Διαρροή εγγράφων: Ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα μιας επιπόλαιας πολιτικής 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης/ ΓΤΠ/Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Του Σάββα Ιακωβίδη

Αλίμονο σε έναν λαό και σε ένα κράτος όταν σε κρίσιμες στιγμές έχει σπιθαμιαίο ηγέτη. Αυτή είναι ξανά η τραγική περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ν. Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος αφού εξαπάτησε τους πολίτες και υφήρπασε τις ψήφους τους με κούφιες δεσμεύσεις.

Μία εξ αυτών ήταν η επίσημη διαβεβαίωση ενώπιον λαού και κομμάτων ότι, εφόσον οι ώμοι του ενός δεν είναι δυνατόν να αντέξουν την επίλυση του Κυπριακού, χρειάζονταν οι ώμοι και των άλλων πολιτικών και του λαού. Τι έπραξε ο Πρόεδρος; Ως γνήσιος μαθητής του μ. Κληρίδη και ως άξιος συνεχιστής των προκατόχων του, έγραψε κανονικά το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημερώνει επιλεκτικά και αποσπασματικά ή καθόλου και αγνόησε απαξιωτικά τους πολίτες. 

Κανείς πολιτικός και κανένα άλλο κόμμα, πλην του ΕΛΑΜ, δεν είχαν την αξιοπρέπεια και το πολιτικό θάρρος να αποχωρήσουν από έναν… γουμά, όπου ο Ν. Αναστασιάδης αρέσκεται να κράζει μόνος και να κοροϊδεύει τις… όρνιθες.

Όσα προεκλογικά και μετεκλογικά υποσχέθηκε στον λαό και στους πολίτες, τα κατερείπωσε, τα κατεξευτέλισε και τα εξαπέστειλε στους πέντε ανέμους της ασίγαστης φιλοδοξίας του να επανεκλεγεί στην προεδρία. Το τελευταίο ολίσθημά του, το οποίο επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σοβαρός, δεν είναι υπεύθυνος και είναι ένας επικίνδυνος Πρόεδρος, είναι η επιλεκτική διανομή σε 60 άτομα, δημοσιογράφους και πολίτες της δικής του Αναν-ικής ιδεολογίας, απορρήτων εγγράφων για τις συνομιλίες. Ποια είναι η εικόνα, την οποία εκπέμπει, πρώτα προς τους ξένους;

Είναι η εικόνα ενός επιπόλαιου πολιτικού ο οποίος, για να εξυπηρετήσει εξόφθαλμα προεκλογικούς στόχους, με απίστευτη ευκολία και ανευθυνότητα διανέμει απόρρητα έγγραφα και παρέχει πληροφορίες και στοιχεία τα οποία ούτε τα κόμματα ούτε η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουμε. Ποια εμπιστοσύνη, ξένοι φίλοι και εταίροι, να έχουν σε έναν τέτοιο Πρόεδρο; Εξάλλου, εδώ και πολύ καιρό τα περισσότερα κόμματα ζητούν, π.χ., το έγγραφο Αναστασιάδη με τις προτάσεις που κατέθεσε στο Crans-Montana. Αρνείται διαρρήδην και απαξιώνει το αιτιολογημένο αίτημά τους.

Γιατί; Προφανώς θέλει να αποκρύψει από τα κόμματα και το λαό ολέθριες και καταστροφικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία, χωρίς ανταλλάγματα. Την ίδια στιγμή, όμως, διαρρέει απόρρητα έγγραφα προς επιλεγμένους πολίτες και δημοσιογράφους – καθ’ ομολογία του στενού φίλου, Αναν-ιστή και υποστηρικτή του, εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου, Δ. Διονυσίου του «Πολίτη» – και, πότε; Θυμηθείτε: Το προεδρικό και τα συναγερμικά εξαπτέρυγα εξαγριώθηκαν και λυσσαλέα και υβριστικά επέπεσαν κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, όταν προ καιρού ανέγνωσε δημόσια  αποσπάσματα από ενημέρωση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο. Τον κατηγόρησαν περίπου για προδοσία και συνέργεια με τον Τούρκο εχθρό.

Η επίδοση – «διά χειρός»! – από το προεδρικό απόρρητων εγγράφων σε επιλεγμένους δημοσιογράφους και σε Αναν-ιστές πολίτες, οι οποίοι επέκριναν τον Πρόεδρο διότι, κατά την άποψή τους δεν παρέδωσε όλη την Κύπρο στον Αττίλα, τι συνιστά; Ο Κυβ. Εκπρόσωπος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ισχυρίζονται ότι όσα επιλεκτικά επιδόθηκαν είναι γνωστά, άρα δεν έγινε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Χάρη συζήτησης, ας δεχτούμε το επιχείρημά τους. Ανακύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα:

Γιατί ακόμα δεν ενημερώθηκαν επίσημα τα κόμματα και ο λαός για όσα συνέβησαν στο ελβετικό θέρετρο και ειδικά για το έγγραφο που κατέθεσε ο Πρόεδρος; Γιατί έγινε αυτή η επιλεκτική διαρροή μόνο προς συγκεκριμένα άτομα; Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης διάγραψε και εξευτέλισε δική του δέσμευση για συνεχή διαφάνεια και ενημέρωση του λαού; Γιατί δεν δημοσιοποιεί το έγγραφο με τις προτάσεις υποταγής στις τουρκικές αξιώσεις, το οποίο κατέθεσε στο Crans-Montana;

Γιατί οι πολίτες να πιστέψουν έναν Πρόεδρο ο οποίος κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση τους εξαπάτησε πρώτα με την υφαρπαγή της ψήφου των και, στη συνέχεια, με την εκκωφαντική αναίρεση των δεσμεύσεων του; Γιατί οι πολίτες να ανεχτούν κι άλλο έναν Πρόεδρο που με τόση πολιτική απρέπεια και αλαζονεία επιλέγει να ενημερώσει 60 «εκλεκτούς» και την ίδια στιγμή αγνοεί, προσβάλλει και απαξιώνει 800.000 πολίτες και τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις; Γιατί τα κόμματα να εμπιστευτούν έναν Πρόεδρο ο οποίος κατ’ επανάληψη τα αγνόησε επιδεικτικά και ποδοπάτησε δική του δέσμευση για προδιαβούλευση, συνδιαβούλευση και συναπόφαση για κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού;

Θυμηθείτε ξανά: Μετά το ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο, ο Ν. Αναστασιάδης και ο περίγυρός του διαβεβαίωναν κόμματα και πολίτες ότι τα πρακτικά – δηλ. οι προσωπικές σημειώσεις του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη και όχι τα επίσημα πρακτικά των Ην. Εθνών – θα δίνονταν στη δημοσιότητα ως απάντηση στις ψευδολογίες των Τούρκων και ειδικά του ανεκδιήγητου – και ήδη απελθόντος – Νορβηγού αστρολόγου. Όσοι γνωρίζουν την τεχνοτροπία και τους τακτικισμούς του Ν. Αναστασιάδη καθώς και την εμπεδωμένη πολιτική αναξιοπιστία του, δεν πίστεψαν ουδ΄ επί στιγμή τις διαβεβαιώσεις του. Γιατί να πιστέψουν, άλλωστε, έναν Πρόεδρο ο οποίος σάρωσε και κατεξευτέλισε δικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις στους πολίτες;

Γιατί να πιστέψουν έναν πολιτικό, ο οποίος υπερκέρασε ακόμα και τις ελάχιστες ύστατες κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, στην αφελέστατη αντίληψή του ότι έτσι θα εξημέρωνε το τουρκικό θηρίο; Γιατί να πιστέψουν έναν εν παντί αναξιόπιστο Πρόεδρο ο οποίος, ανάλογα με το ακροατήριο, ενδύεται την ελληνική φουστανέλα ή φορά πασουμάκια ως χανουμάκι στον οντά του πολυχρονεμένου σουλτάνου Ερντογάν; Άρα, η σκόπιμη και επιτήδεια διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων για τις συνομιλίες, πέραν του πιθανού νομικού ατοπήματος, επιβεβαιώνει ξανά πόσο επιπόλαιος, ανεύθυνος, αναξιόπιστος, δηλαδή πόσο πολιτικά επικίνδυνος για τον τόπο και για την εθνική και βιολογική επιβίωσή του, είναι ο κομματάρχης Ν. Αναστασιάδης.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός της νίκης, Τσιέρτσιλ, είπε κάποτε: «Η εξουσία, σε μια κρίση εθνική, όταν ο ηγέτης πιστεύει πως γνωρίζει τι διαταγές πρέπει να δοθούν, αποτελεί ευλογία. Η πίστη με την οποία περιβάλλεται ο υπ’ αριθμόν ένα, είναι τεράστια. Αν πουθενά σκοντάψει, θα πρέπει να υποστηριχθεί. Αν κάνει λάθη, θα πρέπει να συγκαλύπτονται. Αν κοιμάται, δεν θα πρέπει να τον ξυπνούν αδικαιολόγητα. Κι αν δεν είναι καλός ηγέτης, τότε θα πρέπει να αποκεφαλιστεί».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν χρειάζεται να… αποκεφαλιστεί. Απλώς ας μεριμνήσει για την όση υστεροφημία του απέμεινε και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική παρουσία του. Η πολιτική τεχνοτροπία του είναι πλέον άκρως επικίνδυνη για την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *