Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει στις 17 Απριλίου

FILE PHOTO. Ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση στις 11 Απριλίου υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Φωτογραφία από το Γραφείο Τύπου του τούρκου Προέδρου.

Του Κώστα Βενιζέλου*

Από τη δεκαετία του 2000 που έκανε δυναμικά την εμφάνιση του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λευκωσία αναμένουν ακόμη να κάνει ουσιαστική κίνηση ανατροπής στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της λύσης. Αρχικά βρίσκονταν- σε Λευκωσία και Αθήνα-  σε αναμονή να κερδίσει την πρώτη φορά τις εκλογές, να βγει από τη φυλακή,  στη συνέχεια να ελέγξει το πολιτικό σύστημα, να εδραιωθεί, να κερδίσει τη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο.

Όταν όλα αυτά έγιναν άρχισε άλλο παραμύθι που αφορούσε τον αριθμό των εδρών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την επιδιωκόμενη «άνετη πλειοψηφία»  και εσχάτως το θέμα των αρμοδιοτήτων του. Αυτό, βέβαια, θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, 16 Απριλίου, καθώς διενεργείται ως γνωστό δημοψήφισμα για την συγκέντρωση αυξημένων εξουσιών στον Πρόεδρο, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστεί ο απόλυτος άρχοντας της χώρας. Να καταστεί νέος σουλτάνος.

Για χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος καθόριζε σταθμούς εδραίωσης του στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξασφάλιζε από τους Ευρωπαίους και τους άλλους συμμάχους του «δώρα» και κέρδιζε πλεονεκτήματα ενώ στη Λευκωσία ανέμεναν το θαύμα, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ο Ερντογάν σιγά-σιγά αποκάλυπτε εαυτόν. Και σε ό,τι αφορά τη δική του θεώρηση για τη δημοκρατία αλλά και σε σχέση με την αντίληψή του για τα ζητήματα «καλής γειτονίας».

Οι επιδιώξεις του
Το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει όπως το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν τη χώρα του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το κύριο σύνθημα του Συνεδρίου του ΑΚΡ, το Σεπτέμβριο του 2012,  ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023».

Μια αφίσα στο χώρο του συνεδρίου έγραφε «Όποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023». Όχι τυχαία, στην ομιλία του ο Ερντογάν μίλησε για όλους τους σουλτάνους  και «την χιλιετία της εισόδου των Τούρκων στην Ανατολία». Επίσης, πέρσι, στους γιορτασμούς για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος είχε αναφέρει πως κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός για «να μας χωρίσει από τη γη μας, από την περιοχή της Θράκης ή από την Μεσόγειο» που «διεκδικήσαμε μετά το 1453». Τοποθέτηση που ανοίγει ή συντηρεί και αναβαθμίζει τη διεκδίκηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Κυπριακό
Στο Κυπριακό ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει το δόγμα ότι «η τουρκική πλευρά βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους». Αυτό δεν έχει επί της ουσίας επιβεβαιωθεί. Το 2004 υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, όταν είχε εξασφαλίσει τα 11 σημεία που η ‘Αγκυρα ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να περιληφθούν στο τελικό κείμενο. Η στάση του στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν δείγμα «καλής θέλησης» στο Κυπριακό καθώς είχε διασφαλίσει μέσα από το κείμενο τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο και στην περιοχή.

Τι θα γίνει, όμως, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου; Εάν κερδίσει ο Ερντογάν, θα είναι πανίσχυρος, περισσότερο αλαζονικός και δεν πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε «υποχώρησή του» στο Κυπριακό ή τα ελλαδοτουρκικά. ‘Αλλωστε, θα δρομολογήσει προεδρικές εκλογές και προφανώς αυτό θα σημαίνει συνέχιση της προεκλογικής περιόδου. Εάν χάσει στο δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να αναμένεται και η αντίδρασή του, στο εσωτερικό δημιουργώντας «εχθρούς» και στο εξωτερικό ενισχύοντας τις αντιπαραθέσεις με Ευρώπη και γειτονικά κράτη.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν παρουσιάζεται «εκτός εαυτού», «αχαλίνωτος», «καβγατζής» ενόψει δημοψηφίσματος. Θα ήταν ψευδαίσθηση να αναμένει κανείς πως θα αλλάξει μετά το δημοψήφισμα. Έχει καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων του και η ψήφος που ζητά από τους υπηκόους του αφορά και τους δικούς του προσωπικούς σχεδιασμούς, αλλά και το πώς θα συνεχίσει την πορεία της η Τουρκία.

  • To άρθρο του Κώστα Βενιζέλου δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα του ΑΠΕ για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *