις εξελέγη ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2019, τον είχαν βγάλει σε «άδεια άνευ απολαβών» στο πανεπιστήμιο. Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν το θεώρησε ορθό αυτό. Διότι αντίκειται στον νόμο. Έτσι τον έβγαλαν στη σύνταξη. Δεν τον έδιωξαν. Του έδωσαν σύνταξη. Δηλαδή, δεν του το έκαναν επειδή είναι Τουρκοκύπριος. Το έκαναν επειδή έτσι προστάζει ο νόμος. Σύμφωνα με τον Νιαζί, αυτός ο νόμος είναι λανθασμένος. Και πρέπει να αλλάξει, λέει. Δεν έχω αντίρρηση. Αν τον αλλάξουν, να τον αλλάξουν. Όμως, δεν μπορούμε να δεχτούμε το να κατηγορεί για ρατσισμό εκείνους που εφαρμόζουν τον νόμο. Πώς μπορεί να παρουσιάζει ένα τέτοιο ζήτημα ως ζήτημα μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων; Δεν είναι καθόλου αποδεχτό να το εκλαμβάνει και να το παρουσιάζει ως τέτοιο, ειδικά ο Νιαζί.

Δεν λέει «με έβγαλαν στη σύνταξη». Λέει «με έδιωξαν»! Και προσθέτει το εξής: «Ούτε έναν Τουρκοκύπριο καθηγητή, ούτε έναν Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή ανέχονται». Πολύ ντροπή, πολύ. Τι σημαίνει δεν ανέχονται; Αν δεν ανέχονται, πώς σε ανέχτηκαν 27 χρόνια; Εργάστηκες 27 χρόνια σε αυτό το πανεπιστήμιο. Είναι πολύς καιρός. Και τώρα λες ότι δεν ανέχονται έναν Τουρκοκύπριο καθηγητή; Κοίτα πώς προβάλλουν αυτά τα λόγια σου τα ρατσιστικά ΜΜΕ στον βορρά. Αγκάλιασαν σφικτά αυτό το υλικό που βρήκαν οι εχθροί της ειρήνης. Εσύ τους έδωσες αυτό το υλικό. Έχεις και το εξής παράπονο: Δεν ανέχονται έναν Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή! Όποιος δεν ξέρει, θα νομίζει ότι σε εξέλεξε ο λαός της Ουγκάντας! Ο κυπριακός λαός σε εξέλεξε Νιαζί. Πέραν των είκοσι χιλιάδων Ελληνοκυπρίων. Λίγοι είναι; Ένας Ελληνοκύπριος ποτέ δεν μπορεί να εκλεγεί έτσι εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να ευχαριστείς τον ελληνοκυπριακό λαό. Ξέρω, θα πεις δεν έχω παράπονο από την ελληνοκυπριακή Αριστερά, ο καβγάς μου είναι με τους δεξιούς. Με τους εθνικιστές. Μπορεί. Όμως, αυτά τα λόγια σου στον βορρά μεταφέρονται σαν να είναι προς ολόκληρο τον ελληνοκυπριακό λαό. Προκαλούν πραγματικά ζημιά στην ειρήνη.

Ζεις στον νότο τόσα χρόνια. Μήπως πείραξαν την παραμικρή σου τρίχα; Οι εθνικιστές μπορεί να μην σε αγαπούν. Μπορεί να είναι και εχθροί σου. Μπορεί να γράφουν και κακά άρθρα για εσένα. Όμως, παρά ταύτα κανείς δεν σε άγγιξε εκεί. Κοίτα, ο Τόνι Αγκαστινιώτης ήρθε για κάποιο διάστημα να εργαστεί σε ένα πανεπιστήμιο στον βορρά. Όμως, στον δρόμο δεν τον άφησαν ήσυχο. Επέστρεψε πίσω στον νότο. Για να πω την αλήθεια, δεν μπόρεσα να καταλάβω και την υπερβολή σου σαν να σου συνέβησαν πολύ τρομερά πράγματα στον νότο 27 χρόνια. Οι Ελληνοκύπριοι στον νότο δεν έκαναν σε εσένα ως Τουρκοκύπριο τα πράγματα που έκαναν σε εμάς οι Τούρκοι στον βορρά!

Δεν νομίζω ότι είσαι στη μαύρη λίστα του κατοχικού καθεστώτος στον βορρά. Αν ήταν έτσι, δεν θα σου συμπεριφέρονταν τόσο καλά και με κατανόηση κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Εκείνοι που εμένα δεν με έβγαλαν έστω και μία φορά στις τηλεοράσεις, εσένα σε έβγαλαν σε όλες τις τηλεοράσεις. Σε φιλοξένησε ακόμα και η τηλεόραση του Μπαϊράκ. Κανείς δεν σε εμπόδισε και να αναρτήσεις παντού στους δρόμους και στα σοκάκια τις εκλογικές σου αφίσες. Κανείς δεν επιχείρησε να τις σκίσει. Αν εγώ επιχειρούσα να αναρτήσω μιαν αφίσα, θα σκιζόταν μέσα σε μερικές ώρες. Δεν είναι σημαντικό το γεγονός ότι μερικοί σοβινιστές έγραψαν κακά άρθρα για εσένα στην εφημερίδα. Το ουσιαστικό είναι η στάση του καθεστώτος έναντί σου. Κοίτα, ο Ουμίτ Ινατσί εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο που εργαζόταν! Δεν τον έβγαλαν σε σύνταξη, τον έδιωξαν. Ο αγαπητός μας φίλος Ζεκί Μπεσίκτεπελι, επίσης εκδιώχθηκε από τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έκαναν σε εσένα όσα έγιναν εναντίον εκείνων.

Το γεγονός ότι κάποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των εθνικιστών στον βορρά και στον νότο δεν δείχνει πως είναι στον σωστό δρόμο και προοδευτικός. Αυτό δεν αποτελεί κριτήριο τού ότι κάποιος είναι ειρηνόφιλος. Δεν είναι εντάξει και η Αριστερά σε αυτή τη χώρα. Άλλωστε, δεν ήταν καθόλου εντάξει. Είναι και αριστεροί εχθροί και όχι μόνο οι δεξιοί στον βορρά εχθροί του δικού μας «Κινήματος Γιασεμί». Στον δε νότο, και η Αριστερά και η Δεξιά δεν μας ψήφισε στις εκλογές που συμμετείχαμε όπως ψήφισε εσένα. Παρά ταύτα, εγώ δεν το έκανα ζήτημα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αυτό. Δεν είπα «δεν μας ψήφισαν επειδή είμαστε Τούρκοι». Ακόμα και όταν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Ελληνοκύπριος γιατρός είπε σε φίλο μας «πήγαινε να σου δώσει η Τουρκία τα φάρμακά σου», δεν το κάναμε ζήτημα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Και εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν μπορείς να το κάνεις, έστω και αν διαχωρίζεις τους αριστερούς και κατηγορείς μόνο τους εθνικιστές.

ΠΗΓΗ: Πολίτης, Αβρούπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *