Δημοψήφισμα για τη λύση, πριν τις εκλογές

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Είναι πολύ εύκολο για την Τουρκία να απαιτεί αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Έχει την ανοχή όλων. Η Κ.Δ. δεν μπορεί να απαιτήσει αλλαγή της μορφής λύσης. Θα την καταδικάσουν όλοι και θα την εγκαταλείψουν στο έλεος της Τουρκίας. Κι έτσι φτάσαμε στην αδιέξοδη θέση, να εκλιπαρούμε την Τουρκία να αποδεχτεί τη ΔΔΟ ως βάση λύσης, κάτι που για την πλευρά μας παλαιότερα ήταν απαράδεκτη προσέγγιση. Ενώ τώρα την επιδιώκουμε κάνοντας απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Η Κ.Δ. μπορεί να βγει από το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί, αν ζητηθεί τη γνώμη του λαού με δημοψήφισμα. Δεν θα ζητηθεί από τον λαό να ψηφίσει καταγγελία του πλαισίου λύσης. Θα ζητήσει όμως εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση, με δύο επιλογές για το λαό. Και στις δύο επιλογές το πλαίσιο λύσης παραμένει το ίδιο.

Προτείνουμε δημοψήφισμα με τις δύο πιο κάτω επιλογές:

Επιλογή 1

Διαπραγμάτευση με βάση το πλαίσιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, και τις συγκλίσεις που είναι συμβατές με τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επιλογή 2

Διαπραγμάτευση με βάση το πλαίσιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, Αναστασιάδη – Έρογλου και του πλαισίου Γκουτέρες και με αποδοχή κυριαρχικής ισότητας, της μιας θετικής ψήφου και της εκ περιτροπής προεδρίας.

Μια και το Κυπριακό φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα στις προεκλογικές δραστηριότητες, το δημοψήφισμα θα δώσει την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσει αλλαγή της μορφής λύσης που προκρίνουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και που αποδέχεται και επιδιώκει η Ε.Ε. Άλλωστε και στις δύο επιλογές του δημοψηφίσματος καθορίζεται ότι η διαπραγμάτευση θα γίνεται με βάση το πλαίσιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δηλαδή λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α.

Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, ώστε ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί να είναι δεσμευμένος με την απόφαση του δημοψηφίσματος και κανένας δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει, ότι αποκηρύσσει την ΔΔΟ που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Θα είναι επίσης υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με την απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα. Και φυσικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης πρέπει να περιλάβει και την απόφαση του δημοψηφίσματος και να υποβάλει σχέδιο λύσης σύμφωνα με αυτή.

Είναι φανερό ότι κάποιοι θα προκρίνουν την επιλογή 2. Θεωρούν ότι αποτελούν την πλειοψηφία. Έτσι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση που θέλουν και μάλιστα με την έγκριση του λαού.

Αν όμως η πλειοψηφία του λαού υπερψηφίσει την επιλογή 1, τότε δεν θα έχουν καμμιά δικαιολογία να συνεχίσουν την καταστροφική για τον Ελληνισμό της Κύπρου πολιτική τους. Και ο νέος θα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει και να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας.

Φυσικά, σε περίπτωση έγκρισης της επιλογής 1 η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Όμως κανένας, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε ο Γ.Γ., ούτε η Ε.Ε. θα μπορεί να κατηγορήσει την Κ.Δ. Μπορεί να μην εξευρεθεί λύση, επειδή η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους. Όμως θα διασωθεί η Κ.Δ. και ο Ελληνισμός της Κύπρου. Η διχοτόμηση, η κατοχή και το παράνομο ψευδοκράτος δεν θα μονιμοποιηθούν και θα παραμείνουν παράνομα. ‘Ισως έρθουν καλύτερες μέρες. Το μέλλον για την Τουρκία δεν είναι ρόδινο. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε και να υποκύψουμε στους τουρκικούς όρους, που θα επιδεινώσουν το status quo και θα οδηγήσουν την Κύπρο στην τουρκοποίηση.

Ίσως το αύριο να είναι καλύτερο. Ας μη βιαστούμε να το κάνουμε χειρότερο. Η λύση που είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια μερίδα του κυπριακού λαού, που βιάζονται για την όποια λύση, είναι καταστροφική για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Αν νομίζουν ότι συμφωνεί μαζί τους η πλειοψηφία του λαού, τότε ας αποφασιστεί να γίνει το δημοψήφισμα. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα τους απογοητεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *