Δεν υπάρχει σωτηρία: Ο πόλεμος ανάμεσα σε δύο χριστιανικά και ορθόδοξα κράτη δεν σταμάτησε ούτε τη Μεγάλη Εβδομάδα

A rescuer help a local man to carry his things at the scene of yesterday’s shelling in the South Ukrainian city of Odesa, Ukraine, 24 April 2022. EPA, STEPAN FRANKO

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Μεγάλη Εβδομάδα και ο πόλεμος συνεχίστηκε. Ανάμεσα σε δύο κράτη «χριστιανικά» και «ορθόδοξα». Μεγάλη Εβδομάδα των παθών λοιπόν, αλλά η Ανάσταση αργεί πολύ.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, ο πόλεμος αλέθει στις μυλόπετρές του ανθρώπους και σκορπίζει δυστυχία παντού. Και απειλεί την ίδια τη ζωή του πλανήτη. «Καινούργιες τρέλες των ανθρώπων ή των θεών» που θα έλεγε ο ποιητής. Μέρες με το φως να λιγοστεύει, το σκοτάδι να απλώνεται βαθύ, τις καρδιές να στεγνώνουν, την ελπίδα να τρεμοσβήνει.

Κι ύστερα να σκέφτεσαι τη ρήση του Ηράκλειτου, «πόλεμος πάντων μεν πατήρ έστι, πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους». Και τις πολλαπλές, εν πολλοίς αντιθετικές ερμηνείες της ηρακλείτειας ρήσης. Αλλά και τη διαλεκτική της σημασία.

  • Όμως πέρα από τη θρησκεία, την ποίηση και τη φιλοσοφία που προσπαθούν να ερμηνεύσουν, να κατανοήσουν ή να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, ο πόλεμος ορίζει και ρυθμίζει αυτή την ώρα τη ζωή μας, την οριοθετεί μέσα στις δικές του παραμέτρους.

Κι οι παράμετροί του πάνε πέρα από τα πεδία των μαχών και της φρίκης που απλώνεται εκεί, φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και επηρεάζουν πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι τοπικός. Παγκοσμιοποιήθηκε και διεξάγεται πλανητικά.

Στην ουσία πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στη Δύση, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία! Οι αποστολές οπλικών συστημάτων από τη Δύση συνεχίζονται, με τους Αμερικανούς να στέλνουν στην Ουκρανία πυροβόλα Howitzer μαζί με εκπαιδευτές για να δείξουν στους Ουκρανούς πως να τα χρησιμοποιούν, τους Βρετανούς να στέλνουν αντιπλοϊκούς (anti-ship) πυραύλους, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να στέλνουν τανκς, τους Τσέχους να στέλνουν πυραυλικά συστήματα MLRS και ακόμη και την Αυστραλία να στέλνει τεθωρακισμένα, ενώ είχε προηγηθεί και η αποστολή S-300 από τη Σλοβακία (τους οποίους όμως η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι κατέστρεψε).

Στην Ουκρανία υπάρχουν επίσης εκατοντάδες στρατιωτικοί σύμβουλοι και εθελοντές από τη Δύση ενώ και ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται υπό αμερικανική επιτελική καθοδήγηση με όλη την κρίσιμη πληροφόρηση για τις ρωσικές κινήσεις στη διάθεσή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva πριν από μερικές μέρες στη Μαύρη Θάλασσα έγινε ουσιαστικά από τους Αμερικανούς, με δικούς τους πυραύλους, με τις συντεταγμένες που προμήθευσαν στους Ουκρανούς, με δική τους καθοδήγηση.

Όλα αυτά δεν διαφεύγουν βέβαια της προσοχής των Ρώσων, οι οποίοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς για τις συνέπειες που θα έχουν οι ενέργειές τους. Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων δεν φαίνεται να έχει αποκλειστεί.

Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά και δεν επιθυμούν το τέλος αυτού του πολέμου. Κάποιοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι για να εμπεδωθεί η ειρήνη είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Επειδή ο πόλεμος είναι ανάμεσά τους.

  • Οι Αμερικανοί επιθυμούν παράταση του πολέμου, επειδή ενισχύει την ηγεμονία τους επί της Ευρώπης και αποφέρει τεράστια κέρδη στην πολεμική τους βιομηχανία αλλά και στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες της ενέργειας. Υπολογίζουν επίσης ότι όσο παρατείνεται ο πόλεμος αποδυναμώνεται η Ρωσία και περισσότερο ελπίζουν σε μια πιθανή ανατροπή του Πούτιν.

Η παράταση όμως του πολέμου αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Δημιουργεί παρενέργειες που είναι ήδη ορατές στην Ευρώπη, όπως αυτές φάνηκαν από τις γαλλικές εκλογές αλλά και από την κρίση που περνά το γερμανικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Που εκδηλώθηκε ακόμη και με την άρνηση του Ζελένσκι να δεχτεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Κίεβο. Και που όλοι καταλαβαίνουν ότι οι Αμερικανοί θέλησαν μέσω Ζελένσκι, πολιτικού ενεργουμένου τους, να ασκήσουν πίεση στο Βερολίνο να διακόψει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι παρενέργειες όμως της παράτασης του πολέμου φτάνουν σταδιακά και στις ΗΠΑ με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και με την κατασπατάληση πολύτιμων πηγών σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ η μεγάλη απειλή για την αυτοκρατορία προέρχεται από την Κίνα. Η οποία βλέπει με ευχαρίστηση και ικανοποίηση τις ΗΠΑ να αναλώνουν τις δυνάμεις τους στην αποδυνάμωση της Ρωσίας που δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να καταλήξει στην αγκαλιά της.

Να προστεθεί και η εκρηκτική αύξηση της ακραίας φτώχειας σε πλανητικό επίπεδο που προκαλεί ο πόλεμος ως συνέχεια της πανδημίας. Περίπου οι μισοί άνθρωποι στη γη ζουν ήδη κάτω από το όριο φτώχειας. Οποιεσδήποτε πρόοδοι έγιναν για την καταπολέμηση της φτώχειας στη διάρκεια των τελευταίων ετών εκμηδενίζονται τώρα μάς προειδοποιούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί αλλά ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.

  • Στα καθ΄ ημάς, ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο! Ασχολούμαστε με ευπώλητα προϊόντα. Στην Αθήνα είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρεται για κάθε είδους μικροπολιτική, τα μαθηματικά των εκλογών και πότε θα γίνουν και βεβαίως η Ρούλα Πισπιρίγκου με το στήσιμο καθημερινού δικαστηρίου που τη δικάζει και την καταδικάζει.
  • Δικαστής “ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος” που θα έλεγε και ο Βολφ Μπίρμαν. Του οποίου οι πολιτικοί χαϊδεύουν τ’ αυτιά.

Στην Κύπρο συνεχίζεται το σίριαλ των προεδρικών εκλογών με τους μεταπράτες να ετοιμάζουν τη διαδοχή Αναστασιάδη με κλωνοποίηση αυτού που θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους και που επικοινωνιακά θα παρουσιαστεί με το ψευδεπίγραφο όνομα της «αλλαγής».

Οι βολικές «αλήθειες» αυτών που κυβερνούν σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά και αυτές του πολιτικού συστήματος, ελλαδικού και κυπριακού, έχουν κοντά ποδάρια. Η πραγματικότητα που κρύβουν κάτω από το χαλί είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο δυσάρεστη και πολύ πιο επικίνδυνη για το μέλλον του ελληνισμού.

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *