Διδάσκοντας αντιρατσισμό: Πως το μήνυμα μπορεί να είναι ειλικρινές και αποτελεσματικό…

FILE PHOTO. Μέσω του προγράμματος Imagine ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις/ΚΥΠΕ/ΓΤΠ

Του Κυριάκου Τσιμίλλη
Η είδηση είναι ενδιαφέρουσα: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Κυπριόπουλα – παιδιά του δημοτικού ενάντια στον ρατσισμό. Και το όνομα αυτού «Imagine». Eιλικρινές ή (κι αυτό) παραπλανητικό; Η μικρή ηλικία όσων θα συμμετάσχουν αποτελεί στοιχείο θετικό αφού μπορεί να αναδείξει βασικά ερωτήματα που οι μεγαλύτεροι, συχνά αυτολογοκρινόμενοι, τα αποφεύγουν για να μην… παρεξηγηθούν.

Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που όταν κάποιοι διερωτήθηκαν για τα αυτονόητα, οι «κατάλληλα» εκπαιδευθέντες εκπαιδευτές – «ινστρούχτορες σε μοντέρνους καιρούς», αντί λογικής απάντησης (που δυσκολεύονται να βρουν), έσπευδαν να υπομνήσουν πως «αν έχετε τέτοιες απορίες δεν θα έπρεπε να συμμετέχετε σ΄αυτό το πρόγραμμα, εδώ θέλουμε να βοηθήσουμε την καλή γειτονία». Δεν αποκλείεται, κι αυτό θα ήταν το χειρότερο, οι απαντήσεις στα παιδιά να είναι παραμορφωτικές στην προσπάθεια εμπέδωσης της αντίληψης ενός «ωραιοποιημένου» ρατσισμού (αν μπορούσε να υπάρχει το είδος)…

Γιατί όμως να θεωρούμε πως κι αυτό το πρόγραμμα πολύ πιθανόν να είναι από τα ίδια, τα προηγηθέντα; Επειδή δεν υπάρχει ένδειξη απόκλισης από αυτά! Οι επιφυλάξεις θα ήταν (πολύ) λιγότερες αν είχαν κάποιο ρόλο οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι που, με γενναιότητα και όχι χωρίς κόστος, έχουν επανειλημμένα διατυπώσει θέσεις πολύ προχωρημένες για τους ανά το παγκύπριο «ρεαλιστές». Θα μπορούσαν, άραγε, τέτοιες θέσεις να περνούσαν από το κόσκινο όσων αναφέρονται πως έχουν δώσει έγκριση για το πρόγραμμα και όσων ανέλαβαν να το υλοποιήσουν;

Επ’ αυτού η είδηση είναι σαφής: «Η δράση υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας… υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την εκπαίδευση ενώ έχει λάβει την έγκριση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων…». Αναφέρεται ακόμα πως με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες σχετικά με τον αντιρατσισμό επιδιώκεται η «διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των μελών των κοινοτήτων του νησιού και της προσπάθειας για επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο…».

Είναι φανερό ότι το όραμα για μια ελεύθερη και πραγματικά ενωμένη κοινωνία δεν μπαίνει στην προοπτική ούτε για προετοιμασία της γενιάς κάτω των δώδεκα! Είναι όμως και τούτο: Ίσος ο αριθμός των παιδιών – 25 Ελληνοκύπριοι και 25 Τουρκοκύπριοι «με σκοπό την προώθηση της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού…».

Προς τι αυτή η αριθμητική ισότητα; Μήπως περνά κι αυτή στο υποσυνείδητο των παιδιών σαν μια ασφάλεια μέσα στη δική τους, κοινοτικά ομοιoγενή και μη υστερούσα αριθμητικά, ομάδα; Δεν θα μπορούσε να προωθηθεί ο αλληλοσεβασμός αν οι αριθμοί των παιδιών ήταν τυχαίοι π.χ. 31-19 ή 20-30; Mια τέτοια επιλογή θα βοηθούσε στην αντίληψη πως και οι (όποιοι) αριθμητικά λιγότεροι δεν έχουν να φοβηθούν από τους άλλους που έτυχε, σε μια γειτονιά, σε ένα χωριό, σε μια πόλη, να είναι περισσότεροι… Γιατί είναι όλοι Κύπριοι!

Φαίνεται όμως πως αυτό δεν βολεύει… Η γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή αμερικανο-νορβηγικής κατασκευής και προελεύσεως καλά κρατεί! Να ελπίζουμε τουλάχιστον πως ο αγώνας καλαθοσφαίρισης που προβλέπεται δεν θα είναι (κι αυτός) «δικοινοτικός» αλλά ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες Κυπριόπουλων χωρίς διάκριση; Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είχε, με κάθε τρόπο, επιδιωχθεί στις ομάδες των ενηλίκων, τις σωματειακές και τις εθνικές και σε κάθε άθλημα!

Η είδηση αναφέρει ακόμα πως στις συγκεκριμένες δράσεις θα χρησιμοποιηθούν Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά. Μακάρι αυτό να συμβόλιζε την προοπτική γνώσης, από τη νέα γενιά, και των δύο επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς όμως να εξηγήσεις στα παιδιά πως ακόμα και η (διαφορετική) γλώσσα επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο χωριστικό; Πάντως σε όποια γλώσσα κι αν μεταφραστούν οι στίχοι του «Ιmagine», τέτοια χωριστικά μηνύματα δεν θα πάρουν τα παιδιά ό,τι κι αν τους πούνε οι «ινστρούχτορες». Ο Τζον Λένον τραγούδησε μέσα από τους στίχους του πως:
«…Μπορείς να πεις πως είμαι ένας ονειροπόλος
Όμως δεν είμαι ο μόνος
Ελπίζω πως μια μέρα θα έρθεις μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *