Δεν συμβιβαζόμαστε με τον φασισμό

Φωτογραφία που εικονίζει τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου. Παρουσιάστηκε σε έκθεση φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. ΑΠΕ- ΜΠΕ, Αρχείο ΕΡΤ, ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ Α

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗ

Τιμούμε φέτος την τεσσαρακοστή έκτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τέτοια μέρα εξαντλούμαστε σε διακηρύξεις υπέρ της Δημοκρατίας και κατά του φασισμού και της Χούντας. Επίσης θυμίζω ότι τον Μάιο του 2019, ενόψει των ευρωεκλογών, έγινε μεγάλη συζήτηση για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στο ενδεχόμενο να εκλεγεί ευρωβουλευτής που να εκφράζει τις εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες που κερδίζουν έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ακροδεξιά όντως σημείωσε σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα την τρίτη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου. Ευτυχώς η Κύπρος δεν μετέχει σε αυτή την ευρωομάδα της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όμως –όπως λέγαμε και τότε- ο αγώνας κατά της Ακροδεξιάς και των σκοτεινών ιδεών της δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε μια εκλογική διαδικασία. Απαιτείται συνεχής και διαχρονική μάχη κατά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κυπριακού λαού, στο ζήτημα της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού που πρεσβεύουν και προωθούν τα ακροδεξιά κινήματα.

Σε έναν  κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις, δεν αρκεί βέβαια η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού. Οι συχνά απρόβλεπτες και αντιφατικές εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν απέχουν και πολύ από τον φασισμό.

Απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.

Αυτό που σήμερα οφείλουμε να πράξουμε για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη τέτοιων ιδεολογιών είναι να εργαστούμε για την υπεράσπιση της αξίας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των οικονομικών αιτίων που θέτουν τμήματα του λαού στο περιθώριο.

Η Ευρώπη της λιτότητας και των μνημονίων αναπαράγει εικόνες αποκλεισμού και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους των Ευρωπαίων πολιτών, που αναλογικά προσεγγίζουν τις συνθήκες της Ευρώπης του μεσοπολέμου, όταν γεννήθηκε και αναγιώθηκε «το αβγό του φιδιού», ο χιτλεροφασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός και η βία. Σήμερα αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη το τέρας του φασισμού.

Η φρίκη που έζησαν οι εθνικές μειονότητες στη διάρκεια του μεσοπολέμου από τον φασισμό και τον ναζισμό αναβιώνει σήμερα μέσα από απάνθρωπες πολιτικές αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Οι άνθρωποι πεθαίνουν στη Μεσόγειο και κάποιοι δυστυχώς πανηγυρίζουν.

  • Η συντριβή του φασισμού δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό γεγονός, με μεγάλη πατριωτική αξία. Είναι κυρίως σημερινό καθήκον και υποχρέωση όσων τιμούν τις θυσίες των λαών που έχυσαν αίμα για να αντιμετωπίσουν τον φασισμό.

Στο σύγχρονο αποσταθεροποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον έχουμε οδηγηθεί σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον κόσμο της εργασίας και σε όξυνση της αντιπαράθεσης των κρατών που γεννά πολέμους και προσφυγιά. Η νέα γενιά οφείλει να μάθει την ιστορία του τόπου της αλλά και της ανθρωπότητας ώστε να αναπτύξει αντιστάσεις. Οφείλουμε να αναλογιστούμε πόσο κακό έκαναν στην Κύπρο οι ακραίες εθνικιστικές ιδέες και ο φασισμός (χούντα, ΕΟΚΑ Β, πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή), αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την πραγματοποίηση των διαχρονικά επίκαιρων αιτημάτων που στέκονται ανάχωμα στις φασιστικές και εθνικιστικές ιδέες. Οι ιδέες αυτές συμπυκνώνονται στα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» – «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.