Διαμορφώνει σκηνικό έντασης και αμφισβήτησης η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία. Χάρτης

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προετοιμάζει το έδαφος η Τουρκία για δημιουργία και συντήρηση κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Με κινήσεις και ενέργειες επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να εδραιώσει τη δική της παρουσία.

Η Τουρκία προχώρησε αιφνιδιαστικά, παράτυπα και εξέδωσε προχθές Navtex  δεσμεύοντας παράνομα μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

  • Κοντολογίς έχει φθάσει με τη δέσμευση της περιοχής κοντά στα παράλια της Κύπρου, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς τη Λευκωσία και για τη συνέχεια.

Γιατί προχώρησε στην έκδοση της Navtex η Τουρκία; Έχει μεταδοθεί πως αποτελεί απάντηση σε αυτή που νόμιμα εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία με Navtex έχει δεσμεύσει μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ Λάρνακας και ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για ασκήσεις που προβλέπεται να διεξάγονται μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.  Η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποπειράται να «ακυρώσει» τις κυπριακές Notams καλώντας τους αεροναυτιλλόμενους να επικοινωνούν με τις τουρκικές Αρχές.

  • Όλα αυτά αποτελούν κινήσεις που διαμορφώνουν ένα σκηνικό προετοιμασίας για την κάθοδο στην περιοχή της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ, του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih, που όπως έχει εξαγγελθεί θα προχωρήσει στην πρώτη γεώτρηση του.

Η γεώτρηση, όπως έχει αναφερθεί, αναμένεται να γίνει σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε συγκεκριμένα σ΄ εκείνα που θεωρούνται από την Τουρκία «αμφισβητούμενα».

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα κινηθεί, σε πρώτη φάση,  παράλληλα με τις γεωτρήσεις που θα διενεργηθούν από το φθινόπωρο από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στοχεύοντας να δημιουργήσει κλίμα έντασης και αμφισβήτησης η Τουρκία επιδιώκει είτε να ακυρώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου είτε κάτω από την πίεση και τον εκφοβισμό να αποδεχθεί η Λευκωσία να εντάξει και την Άγκυρα σε αυτούς. Είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων. Επί της ουσίας το ίδιο θα είναι.

Συνεπώς, δύσκολο και έντονο θα είναι το φθινόπωρο με την Τουρκία να επιχειρεί να θερμάνει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το ζητούμενο είναι να μην ενεργεί ανενόχλητα και χωρίς κόστος.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *