Διαδικαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απούσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Αντώνη Σιβιτανίδη

Μας ξενίζει κάθε φορά, που μετά από συνάντηση των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων ή μετά το πέρας μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο ΟΗΕ κρατά ίσες αποστάσεις και δεν ψέγει την Τουρκία και τους Τ/κ.

Όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα, τόσο με τα συμπεράσματα του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κρανς Μοντάνα, όσο και στα συμπεράσματα της ΕΕ για την Τουρκία.  Βάσει της διαδικασίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται δύο ισότιμες κοινότητες, οι οποίες μετά την Τουρκοανταρσία του 1963-64 προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα κοινών αποδεχτών αλλαγών στο Κυπριακό Σύνταγμα, οι οποίες να διορθώνουν τις αγκυλώσεις του Συντάγματος του 1960 (που αδικούσαν τους Ε/κ αλλά και συνάμα βραχυκύκλωναν το κράτος), αλλά και από την άλλη να διασκεδάζει τις ανησυχίες των Τ/κ για ασφάλεια και ισότιμη αντιπροσώπευση (εξού και η πολιτική ισότητα, που πουθενά δεν αναφέρεται σαν αριθμητική ισότητα). 

Διαδικαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απούσα από τις διακοινοτικές. Καταφέραμε όμως από μόνοι μας, να την εμπλέξουμε και να την καταγάγουμε σε κοινότητα. Μέγα διαπραγματευτικό λάθος. Το γεγονός ότι στη διακυβέρνηση συμμετέχουν μόνο Έλληνες, δεν συνταυτίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με την ελληνική κοινότητα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Διαδικαστικά, ο διάλογος είναι ενδοκοινοτικός. Οι δύο κοινότητες, όχι η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Οπότε πώς και γιατί να ψέξει κανείς την Τουρκία; Σε αυτές τις συνομιλίες οι δύο κοινότητες προσέρχονται ισότιμα να διαμοιράσουν την εξουσία, σε μία κοινά αποδεκτή λύση. Γιατί να ψέξει κάποιος τους Τ/κ όταν η λύση δεν είναι κοινά αποδεκτή;

Για τον ΟΗΕ, επί της ουσίας τα βρήκαμε, αλλά κολλάμε στις λεπτομέρειες. Πήραμε και δώσαμε, και καταλήξαμε στη ΔΔΟ. Σαν και οποιαδήποτε από τις δύο κοινότητες έχει κυριαρχικά δικαιώματα και μπορεί να πάρει ή να δώσει οτιδήποτε. Απαράδεχτο. Η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να είναι υπό την αίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προς τη συνταγματικότητά της και τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Πρέπει επειγόντως να ξεχωρίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από την ελληνική κοινότητα, και να της προσδώσουμε τον ρόλο του τοποτηρητή του Κυπριακού Συντάγματος, καθώς και των ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των πολιτών της (Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Λατίνων, Μαρωνιτών). Για αυτό τον λόγο ο ΠτΔ επιτάσσεται να φορά μόνο ένα καπέλο. Αυτό του ΠτΔ. Και εάν θα συνομιλήσει με τον Τ/κ ή Ε/κ εκπρόσωπο, θα μιλήσει σαν ΠτΔ προς εκπρόσωπο κοινότητας.  Συν ταυτοχρόνως πρέπει να εμπλέξουμε την Τουρκία σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία για λύση της συνεχιζόμενης κατοχής. Και ναι, η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει αλλά μας αναγνωρίζει όλο το διακρατικό σύστημα, και μέσω των διεθνών φόρων πρέπει να αρχίσει να μας βρίσκει μπροστά της, σε κάθε βήμα που κάνει. Η έκβαση του διακοινοτικού διαλόγου δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό της Κατοχής. Το αντίθετο έπρεπε να ήταν. Δεν βρίσκουμε λύση γιατί συνομιλούμε υπό την απειλή των όπλων του Αττίλα. Και τη λύση την βρήκε ο Αττίλας το 1974. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Στο τραπέζι των διακοινοτικών οι Τ/κ δεν εκπροσωπούνται. Εκπροσωπούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας, ελέω του κάθε Ακιντζί.

Τέλος πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο. Εν ελλείψει μιας κοινώς αποδεχτής λύσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, σαν ενιαίο κράτος, είναι η μόνη νομιμότητα που παραμένει σε ισχύ. Με εχέγγυο αυτήν τη νομιμότητα που μας προσφέρει το διακρατικό σύστημα, αυτό το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει το Σύνταγμά του με ένα δημοψήφισμα, επί του συνόλου των πολιτών του, με μόνο γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

* Εκπρόσωπος Τύπου Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *